Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

Staat van de Europese Unie 2016

Op 14 september hield de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in Straatsburg de jaarlijkse Staat van de Unie-toespraak ten overstaan van de plenaire sessie van het Europees Parlement. De toespraak werd traditioneel gevolgd door een algemeen debat over de politieke toestand van de Europese Unie, het zogenoemde Staat van de Unie-debat.

Alvorens het woord te geven aan Jean-Claude Juncker, benadrukte EP-voorzitter Martin Schulz het belang van de jaarlijkse rede voor het parlementaire werk, “vooral in deze tijd van fundamentele veranderingen en twee dagen voor de Europese top in Bratislava”.

Jean-Claude Juncker trapte af met een opsomming van de belangrijkste uitdagingen waar de EU nu voor staat: fragmentatie, populisme, werkloosheid, en sociale onrechtvaardigheid. “Met populisme los je geen problemen op, maar creëer je ze”, zei hij. Over de Brexit zei hij “het besluit te respecteren en te betreuren”, eraan toevoegend dat “de EU zelf geen gevaar loopt”. Juncker zei dat hij snel een verzoek tot uittreding van de Britten hoopt te ontvangen en onderstreepte dat de nieuwe relaties met het Verenigd Koninkrijk geen “interne markt à la carte” gaan worden.

Juncker wees ook op andere uitdagingen waar Europa voor staat: een snelle ratificatie van het klimaatverdrag, vrijhandelsakkoorden met derde landen zoals Canada, gegevensbescherming, de strijd tegen belastingontwijking, het creëren van een kapitaalunie, toegang tot snel internet en meer investeringen die banen opleveren. Hij kondigde aan dat het Fonds voor Strategische Investeringen, ook wel het Juncker-fonds genoemd, zal worden verdubbeld.

Over de vluchtelingencrisis zei hij dat er meer nodig is dan alleen solidariteit. Hij stelde voor een solidariteitscorps op te richten en een nieuwe investeringsplan voor Afrika. Over antiterrorisme zei hij dat er meer informatie uitgewisseld dient te worden tussen nationale opsporingsautoriteiten en dat Europol moet worden versterkt. Ook kondigde hij een voorstel aan voor een Europees Defensie Fonds.

Tijdens het debat dat volgde op Juncker’s toespraak kwamen o.a. de fractieleiders in het EP aan het woord. Klik HIER voor een samenvatting van hun reacties.