skip to content
Parlamentarium, the European parliament visitors' centre
 

Парламентариум

Запознайте се с Центъра за посетители на Европейския парламент
 

Потопете се в европейската политика както никога досега в най-големия парламентарен посетителски център и открийте защо 1,3 милиона души вече са посетили Парламентариума!

Преносими мултимедийни пътеводители придружават посетителите в сърцето на Европейския парламент, като обясняват пътя към европейската интеграция, начините на работа на Европейския парламент и задачите, пред които са изправени членовете на Парламента в днешния ден. По замисъл Парламентариумът е динамичен и интерактивен и представената в него информация е достъпна на всеки един от 24-те официални езика на Европейския съюз, което го прави идеално място за запознаване с европейската политика за от всички възрастови групи.

Парламентариумът е отворен седем дни в седмицата и входът е безплатен. Посещението обикновено продължава около 90 минути, но се предлагат и по-кратки обиколки за семейства и групи ученици. Вж. по-долу за повече подробности относно Парламентариума  и относно предвидените в неговата програма прояви и временни изложби.

ПРОЯВИ И ИЗЛОЖБИ

 .

Нова временна изложба: В търсене на красотата

Целта на изложбата е да изследва съвременното разбиране за красота. Представени са модерни пейзажи, градски сюжети, които отразяват реалната среда, в която хората живеят.

Изложбата представя галерия от кратки любителски анимации за представата за красота днес. Какво означава красотата за Вас: забравена картина, аромат на лилии или празна улица?  Вижте посочения по-долу уебсайт и представете собствената си визия за красота.

Изложбата ще бъде отворена от 8 юли до 18 септември и е организирана от Словашкия център по дизайн.

Научете повече на: www.searchingforbeauty.eu

ОТКРИЙТЕ РАЗЛИЧНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ

Парламентариумът има какво да предложи и на възрастните, и на децата, а посещенията могат да бъдат адаптирани към почти всяка сфера на интереси.

 .

Заемете място в предната редица в центъра на пленарната зала

Изумително цифрово кино с обхват от 360 градуса потапя посетителите в центъра на работата на Европейския парламент и осигурява уникална позиция, от която да наблюдаваме как работи Парламентът и как се създават законите на ЕС.

 .

Запознайте се с хората, които осъществяват всичко това: членовете на Европейския парламент

Научете повече за всички 751 членове на Европейския парламент, които работят съвместно, за да представляват гражданите на ЕС.

 .

Пътувайте из Европа и почувствайте въздействието на Европейския съюз

Интерактивна подова карта понася посетителите на виртуална обиколка из Европейския съюз, като онагледява неговото многообразие и разкрива близо 100 начина, по които Съюзът допринася за благоденствието на своите граждани.

Започнете виртуална обиколка сега!
 .

Чуйте какво означава Европейският съюз за европейците

Отпуснете се в уютна  всекидневна, докато един защитник на околната среда от Полша, един професор от Словения и една певица от Финландия (наред с много други) описват въздействието на Европейския съюз върху своя живот.

УЧЕНИЦИ И ДЕЦА

Ролевата игра за училищни групи позволява на учениците да изпитат какво означава да бъдеш член на Европейския парламент за един ден.

Участниците в играта откриват как се създава законодателството на ЕС, от консултациите с групи по интереси и формирането на съюзи до преговорите с други институции и изявленията за медиите.

 .

За по-младите посетители са предвидени специални едночасови обиколки.

Играта „Луна“ представлява игра, включваща отговори на въпроси и намиране на неща от списък, и е предназначена за деца на възраст от 4 до 8 години, които посещават ЕП заедно със своите семейства. Брошурите за играта могат да бъдат намерени  на пункта за мултимедийни пътеводители. Не забравяйте своята награда в края на обиколката!
Междугалактическото музикално шоу осигурява забавление за групи от 4 или 5 ученици на възраст от 10 до 14 години, като ги развежда из Парламентариума и им помага да се информират за Европа, Европейския съюз и Европейския парламент.

ПРАКТИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ

Сигурност

Въпреки че не е задължително да имате документи за самоличност за достъп до сградата, Ви съветваме да ги вземете със себе си.

Всички посетители и чанти преминават проверка за сигурност при влизане както по летищата. Огнестрелни оръжия, експлозивни или запалителни вещества, лютиви спрейове, остри предмети и други предмети, които биха могли да се разглеждат като оръжия, са забранени. В съответствие с белгийското национално законодателство някои забранени предмети може да бъдат предадени на полицията.

Фотографирането и филмирането се допускат в зоната за посетители, въпреки че те са забранени в зоната за сигурност.

Посетители със специални нужди

Европейският парламент е поел ангажимент непрекъснато да подобрява достъпа за хора със специални нужди. Всички помещения и дейности са напълно достъпни за посетители със специални нужди.

За посетители с намалена подвижност

Парламентариумът предлага пълен достъп с инвалидна количка и нашите служители са на разположение, за да оказват помощ и съдействие.

Ако имате нужда от специално съдействие, моля, уведомете Парламентариума предварително.
 .
За посетители с нарушено зрение

Парламентариумът предлага мултимедийни пътеводители със специални аудио записи, които описват пространството, съдържанието и основните характеристики. На разположение са брайлови тактилни карти на нидерландски, английски, френски и немски езици, както и брайлови клавиатури в две зони. Позволени са и кучета водачи.

 .
За посетители със слухови увреждания

Мултимедийните пътеводители съдържат видеоклипове на жестомимичен език на английски (BSL), френски (LSF), немски (DGS) и нидерландски (NGT) езици. Предвидена е също така специална едночасова обиколка за посетители със специални слухови нужди. Парламентариумът е напълно оборудван с индукционни контури.

За коментари или въпроси, моля, свържете се с Парламентариума по имейл.

Удобства

Парламентариумът разполага с шкафчета с ключ, магазин за сувенири, тоалетни и кафетерия, в която се предлагат различни освежаващи напитки и вкусни закуски.

 

ПРОГРАМА

THE 28 IN YOUR PLATE

Брюксел
22-06-2016

Esplanade Solidarność

МИНИ ПЛЕНАРНА СЕСИЯ

Брюксел
24/02/2016 - 25/02/2016
27/04/2016 - 28/04/2016
25/05/2016 - 26/05/2016
22/06/2016 - 23/06/2016
30/11/2016 - 01/12/2016
01/02/2017 - 02/02/2017
01/03/2017 - 02/03/2017
26/04/2017 - 27/04/2017
31/05/2017 - 01/06/2017
29/11/2017 - 30/11/2017

Мини пленарна сесия

Пленарно заседание
Изложба
Друго събитие

КАК СЕ СТИГА ДОТУК?

ПАРЛАМЕНТАРИУМ
Willy Brandt building
Rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Brussels
Belgium

С влак

Гара „Брюксел-Люксембург“  обслужва Европейския парламент.

Белгийски железници

С автобус

Автобуси номер 22, 27, 34, 38, 64, 80 и 95 спират на Европейския парламент.
Автобуси 12 и 21 също така предоставят връзка с летище Брюксел.

С метро

Най-близките спирки са „Малбек“ и „Шуман“ на линии 1 и 5 и „Трон“ на линии 2 и 6.

Обществен транспорт в Брюксел

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Имате въпрос? Искате да споделите мнението си? Пишете ни по имейл!

Изпратете имейл
 .

РАБОТНО ВРЕМЕ

 .
Понеделник
13:00 - 18:00
 
 
Вторник – петък
09:00 - 18:00
 
 
Събота – неделя
10:00 - 18:00
 
 

Последна възможност за влизане – 30 минути преди затваряне.

Центърът е затворен на:
1 януари, 1 май, 1 ноември, 24, 25 и 31 декември.

РЕЗЕРВАЦИИ И ВХОД

Входът е безплатен.

Всеки може да направи предварителна резервация, но тя се препоръчва особено за групови посещения.

НАПРАВЕТЕ РЕЗЕРВАЦИЯ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ
 .