Hae

Tulokset

Näytetään 10 / 38 tulokset

Henkinen, teollinen ja kaupallinen omaisuus

Faktatietoja EU:sta 01-02-2024

Immateriaalioikeudet ovat yksinoikeuksia, joiden kohteena ovat luovan henkisen työn tuotteet. Ne jakautuvat teollisoikeuksiin, joita ovat patentit (keksinnöt), tavaramerkit, teollismallit ja maantieteelliset merkinnät, sekä tekijänoikeuksiin, jotka suojaavat kirjallisia ja taiteellisia teoksia. Kun sopimus Euroopan unionin toiminnasta (SEUT) tuli voimaan vuonna 2009, EU sai yksiselitteisesti toimivaltaa immateriaalioikeuksien alalla (118 artikla).

Unionin kansalaiset ja heidän oikeutensa

Faktatietoja EU:sta 30-01-2024

Kansalaisten yksilölliset oikeudet ja unionin kansalaisuus, joista määrätään Euroopan unionin perusoikeuskirjassa, Euroopan unionin toiminnasta tehdyssä sopimuksessa ja Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 9 artiklassa, ovat eurooppalaisen identiteetin muotoutumisen perusta. Jäsenvaltiolle voidaan määrätä seuraamuksia, jos se loukkaa vakavasti unionin perusarvoja.

Euroopan unionin tuomioistuimen toimivalta

Faktatietoja EU:sta 29-01-2024

Euroopan unionin tuomioistuimeen kuuluu kaksi tuomioistuinta: unionin tuomioistuin ja unionin yleinen tuomioistuin. Tuomioistuin tarjoaa eri oikeussuojakeinoja, joista määrätään Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 19 artiklassa, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 251–281 artiklassa, Euratomin perustamissopimuksen 136 artiklassa ja perussopimuksiin liitetyssä pöytäkirjassa N:o 3 Euroopan unionin tuomioistuimen perussäännöstä.

Euroopan unioni on oikeushenkilö, ja sen oikeus muodostaa oman, kansainvälisestä oikeudesta erillisen oikeusjärjestyksensä. Unionin oikeudella on suora tai välillinen vaikutus unionin jäsenvaltioiden lainsäädäntöön, ja siitä tulee osa kunkin jäsenvaltion oikeusjärjestelmää. Euroopan unioni on myös oma oikeuslähteensä. Oikeusjärjestys jaetaan yleensä primaarioikeuteen (perussopimukset ja yleiset oikeusperiaatteet), perussopimuksista johdettuun oikeuteen eli sekundaarilainsäädäntöön ja täydentävään ...

Oikeudellinen yhteistyö yksityisoikeuden alalla

Faktatietoja EU:sta 26-01-2024

Tavaroiden, palvelujen, pääoman ja ihmisten vapaa liikkuvuus yli rajojen lisääntyy jatkuvasti. Euroopan unioni kehittää oikeudellista yhteistyötä yksityisoikeudellisissa asioissa, joilla on rajatylittäviä vaikutuksia, ja rakentaa näin siltoja eri oikeusjärjestelmien välille. Yhteistyön tärkeimmät tavoitteet ovat oikeusvarmuus sekä oikeussuojan helppo ja tehokas saatavuus. Ne edellyttävät helppoa toimivaltaisen tuomioistuimen määrittämistä, selkeää sovellettavan lain valintaa sekä nopeita ja tehokkaita ...

Perussopimuksissa annetaan hyvin paljon painoarvoa vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen toteuttamiselle. Vuonna 2009 otettiin käyttöön useita tärkeitä uusia elementtejä: entisen pilarirakenteen poistuttua alan päätöksenteko on entistä tehokkaampaa ja demokraattisempaa, Euroopan unionin tuomioistuimen valtuudet ovat laajentuneet, ja kansalliset parlamentit ovat saaneet uuden roolin. Perusoikeuksia on vahvistettu oikeudellisesti sitovalla Euroopan unionin perusoikeuskirjalla.

Euroopan unionin tuomioistuin

Faktatietoja EU:sta 22-01-2024

Euroopan unionin tuomioistuin on yksi unionin seitsemästä toimielimestä. Se muodostuu kahdesta osasta: unionin tuomioistuimesta ja unionin yleisestä tuomioistuimesta. Euroopan unionin tuomioistuin käyttää unionissa tuomiovaltaa. Se huolehtii unionin primaarioikeuden ja johdetun oikeuden oikeasta tulkinnasta ja soveltamisesta EU:n alueella. Tuomioistuin valvoo myös EU:n toimielinten säädösten laillisuutta ja tekee ratkaisuja siitä, noudattavatko jäsenvaltiot primaarioikeuden ja johdetun oikeuden velvoitteita ...

Yhtiöoikeus

Faktatietoja EU:sta 16-01-2024

Euroopan unionin yhtiöoikeus on osittain kodifioitu direktiivissä (EU) 2017/1132, ja jäsenvaltioilla on edelleen omat yhtiöoikeussäädöksensä, joita muutetaan ajoittain unionin direktiivien ja asetusten mukaisiksi. EU:n liiketoimintaympäristöä kehitetään jatkuvasti. Päämääränä on luoda yhtiöoikeudelle ja yritysten hallinnointi- ja ohjausjärjestelmälle nykyaikaiset ja toimivat puitteet, jotka palvelevat eurooppalaisia yrityksiä, sijoittajia ja työntekijöitä.

Euroopan parlamentin historiallista taustaa

Faktatietoja EU:sta 09-01-2024

Euroopan parlamentin juuret ovat Euroopan hiili- ja teräsyhteisön (EHTY) yleiskokouksessa, josta tuli aikanaan kolmen silloisen Euroopan ylikansallisen yhteisön yhteinen yleiskokous. Myöhemmin se sai nimen Euroopan parlamentti. Tämä toimielin, jonka jäsenet on vuodesta 1979 lähtien valittu välittömillä vaaleilla, on ajan mittaan muuttunut perusteellisesti: nimitettyjen jäsenten edustajakokouksesta on kehittynyt vaaleilla valittu parlamentti, jonka rooli Euroopan unionissa käsittelyyn otettavien aiheiden ...

Alueiden komitea

Faktatietoja EU:sta 09-11-2023

Alueiden komiteassa on 329 jäsentä, jotka edustavat unionin 27 jäsenvaltion alue- ja paikallishallintoja. Komitea antaa lausunnon asioista, joista sitä perussopimusten mukaan täytyy tai voidaan kuulla, tai omasta aloitteestaan, kun se pitää lausunnon antamista aiheellisena. Sen jäseniä eivät sido mitkään ohjeet. He hoitavat tehtäväänsä täysin riippumattomina ja unionin yleisen edun mukaisesti.