Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

Prijs van de Europese Burger 2018 voor Stichting de Aldenborgh en de heer Jacques Akerboom.

Sinds 2008 reikt het Europees Parlement jaarlijks de Prijs van de Europese Burger uit aan projecten, organisaties of burgers die zich inzetten voor de bevordering van wederzijds begrip en een sterkere integratie tussen burgers uit de Europese lidstaten.

 .

De twee winnaars van de Prijs van de Europese Burger 2018 zijn Stichting de Aldenborgh en de heer Jacques Akerboom.

Stichting de Aldenborgh doet onderzoek naar de graven Van Egmont en Van Horne die in 1568 onthoofd zijn in Brussel in opdracht van de Spaanse koning. Deze executie wordt gezien als het startsein van de Nederlandse opstand tegen de Spaanse overheersing. In 2018 zal de stichting meer dan 100 culturele evenementen organiseren in Nederland en België die in het teken staan van de twee graven. 

De tweede winnaar van de Prijs van de Europese Burger is de heer Jacques Akerboom. Akerboom is de oprichter van de Monumentenwacht Noord-Brabant, een organisatie die zich bezighoudt met het behoud van monumenten in Brabant en daarbuiten. Door de Monumentenwacht ook op te zetten in andere Europese landen, heeft de heer Akerboom bijgedragen aan Europese samenwerking. Daarnaast is hij ook adviseur voor verschillende Europese universiteiten op het gebied van cultureel erfgoed.

Tijdens twee lokale uitreikingen zullen de Stichting de Aldenborgh en de heer Jacques Akerboom de Prijs voor de Europese Burger 2018 in ontvangst nemen.