Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

Jong in Europa dag in Maatricht #EuropeCalling

Over de toekomst van Europa hoef je hen niets wijs te maken: op 7 februari kwamen middelbare scholieren van alle niveaus samen om duidelijk te maken hoe het volgens hen anders kan in Europa, en hoe het anders moet.

 .

In Maastricht ter ere van de 25ste verjaardag van het Verdrag vindt gedurende het YoFest de Jong in Europa Dag plaats. “Ik zou het leuk vinden als alle middelbare scholen in de EU regelmatig verkiezingsdagen zouden organiseren, zodat middelbare scholieren aan politici duidelijk kunnen maken hoe zij denken over dingen.”

Het onderwerp van het seminar in de Muziekgieterij in Maastricht trekt een volle zaal. Onder leiding van de Nationale Jeugdraad gaan meer dan 150 middelbare scholieren in gesprek met Europarlementariërs Agnes Jongerius en Jeroen Lenaers over de Europese Unie. Ook pitchen deze leerlingen aan wethouder Mieke Damsma van de gemeente Maastricht ideeën om jongeren in de toekomst meer bij de nationale en Europese politiek te betrekken. De grootste take-aways: de stemleeftijd omlaag naar 16 jaar, meer kans op een uitwisseling voor MBO scholieren, onderwijs over de Europese Unie voor jongeren en meer investeren in duurzame energie.

Na afloop van de Q&A en de pitches overhandigen de Nationale Jeugdraad en de Europees Parlement Ambassador Scholen allebei een boekje met aanbevelingen van duizenden Europese jongeren over Europese thema’s als: jongerenparticipatie, werkgelegenheid, internationalisering en klimaatverandering. Zo kan de Europese politiek direct aan de slag met de (stem van de) toekomst van Europa.

Mocht u nieuwsgierig zijn naar het Europees Parlement Ambassador School programma met gratis lesmateriaal over Europees burgerschap en de Europese democratie, stuur dan een email naar: epdenhaag@ep.europa.eu