Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
Kijken
Kijken
 

Ervaring oud-stagiairs

 .

Thijs Bonenkamp

In oktober 2016 had ik een sollicitatiegesprek voor de functie van Schuman trainee op het informatiebureau van het Europees Parlement in Den Haag. Twee maanden later vernam ik het definitieve nieuws dat ik was aangenomen in Den Haag. Al direct na mijn sollicitatie had ik meteen een goed gevoel over deze werkplek en wist ik vrij zeker dat ik hier graag zou willen gaan werken.

Samen met twee andere trainees heb ik een geweldige tijd gehad op het EPIO. Ik hield mij voornamelijk bezig met social media en het European Parliament Ambassador School (EPAS) Programma. Maar ook hield ik de ontwikkelingen met betrekking tot de Brexit bij, beantwoordde ik vragen van een Nederlandse burger over het fiscale beleid van de EU en onderzocht ik wat de huidige situatie omtrent vluchtelingenafspraken in de EU is. Ik mocht zelfs meeschrijven aan een lesmodule over de Europese Unie bestemd voor Nederlanders van alle leeftijden. Hiervoor ging ik regelmatig naar het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Terugkijkend, heb ik enorm geboft dat ik deel uit heb kunnen maken van een klein en hecht team. Ieders deur staat altijd open, je kunt goed bij je collega’s terecht en de werksfeer heb ik als bijzonder prettig ervaren. Er was daarnaast volop ruimte voor eigen inbreng en je draait mee als volwaardig medewerker. Van mijn begeleiders in het bijzonder, maar ook van andere collega’s op het kantoor, heb ik veel geleerd. Ik kijk dan ook met veel plezier terug op de afgelopen 5 maanden en wil het hele team bedanken voor deze geweldige tijd!


Thijs Bonenkamp
Schuman Trainee EP Den Haag:maart 2017 – juli 2017

 .

Roderik Kelder

De Europese Unie spreekt tot mijn verbeelding. Tijdens een eerdere stage realiseerde ik mij dat internationale samenwerking niet altijd gemakkelijk is, maar wel noodzakelijk om oplossingen te vinden voor internationale problemen. Dit maakte een diepe indruk op mij en maakte dat ik in de toekomst graag bij wilde dragen aan zulke oplossingen, bij voorkeur via de Europese Unie. Een Schuman Traineeship bij het Europees Parlement - Informatiebureau in Nederland bleek dan ook een ideale werkervaring.

Tijdens mijn traineeship heb ik mij met voornamelijk bezig gehouden met sociale media en met het European Parliament Ambassador School-programma. Zo maakte ik social media-berichten over de Europese Unie voor onze Facebook pagina. Ik hielp bij het schrijven van lesmodules voor middelbare scholen, en co-organiseerde een themadag voor middelbare scholieren. Geregeld gaf ik met mijn mede-trainee presentaties over de EU instellingen en de rol van het Europees Parlement aan middelbare scholieren en studenten. Voor mij waren al deze activiteiten bijzonder leerzaam. Niet alleen leerde ik de werkzaamheden van de Europese Unie op een aansprekende manier uit te leggen, ook merkte ik dat veel jongeren van alle leeftijden en opleidingsniveaus betrokken willen worden bij de Europese politiek. Dat laatste gaf veel energie en gaf mij steeds weer zin om mij voor deze projecten in te zetten.

Last but not least zal ik het warme contact met mijn collega’s zeker niet vergeten. De collega’s van het Informatiebureau zijn altijd zo attent om een verjaardag, geboorte of andere persoonlijke gebeurtenis met je mee te vieren. Maar, ook op professioneel niveau is een stageplaats of traineeship bij het Informatiebureau zeker de moeite waard. Zo kun je bij je collega’s altijd terecht voor antwoord op je vragen of voor opbouwende kritiek. Zo helpt iedereen hier elkaar bij te leren en op de toppen van zijn of haar kunnen te functioneren. Ik kijk dan ook met veel plezier terug op mijn traineeship bij het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland. Ik kan iedereen een opleidingsstage of Schuman Traineeship bij het Informatiebureau dan ook van harte aanraden.

Roderik Kelder
Schuman Trainee EP Den Haag: oktober 2016 – februari 2017

 .

Engelina Ganpat

Tijdens mijn master Europese Studies, begon ik in mei 2016 als stagiaire bij het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland. Door deze stageperiode heb ik mij in vele opzichten ontwikkeld.

Het Nederlandse voorzitterschap was volop aan de gang. Nederland zit dan de vergaderingen van de Raad voor en neemt het voortouw bij onderhandelingen tussen de lidstaten onderling. Het Britse referendum is het meest belangrijke wat er tijdens het Nederlandse voorzitterschap – en mijn stageperiode – heeft plaatsgevonden. Je zit middenin de actualiteit en discussieert met je collega’s over de toekomst van de EU. Bovendien mocht ik in deze periode ook op naar het Europees Parlement in Straatsburg. Bij de plenaire vergaderingen spraken Premier Rutte en Eurocommissaris Timmermans afsluitende woorden over het Nederlandse voorzitterschap en over de uitslag van het Britse referendum. Met zoveel Europarlementariërs om je heen en mensen die Europese politiek bedrijven, krijg je het gevoel dat je echt middenin in Europa zit!

Als stagiaire geef je ook presentaties aan groepen die bij op bezoek komen in het Huis van Europa. Meestal gaat het om groepen middelbare scholieren, mbo-studenten en uni-studenten. Verder staat het Huis van Europa open voor iedereen die geïnteresseerd is in de Europese Unie en er meer over wilt weten.

Ik heb mij vooral beziggehouden met het European Parliament Ambassador School-programma. Door middel van dit schoolprogramma heb ik veel contact gehad met docenten. Door het organiseren van verschillende themadagen voor scholieren die meedoen met het bovengenoemde programma, besefte ik eigenlijk dat Europa wel degelijk leeft onder jongeren en dat ook zij een mening hebben over Europa. Bovendien mocht ik in de maanden juli en augustus 2016 de social media-kanalen beheren. Zodoende leerde ik om via die kanalen om te gaan met de kritiek die men heeft op Europa.

Mijn collega’s bij het Informatiebureau in Den Haag zal ik niet gauw vergeten. De deur staat altijd open, zodat je makkelijk naar je collega’s kunt stappen als je ergens tegenaan loopt. Alles bij elkaar genomen, kan ik niet anders zeggen dan dat een stage bij het Informatiebureau van het Europees Parlement een verrijking is in vele opzichten!

Engelina Ganpat
Stagiaire EP Den Haag: mei – oktober 2016

 .

Jet Krantz

Het Nederlandse Voorzitterschap van de EU stond praktisch op de stoep toen ik aan de slag ging bij het EPIO. Het was een geweldig moment om mijn traineeship te beginnen.

De tweede dag dat ik bij het EPIO werkte, werd ik de verantwoordelijke voor de organisatie van een weekbezoek voor vertalers van het Europees Parlement uit Luxemburg, die ter voorbereiding op het Voorzitterschap naar Nederland kwamen om de politiek en cultuur beter te begrijpen. Het organiseren was een fantastische en leerzame ervaring – helemaal omdat het bezoek zeer geslaagd was en ik deze groep de hele week begeleidde naar o.a. Europol, het Vredespaleis en het Joegoslavië Tribunaal.

Naast het organiseren van diverse evenementen, was ik tijdens mijn traineeship nauw betrokken bij de educatieve en jongerenprogramma’s van het bureau. Hoewel ik door mijn studie al veel wist over de Europese Unie en het Europees Parlement, was het voor mij zeer leerzaam om allerlei details over het functioneren hiervan te herhalen en weer naar boven te halen. Tevens was ik verantwoordelijk voor Facebook en heb ik samen met andere trainees de nieuwsbrief verzorgd. Bovengenoemde zaken zijn een kleine greep uit de diverse taken en opdrachten die je als trainee krijgt. Ik heb dan ook veel geleerd over vele verschillende aspecten die komen kijken bij het werken voor een Europese instelling. Het werkbezoek aan Straatsburg tijdens een plenaire zitting was een geweldige bonus!

Ik heb erg genoten van mijn tijd bij het EPIO in Den Haag: de collega’s, het werk, de borrels en verjaardagstaarten maakten het tot een heel leuke plek om een traineeship te doen!

Jet Krantz
Schuman trainee EP Den Haag: oktober 2015 – februari 2016

 .

Irene Gijzen

Ik kijk met erg veel plezier terug op mijn stage bij het Europees Parlementsbureau, vier maanden zijn voorbij gevlogen. Toen het einde van mijn opleiding Europese studies in zicht kwam wilde ik graag kennis maken met een Europese Unie in de praktijk, om zo te ervaren hoe het écht is om voor de EU te werken.

Mijn bezigheden concentreerde zich vooral rond de social media en de projecten voor middelbare scholen, 'een 10 voor Europa' en de Europrofielwedstrijd. Vooral social media was voor mij een openbaring hoe dit op een professionele manier gebruikt wordt door een instelling. Voor mij was dit ontzettend leerzaam en ik kon er veel van mijn creativiteit in kwijt.

Door mee te werken in het scholenproject werd ik er me van bewust hoe weinig kennis er eigenlijk is onder jongeren in Nederland over de EU, en dat hier nog veel winst behaald kan worden. Je hoeft niet pro-Europees te zijn, maar je moet wel weten welke invloed de Unie op jouw leven heeft.

Regelmatig kwamen er groepen scholieren en studenten langs in het Huis van Europa, waarvoor ik samen met mijn mede stagiair presentaties heb verzorgd over de Europese samenwerking en de werking van de instellingen. Dit gaf veel voldoening als er achteraf reacties kwamen als 'maar zo ingewikkeld is het eigenlijk helemaal niet!'

Het werkbezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg is natuurlijk de kers op de taart. Je bent dan echt in het hart van de Europese samenwerking, wat zeker indruk op mij maakte. Het bijwonen van plenaire vergaderingen, het grote tolksysteem in 24 officiële talen van de Unie en het ontmoeten van Europarlementariërs zal ik niet snel vergeten.

Het team bij Europees Parlementsbureau is klein en hecht, waardoor je veel persoonlijk contact hebt met iedereen. Samen koffie drinken, taart bij iedere jarige en samen lunchen zorgde voor een prettige werksfeer. Kortom een ideale plek om stage te lopen!

Irene Gijzen
Stagiaire EP Den Haag: januari - april 2015

 .

Bas Metz

De eerste maand van mijn stage stond in het teken van de Europese verkiezingen. Wat mij betreft was dit de beste manier om de stageperiode te beginnen met een hoop drukte en veel interessante ervaringen. Er bestaat al een langere persoonlijke interesse in de Europese Unie, maar door deze stageplaats heb ik echt kunnen ervaren hoe het er in de praktijk aan toegaat. Een nuttige ervaring als je de Europese Unie, en dan vooral het Parlement, graag wilt leren doorgronden.

Naast het uitvoeren van de meer algemene taken zoals het maken van een dagelijkse, aan de Nederlandse Europarlementariërs doorgestuurde, elektronische ´knipselkrant´ met het Nederlands perspectief op het laatste Europese nieuws was ik ook betrokken bij andere projecten. Zo heb ik actief meegeholpen aan de sociale media (Facebook en Twitter) en ben ik hier tijdens de maanden juli en augustus 2014 zelf verantwoordelijk voor geweest. Collega´s stellen vertrouwen in je en verwachten dat je verantwoordelijkheid kunt nemen, iets wat ik bijzonder heb gewaardeerd. Daarnaast ben ik ingezet om presentaties te geven over het hoe/wat/waarom van de Europese Unie en heb ik allerlei vragen van burgers via e-mail en telefoon beantwoord.

Ik kijk met bijzonder veel plezier terug op de vier maanden die ik mee heb mogen draaien bij het Informatie van het Europees Parlement in Den Haag. Vooral het bezoek aan Straatsburg is een onvergetelijke ervaring gebleken en de hartelijkheid van mijn collega´s in Den Haag zal ik niet snel vergeten. Ik kan iedereen van harte aanraden om stage te lopen bij het Informatiebureau, vooral wanneer je werkervaring binnen een Europese instelling op wilt doen.

Bas Metz
Stagiair EP Den Haag  mei -  augustus 2014

 .

Arend Koper

Het Europees Parlement is de enige direct gekozen instelling van de Europese Unie. Deze Europese verkiezingen werden gehouden in het midden van mijn Schuman Traineeship. Ik kon mij geen betere periode wensen.

Via mijn opleidingen en stages was ik al zeer bekend met het functioneren van de EU, maar ik leerde pas tijdens mijn werk voor het Informatiebureau van het Europees Parlement hoe een Europese instelling werkelijk functioneert. Naast de algemene taken was ik betrokken bij enkele debatten en evenementen die de Nederlandse burgers moest informeren over de Europese verkiezingen. Zo heb ik een druk bezochte informatiebijeenkomst voor het Caribische gebied medegeorganiseerd, ben ik met een groep scholieren naar Straatsburg afgereisd om deel te nemen aan het Europees jongerenevenement EYE 2014 en ben ik druk bezig geweest met social media. Door mijn kennis van Europese regelgeving was het mijn taak om vragen van burgers te beantwoorden en presentaties over de werking van de EU te geven indien nodig.

Ik heb genoten van mijn werkervaring bij het EP Informatiebureau vanwege de collega’s, het afwisselende takenpakket en de werkbezoeken die daar aan vast zaten. Ik kan iedereen, die zijn studie heeft afgerond en werkervaring binnen de Europese instellingen wil opdoen, de Schuman traineeship  aanraden!

Arend Koper
Schuman Trainee EP Den Haag: maart - augustus 2014.