Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

Staat van de Unie Conferentie 2018: Reflecteren over de toekomst van Europa

Op 25 januari vond een conferentie op hoog niveau, "Staat van de Unie’’ plaats in Den Haag. Deze conferentie was mede mogelijk gemaakt door het Europees Parlement Liaison Bureau in Nederland.

video is:'' State of the Union Conference 2018 - 'Preparing Europe for the next 25 years'', precies als de naam van Klaus Welle zijn keynote speech.

2017 was het jaar van reflectiepapieren, toespraken en verkiezingen. Vooral het Witboek van de Europese Commissie over de toekomst van Europa, de Staat van de Unie toespraak van Commissievoorzitter Juncker, het initiatief ‘’Europe en marche’’ van de Franse president Macron en de rapport Toekomst van Europa van president Tajani van het Europees Parlement onderstreepten allemaal dat de EU moet veranderen. De EU moet doeltreffende antwoorden vinden op de uitdagingen die zich tijdens de eurocrisis hebben voorgedaan en op de uitdagingen die voortvloeien uit de veranderingen in de geopolitieke omgeving van de EU.

De Unie staat voor een volledige agenda met betrekking tot de stabilisering van de euro, dreigende Brexit, een veranderende trans-Atlantische relatie, aanhoudende publieke verwachtingen over een effectief en humaan migratiebeleid en hervorming van de EU-begroting. Daarnaast zullen de discussies rond de Europese verkiezingen in 2019 beginnen.
De discussiepanelen hadden betrekking op de volgende onderwerpen:

  • De toekomst van Europese Defensiesamenwerking
  • Beheer van globalisering - EU Handelsbeleid in het Trump-tijdperk
  • Het Europees Monetair Fonds - Financiële risico's en politieke consequenties
  • EU-migratiebeleid - van crisis tot stabiliteit.

De secretaris-generaal van het Europees Parlement, de heer Klaus Welle, hield een keynote speech 'Europa voorbereiden voor de komende 25 jaar' tijdens de slotzitting van de conferentie.
De heer Welle zei dat we anders zijn, maar dat we ons verbonden voelen door parlementaire democratie, mensenrechten, de rechtsstaat, sociale markteconomie.
We mogen nooit de grote rol vergeten die de Europese Unie tot nu toe heeft gespeeld, die onder meer heeft geleid tot:

- verplaatsing van westerse instellingen 1000 km naar het oosten
- de invoering van de gemeenschappelijke munt en het worden van de euro de tweede reservevaluta over de hele wereld.

In de afgelopen 25 jaar hebben we de Europese Unie en het Europees Parlement onherkenbaar veranderd. Beginnend met medebeslissing in 1991 is het Europees Parlement nu een gelijkwaardige wetgever met de Raad van Ministers.

Klaus Welle sloot zijn toespraak af met de wil om onze Europese identiteit opnieuw te ontdekken, want we die nodig hebben als basis voor de solidariteit die we bij honderden miljoenen Europese burgers moeten tonen.

Hier kunt u de video ''State of the Union Conference 2018 - 'Preparing Europe for the next 25 years'' bekijken.

 

Luister hier naar de soundcloud: 'Klaus Welle talks EU reform, trade & Brexit'