Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

Debat 9 maart: Financiële zelfstandigheid van vrouwen: hard nodig of overbodig?

Op 9 maart organiseerde het Informatiebureau van het Europees Parlement een debat in het teken van de Internationale Vrouwendag 2017

vrouwendag 2017
vrouwendag 2017
 .

“Hoe ga je dat thuis dan regelen?” Té vaak nog krijgen vrouwen vanuit hun professionele omgeving een vraag die hun werk/privé balans in twijfel trekt. Deze balans heeft ook invloed op de financiële onafhankelijkheid van de vrouw. Moeten vrouwen kunnen kiezen of zij vooral voor hun kinderen willen zorgen, of moeten vrouwen juist alles doen om financieel onafhankelijk te zijn? Beide vragen en andere belangrijke kwesties werden behandeld in de Maassilo in Rotterdam, die op donderdag 9 maart in het teken stond van internationale vrouwendag.

Gedurende twee uur werd er gesproken over financiële onafhankelijkheid van vrouwen onder begeleiding van een groep experts uit het bedrijfsleven, organisaties, de (Europese) politiek en de gemeente Rotterdam. Het onderwerp van de avond trok veel bezoekers, ongeveer 200 geïnteresseerden luisterden aandachtig naar de verschillende sprekers.

Na afloop van de paneldiscussie vond er een modeshow plaats waarin kleding werd gedragen uit het naaiatelier van Krachtvrouwen Oude Westen Aansluitend was er een netwerkborrel waar Dona Daria, IDEM (Stedelijk Expertisecentrum), Krachtvrouwen Oude Westen, Stichting Finance4Women, Stichting Moeders met Talent, Tafelvanzeven en Vrouwen in de lift ieder een stand hadden en daar lieten zien welke mogelijkheden vrouwen hebben op weg naar economische onafhankelijkheid.

Opvallende uitspraken en cijfers van deze avond:

Cora van Nieuwenhuizen:

“Weg met de Nederlandse stereotypering dat vrouwen niet technisch zijn; dat zijn ze wel!”

“Vrouwen zijn nog steeds te bescheiden. Vaak kunnen ze het beter dan die mannen!”

Kirsten van den Hul:

“You can´t be what you can´t see!”

Judith Litjens:

“Vrouwen besteden in Europa gemiddeld 21 uur per week aan huishouden, mannen 9 uur.”

Ans Merens:

Nederland kampioen deeltijdwerk: 74% van de werkende vrouwen in deeltijd, vergeleken met 2% in Bulgarije.

In Nederland zijn 54% van de vrouwen (20-65 jaar) economisch zelfstandig.

Gastsprekers:

Ronald Schneider (Wethouder Gemeente Rotterdam)

Erica Timmer (RET, Kracht on Tour Rotterdam 2.0)

Abigail Norville (Directeur HR, Communicatie & Juridische Zaken, Gemeente Rotterdam)

Kirsten van den Hul (PvdA)

Ans Merens (Wetenschappelijk medewerker Sociaal en Cultureel Planbureau)

Jacqueline Prins (directeur Emancipatie bij OCW)

Jens van Tricht (eMANcipator)

Cora van Nieuwenhuizen (Europarlementariër VVD)

Judith Litjens (Beleidsmedewerker gender equality Europese Commissie)

 .

Column van Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen:

Thuis alles goed geregeld?

Ja hoor, ik kreeg hem weer deze week. De traditionele vraag 'hoe heb je het thuis geregeld?'. Wat is dat toch? Zodra mensen horen dat je als vrouw een baan hebt èn kinderen, voelen ze zich direct geroepen om te checken of je wel goed voor je kinderen zorgt. Ook al zijn ze, zoals in mijn geval, tussen de 23 en 19. De 'ben jij wel een goede moeder'-test bevat meestal vragen over hoeveel (kwali)tijd je met je kinderen doorbrengt, of je wel iedere dag zelf verse groente voor ze kookt, of je nog wel tijd hebt om iets gezelligs met ze te doen, goede gesprekken met ze te voeren, of je niet liever minder zou werken enzovoort, enzovoort.

Het zijn vragen die je raken op je zwakste plek: de liefde voor je kinderen. Je gunt ze toch zeker het allerbeste? 9 van de 10 keer schieten we daardoor spontaan in de verdediging en leggen we verantwoording af aan willekeurige vreemdelingen. We vertellen in geuren en kleuren hoe perfect het bij ons thuis gaat. Met een man die heus wel meehelpt, als het zo uitkomt. Natuurlijk is het wel zwaar,want het meeste werk in huis komt toch op onze schouders terecht,maar we hebben het er graag voor over. Nee, we doen het natuurlijk niet voor het geld, we hebben zo'n leuke baan en zulke fijne collega's... Herkenbaar?

Waarom krijgen mannen deze vragen nooit? Alsof je niet samen kinderen krijgt en niet samen verantwoordelijk voor ze bent! We zijn als samenleving toch dom bezig als we een belangrijk deel van ons arbeidspotentieel laten liggen? Veel vrouwen werken bovendien te weinig om financieel onafhankelijk te kunnen zijn. Linke soep.

Zullen we om te beginnen voortaan alle vaders, die meer uren gaan werken of promotie maken ook maar gewoon die ene vraag stellen:

Hoe ga je het thuis regelen?