3

Resulta(a)t(en)

Woord(en)
Publicatietype
Beleidsterrein
Zoekterm
Datum

Drie buurlanden in de zuidelijke Kaukasus die deel uitmaken van het Oostelijk Partnerschap

01-02-2018

Het Oostelijk Partnerschap van de EU, dat in 2009 werd gelanceerd, bestaat uit zes staten die deel uitmaakten van de voormalige Sovjet-Unie: Armenië, Azerbeidzjan, Belarus, Georgië, Moldavië en Oekraïne. Het werd opgericht om de politieke, sociale en economische hervormingsinspanningen in deze landen te ondersteunen, teneinde democratisering en goed bestuur, energiezekerheid, milieubescherming, en economische en sociale ontwikkeling te stimuleren. Al deze landen maken deel uit van de Parlementaire ...

Het Oostelijk Partnerschap van de EU, dat in 2009 werd gelanceerd, bestaat uit zes staten die deel uitmaakten van de voormalige Sovjet-Unie: Armenië, Azerbeidzjan, Belarus, Georgië, Moldavië en Oekraïne. Het werd opgericht om de politieke, sociale en economische hervormingsinspanningen in deze landen te ondersteunen, teneinde democratisering en goed bestuur, energiezekerheid, milieubescherming, en economische en sociale ontwikkeling te stimuleren. Al deze landen maken deel uit van de Parlementaire Vergadering Euronest, met uitzondering van Belarus, waarvan het lidmaatschap werd opgeschort.

Centraal-Azië

01-01-2018

De EU-strategie voor Centraal-Azië van 2007 werd voor het laatst herzien in 2015. Doel van de strategie is stabiliteit en voorspoed te creëren en daarnaast open samenlevingen, de rechtsstaat, democratisering en samenwerking op het gebied van energiezekerheid en diversificatie te bevorderen. Het Parlement heeft het belang onderstreept van mensenrechten, behoorlijk bestuur en maatschappelijke ontwikkeling. Er zijn grote verschillen tussen het ontwikkelingsniveau en de mate van democratie in de landen ...

De EU-strategie voor Centraal-Azië van 2007 werd voor het laatst herzien in 2015. Doel van de strategie is stabiliteit en voorspoed te creëren en daarnaast open samenlevingen, de rechtsstaat, democratisering en samenwerking op het gebied van energiezekerheid en diversificatie te bevorderen. Het Parlement heeft het belang onderstreept van mensenrechten, behoorlijk bestuur en maatschappelijke ontwikkeling. Er zijn grote verschillen tussen het ontwikkelingsniveau en de mate van democratie in de landen in de regio, en de EU past haar benadering dienovereenkomstig aan. Medio 2019 wordt een voorstel voor een nieuwe strategie verwacht.

Golfstaten, Iran, Irak en Jemen

01-01-2018

De EU heeft samenwerkingsovereenkomsten met de Samenwerkingsraad van de Golf (een regionale organisatie waartoe Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten behoren) en met Jemen, en een partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst met Irak. Momenteel heeft de EU geen contractuele betrekkingen met Iran, maar ze erkent dat er een potentieel is voor hechtere relaties.

De EU heeft samenwerkingsovereenkomsten met de Samenwerkingsraad van de Golf (een regionale organisatie waartoe Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten behoren) en met Jemen, en een partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst met Irak. Momenteel heeft de EU geen contractuele betrekkingen met Iran, maar ze erkent dat er een potentieel is voor hechtere relaties.

Partners

Blijf verbonden

email update imageMailberichten

U kunt alles wat verband houdt met het Parlement volgen via ons systeem van mailberichten, waarbij updates rechtstreeks naar uw e-mailadres worden gestuurd. Zo kunt u onder meer op de hoogte blijven van het laatste nieuws over EP-leden, de voorlichtingsdiensten of de Think Tank.

Het systeem is toegankelijk vanop alle webpagina's van het Parlement. Om u te abonneren en updates over de Think Tank te ontvangen, dient u alleen uw e-mailadres in te vullen en aan te geven voor welk onderwerp u belangstelling heeft en hoe vaak (dagelijks, wekelijks of maandelijks) u updates wenst te ontvangen. Om uw aanmelding te bevestigen, klikt u op een link die u via e-mail zal worden toegestuurd.

RSS imageRSS-feeds

Volg al het nieuws en de updates op de website van het Europees Parlement via onze RSS-feed.

Klik op de onderstaande link om uw feed te configureren.