Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

#TTIP en het Europees Parlement

Het grote handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten houdt de gemoederen flink bezig. De Europese Commissie is bezig met de achtste onderhandelingsronde voor het Transatlantic Trade Investment Partnership (TTIP). De Raad van de Europese Unie gaf het mandaat (de opdracht) voor de onderhandelingen, de Europese Commissie voert de onderhandelingen uit en het Europees Parlement kijkt mee en zegt uiteindelijk "ja" of "nee" tegen het handelsverdrag. Maar hoe verloopt het onderhandelingsproces precies, wie is er verantwoordelijk en wat is eigenlijk de rol van de nationale parlementen hierin? Krijgen de nationale parlementen een vetorecht? Dit document geeft antwoord op al deze vragen.

 .

In juli 2013 besloten de EU en de VS tot het openen van de onderhandelingen over een Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP, Transatlantic Trade Investment Partnership). De aanleiding was het mislukken van de Doha-ronde, een in november 2001 door de Wereldhandelsorganisatie georganiseerde onderhandelingsronde om handelsbarrières in de wereld op te heffen en vrije internationale handel mogelijk te maken. Ook de aanhoudende economische crisis speelde mee in de start van TTIP.

In dit document wordt kort het onderhandelingsproces uitgelegd en toegelicht, waarbij de rol van de Raad en de nationale regeringen, de Commissie, het Europees Parlement en andere belanghebbenden aan de orde komen.