skip to content
Parlamentarium, the European parliament visitors' centre
 

Парламентариум

Запознайте се с Центъра за посетители на Европейския парламент
 

Потопете се в европейската политика както никога досега в най-големия парламентарен посетителски център и открийте защо 1,5 милиона души вече са посетили Парламентариума!

Преносими мултимедийни пътеводители придружават посетителите в сърцето на Европейския парламент, като обясняват пътя към европейската интеграция, начините на работа на Европейския парламент и задачите, пред които са изправени членовете на Парламента в днешния ден. По замисъл Парламентариумът е динамичен и интерактивен и представената в него информация е достъпна на всеки един от 24-те официални езика на Европейския съюз, което го прави идеално място за запознаване с европейската политика за от всички възрастови групи.

Парламентариумът е отворен седем дни в седмицата и входът е безплатен. Посещението обикновено продължава около 90 минути, но се предлагат и по-кратки обиколки за семейства и групи ученици. Вж. по-долу за повече подробности относно Парламентариума  и относно предвидените в неговата програма прояви и временни изложби.

 .

ФОТО ГАЛЕРИЯ - BRUSSELS JAZZ WEEKEND

 .
 

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИЧНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ

Парламентариумът има какво да предложи и на възрастните, и на децата, а посещенията могат да бъдат адаптирани към почти всяка сфера на интереси.

Европейски парламент, срещнете се с Вашите членове на ЕППотопете се в европейската политика както никога досега в най-големия парламентарен посетителски център и открийте защо 1,3 милиона души вече са посетили Парламентариума!
 
 .

Европа и нейният парламент на 360°

Настанете се удобно в нашия киносалон и вижте изумителната 360-градусова панорама на Европа
и нейния парламент, как работи той, как се
създава законодателството и как европейската политика влияе върху живота Ви.

Европейски парламент, срещнете се с Вашите членове на ЕППотопете се в европейската политика както никога досега в най-големия парламентарен посетителски център и открийте защо 1,3 милиона души вече са посетили Парламентариума!
 
 .

Запознайте се с хората, които осъществяват всичко това: членовете на Европейския парламент

Научете повече за всички 751 членове на Европейския парламент, които работят съвместно, за да представляват гражданите на ЕС.

Европейски парламент, ParlamentariumПотопете се в европейската политика както никога досега в най-големия парламентарен посетителски център и открийте защо 1,3 милиона души вече са посетили Парламентариума!
 
 .

Пътувайте из Европа и почувствайте въздействието на Европейския съюз

Интерактивна подова карта понася посетителите на виртуална обиколка из Европейския съюз, като онагледява неговото многообразие и разкрива близо 100 начина, по които Съюзът допринася за благоденствието на своите граждани.

Започнете виртуална обиколка сега!
Европейски парламент, Парламентариум, Единство в многообразиетоПотопете се в европейската политика както никога досега в най-големия парламентарен посетителски център и открийте защо 1,3 милиона души вече са посетили Парламентариума!
 
 .

Чуйте какво означава Европейският съюз за европейците

Отпуснете се в уютна  всекидневна, докато един защитник на околната среда от Полша, един професор от Словения и една певица от Финландия (наред с много други) описват въздействието на Европейския съюз върху своя живот.

 

УЧЕНИЦИ И ДЕЦА

Ролевата игра за училищни групи позволява на учениците да изпитат какво означава да бъдеш член на Европейския парламент за един ден.

Участниците в играта откриват как се създава законодателството на ЕС, от консултациите с групи по интереси и формирането на съюзи до преговорите с други институции и изявленията за медиите.

 .

За по-младите посетители са предвидени специални едночасови обиколки.

Европейски парламент, дейности за децаПотопете се в европейската политика както никога досега в най-големия парламентарен посетителски център и открийте защо 1,3 милиона души вече са посетили Парламентариума!
 

Играта „Луна“ представлява игра, включваща отговори на въпроси и намиране на неща от списък, и е предназначена за деца на възраст от 6 до 10 години, които посещават ЕП заедно със своите семейства. Брошурите за играта могат да бъдат намерени  на пункта за мултимедийни пътеводители. Не забравяйте своята награда в края на обиколката!
Междугалактическото музикално шоу осигурява забавление за групи от 4 или 5 ученици на възраст от 10 до 14 години, като ги развежда из Парламентариума и им помага да се информират за Европа, Европейския съюз и Европейския парламент.

 

ПРАКТИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ

Публична безжична локална мрежа (wi-fi)

European Parliament -  Amenities

В Европейския парламент е налична публична безжична локална мрежа. Данните за достъп са изложени във всички зони за посетители.

Пристигане

Европейският разполага с нов център за посрещане на групи на улица Арден (rue d’Ardenne). Атриумът е идеалното място да се ориентирате и да си починете за кратко преди да посетите пленарната зала, Парламентариума или Дома на.

Сигурност

Въпреки че не е задължително да имате документи за самоличност за достъп до сградата, Ви съветваме да ги вземете със себе си.

Всички посетители и чанти преминават проверка за сигурност при влизане както по летищата. Огнестрелни оръжия, експлозивни или запалителни вещества, лютиви спрейове, остри предмети и други предмети, които биха могли да се разглеждат като оръжия, са забранени. В съответствие с белгийското национално законодателство някои забранени предмети може да бъдат предадени на полицията.

Фотографирането и филмирането се допускат в зоната за посетители, въпреки че те са забранени в зоната за сигурност.

Посетители със специални нужди

Европейският парламент е поел ангажимент непрекъснато да подобрява достъпа за хора със специални нужди. Всички помещения и дейности са напълно достъпни за посетители със специални нужди.

За посетители с намалена подвижност

Парламентариумът предлага пълен достъп с инвалидна количка и нашите служители са на разположение, за да оказват помощ и съдействие.

Ако имате нужда от специално съдействие, моля, уведомете Парламентариума предварително.
 .
За посетители с нарушено зрение

Парламентариумът предлага мултимедийни пътеводители със специални аудио записи, които описват пространството, съдържанието и основните характеристики. На разположение са брайлови тактилни карти на нидерландски, английски, френски и немски езици, както и брайлови клавиатури в две зони. Позволени са и кучета водачи.

 .
За посетители със слухови увреждания

Мултимедийните пътеводители съдържат видеоклипове на жестомимичен език на английски (BSL), френски (LSF), немски (DGS), нидерландски (NGT), белгийската френски (LSFB), фламандски (VGT), унгарски (MJNY), международен (SI) езици. Парламентариумът е напълно оборудван с индукционни контури.

За коментари или въпроси, моля, свържете се с Парламентариума по имейл.

Удобства

Парламентариумът разполага с шкафчета с ключ, магазин за сувенири, тоалетни и кафетерия, в която се предлагат различни освежаващи напитки и вкусни закуски.

 

ПРОГРАМА

THE 28 IN YOUR PLATE

Брюксел
22-06-2016

Esplanade Solidarność

МИНИ ПЛЕНАРНА СЕСИЯ

Брюксел
24/02/2016 - 25/02/2016
27/04/2016 - 28/04/2016
25/05/2016 - 26/05/2016
22/06/2016 - 23/06/2016
30/11/2016 - 01/12/2016
01/02/2017 - 02/02/2017
01/03/2017 - 02/03/2017
26/04/2017 - 27/04/2017
31/05/2017 - 01/06/2017
29/11/2017 - 30/11/2017

Мини пленарна сесия

Пленарно заседание
Изложба
Друго събитие

РАБОТНО ВРЕМЕ

 .
Понеделник
13:00 - 18:00
 
 
Вторник – петък
09:00 - 18:00
 
 
Събота – неделя
10:00 - 18:00
 
 

Последна възможност за влизане – 30 минути преди затваряне.

Центърът е затворен на:
1 януари, 1 май, 1 ноември, 24, 25 и 31 декември.

КАК СЕ СТИГА ДОТУК?

ПАРЛАМЕНТАРИУМ
Willy Brandt building
Rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Brussels
Belgium

С влак

Гара „Брюксел-Люксембург“  обслужва Европейския парламент.

Белгийски железници

С автобус

Автобуси номер 22, 27, 34, 38, 64, 80 и 95 спират на Европейския парламент.
Автобуси 12 и 21 също така предоставят връзка с летище Брюксел.

С метро

Най-близките спирки са „Малбек“ и „Шуман“ на линии 1 и 5 и „Трон“ на линии 2 и 6.

Обществен транспорт в Брюксел

Атриум център за посрещане на групи

Входът Атриум на улица Арден (Rue D'Ardenne) дава възможност за автобусите да спрат за кратко за качване и слизане на пътници, а посетителите могат да се ориентират преди да започнат посещението.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Имате въпрос? Искате да споделите мнението си? Пишете ни по имейл!

Изпратете имейл
 .

РЕЗЕРВАЦИИ И ВХОД

Входът е безплатен.

Всеки може да направи предварителна резервация, но тя се препоръчва особено за групови посещения.

НАПРАВЕТЕ РЕЗЕРВАЦИЯ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ
 .