Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

15 mei 2012 : Plechtige uitreiking in Aken (Duitsland) van de Europese Karel de Grote-prijs door de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz

Het doel van de Europese Karel de Grote-prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt door het Europees Parlement, is de ontwikkeling van het Europees bewustzijn bij jonge mensen aan te moedigen en hun deelname aan Europese integratieprojecten te bevorderen.
De 27 door de nationale jury's voorgedragen projecten waren uitgenodigd om de plechtige uitreiking op 15 mei 2012 in Aken (Duitsland) bij te wonen.
De eerste prijs (€ 5000) is voor het Griekse project ´Europe on the ground` en werd uitgereikt door de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz.

Op dinsdag 15 mei 2012 zijn de winnaars van de Karel de Grote-Prijs bekend gemaakt op een plechtige uitreiking in Aken.

De eerste prijs (€ 5000) is voor het Griekse project ´Europe on the ground` en werd uitgereikt door de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz.
Een korte uitleg van het project:
´Europe on the ground´ is een innovatief jeugd media project, waarmee multiculturele teams van meer dan 50 jonge burgerjournalisten en amateur fotografen jaarlijks naar 10 Europese hoofdsteden worden gestuurd. Aldaar kunnen zij vier dagen lang artikelen schrijven en fotoseries produceren over onderwerpen gerelateerd aan Europese cultuur en maatschappij. Alle bijdragen worden vervolgens geredigeerd door professionele journalisten en gepubliceerd in zes talen op het Europese online magazine www.cafebabel.com. Het doel van het project is meer begrip te krijgen tussen Europese burgers door Europa concreter te maken voor jonge burgers, en om innovatieve vormen van Europese journalistiek te gebruiken.

Martin Schulz sprak zijn bewondering uit voor het project, met name voor het tastbaar maken van culturele diversiteit in Europa, het promoten van meertaligheid en het aanmoedigen van de opkomst van een Europees publiek. Volgens Schulz is er meer debat nodig over Europese kwesties, willen we de Europese democratie sterker maken. Hij wijst op een groeiend besef van onderlinge afhankelijkheid in Europa.

De tweede prijs (€ 3000)is voor Tsjechie met´Europe meets school´ en is uitgereikt door voormalig EP-voorzitter Hans-Gert Pöttering.
Een korte uitleg van het project:
Het programma ´Europe meets School´ bestaat sinds 2008/9 en is bedoeld om Erasmus studenten de mogelijkheid te geven kinderen op Tsjechische scholen te ontmoeten en meer te weten te komen over het Tsjechische educatiesysteem. Daarnaast dienen zij een kort vrijwilligers educatieproject voor te bereiden waarin zij hun thuisland presenteren.

De derde prijs (€ 2000) is voor Hongarije, ´Cycle me home´, een roadmovie in de vorm van een documentaire en is uitgereikt door de burgemeester van Aken, Marcel Philip.
Een korte uitleg van het project:
´Cycle me home´ begon in 2011 onder leiding van filmstudenten en fietsliefhebbers die met de fiets van Madrid naar Boedapest reisden. De organisators willen een interactieve homepage creëren, waar alle geïnteresseerden kunnen worden betrokken bij het project. Zij hopen dat dit project kan uitgroeien tot een jeugdbeweging.  


Alle drie de winnaars worden binnenkort uitgenodigd om langs te komen in het Europees Parlement. De overige deelnemers van alle lidstaten waren ook aanwezig, zij ontvingen een diploma en een medaille.Voor de Karel de Grote Prijs werd uit elk land van de Europese Unie door een nationale jury één winnaar uitgekozen, hieruit koos vervolgens een Europese jury de drie beste projecten.  

Aelius en het Tijdportaal, het project die de Nederlandse nationale winnaar is geworden, is een interactieve geschiedenisles voor kinderen van groep 5 en 6 van de basisschool en sluit aan op de geschiedenislessen die op school worden gegeven. De kinderen reizen tijdens deze les via een zogenoemd tijdportaal naar de Romeinse tijd in hun eigen wijk, Kanaleneiland in Utrecht. Aan de hand van het verhaal van een Romeinse slaaf maken de leerlingen op een interactieve manier kennis met de Limes. Dit is de oude Romeinse grensweg die onder andere door Kanaleneiland liep en die Nederland verbond met onder andere met Turkije en Marokko. Veel inwoners van Kanaleneiland komen oorspronkelijk uit Marokko, daarom is het voor deze kinderen heel bijzonder om te zien dat Nederland en Marokko 2000 jaar geleden al verbonden waren met elkaar.

Studente Tessa van Asselt voelt zich zeer vereerd: "Wij geloven dat we vertrouwen in en respect voor Europa kunnen bevorderen door kinderen bewust te maken van het feit dat Europa 2000 jaar geleden deel uitmaakte van één rijk. Daarnaast geloven wij dat het onderwijs veel baat kan hebben bij vernieuwende lesprogramma's zoals Aelius en het Tijdportaal. Daarom zijn we momenteel op zoek naar middelen om ons project door te ontwikkelen voor andere scholen in de regio."

De jury koos voor dit project vanwege de doelgroep en de originele insteek: "Het LIMES-project gaat niet alleen de uitdaging van dubbele integratie in zowel Nederland als in de Europese Unie aan, maar richt zich ook op jongeren in de samenleving die niet iedere dag in aanraking komen met Europa en het belang ervan. Een project dat op originele en laagdrempelige wijze de betrokkenheid bij de EU volop enthousiasmeert. De terechte winnaar", aldus Esther de Lange, CDA-Europarlementariër en jurylid van de Karel de Grote-prijs.

 .
Lees meer over de Europese Karel de Grote Prijs 2012
 .
 .