Parlamentarium 
Parlamentarium
 

Посетителски център Парламентариум

Parlamentarium

Посетителският център на Европейския Парламент

Докоснете се до Европейския Парламент по уникален начин. В нашия Посетителски център в Брюксел деца и възрастни откриват по нов начин повече информация за институцията, която ги представлява.

Динамични, интерактивни мултимедийни екрани направляват нашите посетители при пътуването им във времето на европейската интеграция и им разкриват нейното отражение върху ежедневието ни. Центърът е достъпен на всичките 24 официални езика на Европейския съюз и входът е безплатен. Инсталациите са така замислени, че да са напълно достъпни за хора с увреждания.

 

-Това съдържание е достъпно само на английски език-

The exhibition aims at exploring the current understanding of beauty. Images of modern landscape are presented, urban still-lives that reflect a real environment where people live.

A gallery of short animations produced by the public on the concept of new beauty is featured in the exhibition. What does beauty mean for you: a forgotten painting, the smell of lilies or an empty street?  Check the website below and submit your own vision on beauty.

The exhibition runs from 8 July until 18 September and is organised by the Slovak Design centre.

Read more

Открийте характеристиките

Изумителен 360-градусов дигитален съраунд екран потапя посетителите в епицентъра на работата на Европейския парламент. Там откриваме хората, които задвижват нещата, членовете на Парламента. Приложение с тактилен екран ни позволява да разберем повече за членовете на ЕП, нашите демократично избрани представители.

Предприемаме виртуално пътуване из Европа, като научаваме за приноса на Европейския съюз за всяка от страните през годините. Слушаме също разкази на наши европейски съграждани за значението на Съюза за тях.

Гласовият тунел ни потапя в многоезичното наследство на Европа и 3D тактилни модели ни позволяват да разгледаме Европейския парламент в трите му места на работа - Брюксел, Страсбург и Люксембург.

 

Виртуално посещение

"История"

Virtual visit of "History area" 
Virtual visit of "History area"

"Обединен в многообразието"

Virtual visit of "United in Diversity" 
Virtual visit of "United in Diversity"

Multimedia produced by the Intranet Services Unit, DG ITEC, European Parliament

 

Повече за нас

Ние говорим Вашия език

Една от уникалните характеристики на центъра е, че той е достъпен на всичките 24 официални езика на ЕС. Това е възможно чрез малки, ръчни аудиовизуални пътеводители, които могат да се конфигурират според предпочитания език.

Тези аудиовизуални пътеводители показват информация и кратки филми на всеки етап от посещението.
Всеки пътеводител може да бъде адаптиран със специални опции за деца и има също усъвършенстван аудио софтуер за посетители със слухови увреждания. Служителите са на разположение на всяко ниво, ако имате нужда от помощ.

 

Семействата са добре дошли

Центърът е предназначен за възрастни и за деца от всички възрасти. Специални едночасови обиколки са предназначени за деца от 8 до 14 години и всеки етап от посещението е достъпен за деца.  Децата получават безплатно свой собствен ръчен аудиовизуален пътеводител.
За семейства с деца: LUNA Game ще бъде вашият водач в света на Парламентариума! Можете да намерите LUNA брошури на гишето за аудио и видео гидове (на български език). Не забравяйте да вземете наградата си в края на тура!

 

За нас достъпността е важна

Посетителският център е подходящ за лица с увреждания.

За посетители с намалена мобилност центърът предлага пълен достъп с инвалидна количка. Служителите са на разположение, за да окажат помощ, а също има и ограничен брой инвалидни колички за посетителите. Ако имате нужда от инвалидна количка, моля, уведомете ни поне един ден преди посещението си, като изпратите съобщение на

или ни се обадете по телефона.

За посетителите със зрителни увреждания центърът предлага аудиовизуални пътеводители със специални аудио записи, които описват пространството, съдържанието и основните характеристики. Брайлови тактилни карти са достъпни на холандски, английски, френски и немски и ще ви направляват из центъра. Има и брайлови клавиатури в две части на центъра. Кучета водачи са също позволени.

За посетители със слухови увреждания аудиовизуалните пътеводители съдържат видеозаписи на жесто-мимичен език на английски (BSL), френски (LSF), немски (DGS) и холандски (NGT). Има още и специална едночасова обиколка за посетители със слухови увреждания. Центърът е напълно оборудван с индукционни контури.

Европейският парламент е ангажиран с непрекъснатото подобряване на достъпа за хора с увреждания. Ако имате предложения, моля, свържете се с нас на:

 

Мероприятия и експозиции

Ние говорим Вашия език

The Parlamentarium Visitor Centre hosts events and exhibitions.

You are invited to explore the richness of Europe through exhibitions on the theme of united in diversity. Panel discussions, book fairs and presentations will also be held in our multifunctional suite.

Често задавани въпроси - Parlamentarium
 
Има ли входна такса?

Не, посещението е безплатно, както и използването на аудиовизуалните пътеводители.

 
Трябва ли да направя предварителна резервация?

Не, няма нужда от предварителна резервация - можете просто да дойдете във всеки един момент от работното време.

 
Мога ли да посетя центъра с група?

Да, но е желателно да ни предупредите, ако групата е повече от 20 души, така че да осигурим достатъчно аудиовизуални пътеводители. Изпратете съобщение на parlamentarium@europarl.europa.eu

 
Има ли специална програма за групи ученици?

Да. Има ролева игра, която позволява на участниците да си представят какво е да бъдеш член на Европейския парламент за един ден. За повече информация, моля, вижте раздела "Ролева игра"

 
Центърът достъпен ли е за посетители с увреждания?

Да, центърът е направен така, че да гарантира лесен достъп с инвалидна количка. Ако имате нужда от инвалидна количка, изпратете съобщение на parlamentarium@europarl.europa.eu или ни се обадете.

 
Кучета водачи на слепи хора допускат ли се в Посетителския център?

Да. Кучетата водачи се допускат в центъра.

 
Посетителският център приспособен ли е за хора с увреден слух?

Да, аудиовизуалните пътеводители съдържат видеозаписи на жесто-мимичен език на английски (BSL), френски (LSF), немски (DGS) и холандски (NGT). Има още и специална едночасова обиколка за посетители със слухови увреждания. Центърът е оборудван с индукционни контури.

 
Центърът достъпен ли е за детски колички?

Да, предвидено е Парламентариумът да приема посетители с малки деца. За повече подробности, моля, вижте раздел "Семействата са добре дошли".

 
На децата ще им хареса ли в Посетителския център?

Да. За децата от 8 до 14 години има специални обиколки с времетраене около един час. За тях са предвидени специални приложения. LUNA Game ще бъде вашият водач в света на Парламентариума! Можете да намерите LUNA брошури на гишето за аудио и видео гидове (на български език). Не забравяйте да вземете наградата си в края на тура!

 
Има ли място за повиване на бебета?

Да.

 
Има ли ясла, където да мога да си оставя децата?

Не.

 
Трябва ли да си нося документ за самоличност, за да вляза в Посетителския център?

Не.

 
Има ли проверки за сигурност?

Да, към всички посетители има изискване да пуснат чантите си през скенер и да преминат през метален детектор.

 
Колко време трябва да си предвидя за пътуване до Посетителския център?

Бихме препоръчали да си отделите поне един час.

 
Може ли да си взема сувенир?

В Посетителския център има сувенирен магазин. Магазинът има същото работно време като самия център.

 
Може ли да си взема нещо за ядене в Посетителския център?

В Парламентариума има кафене, което предлага напитки и закуски.

 
Посетителският център отворен ли е през уикенда?

Да, центърът е отворен всеки ден.
понеделник 13:00 - 18:00 ч.
вторник, сряда - 9:00 - 18:00 ч.
четвъртък, петък - 9:00 - 18:00 ч.
събота, неделя 10:00 - 18:00 ч.
Парламентариумът е отворен целогодишно, с изключение на: 1 януари, 1 май, 1 ноември и 24, 25 и 31 декември.

 
На какви езици работи Посетителският център?

Цялата информация е достъпна на 24те официални езика на ЕС. Това е едно от главните качества, които правят Парламентариума уникален.

 
Посетителският център предлага ли обиколки с екскурзовод?

Не, вместо това предлагаме ръчни аудиовизуални пътеводители, които показват информация и кратки филми на всеки етап от вашето посещение.

 
Има ли гардероб?

Предлагаме гардероб за съхранение на палта и шкафчета за съхранение на чанти срещу депозит в размер на € 5, който се получава обратно при тръгване.

 
Къде мога да паркирам?

Силно препоръчително е да се използва обществен транспорт, тъй като близо до Европейския парламент няма паркинги.
На Rue de Treves на пресечката с Rue Montoyer има място, където туристическите автобуси могат да оставят и да качват пътници.

 
Има ли къде да си оставя колелото?

Да, пред Посетителския център има вело-стоянка. Носете си собствена верига за заключване. Ние не осигуряваме такива.

 
 
Tools

Контакт

European Parliament

Parlamentarium - The European Parliament's Visitors' Centre
Willy Brandt building
Rue Wiertz 60/Wiertzstraat 60
1047-Brussels
+32.2.283.22.22

Работно време

понеделник
13:00-18:00 ч.
 
 
вторник
09:00-18:00 ч.
 
 
сряда
09:00-18:00 ч.
 
 
четвъртък
09:00-18:00 ч.
 
 
петък
09:00-18:00 ч.
 
 
събота
10:00-18:00 ч.
 
 
неделя
10:00-18:00 ч.
 
 

Последен вход за посетители : 30 минути преди края на работното време.

Моля, отбележете, че центърът е затворен на следните дати:

1 януари
1 май
1 ноември
24,25, 31 декември

Вход безплатен

Упътвания

Посетителският център е достъпен с автобус, метро и влак. Също можете да вървите пеша до европейския квартал от центъра на града. Силно препоръчително е да се използва обществен транспорт, тъй като близо до Европейския парламент няма много паркинги.

С влак

Основните железопътни гари на Брюксел - Брюксел-Юг, Брюксел-Център и Брюксел-Север - са свързани с гара Брюксел-Люксембург, която се намира на 200 метра от Посетителския център.SNCB

 
С автобус или метро

Société des Transports Intercommunaux de Bruxelles (STIB) е главната компания за обществен транспорт в Брюксел. Трамваите, автобусите и метрото представляват една мрежа, в която можете да се прекачвате от едно превозно средство на друго с един и същ билет.STIBАвтобус
Автобуси 27 и 38 свързват центъра на града с площад "Люксембург".
Автобуси 12 и 21 свързват брюкселското летище с площад "Люксембург".
Метро
Линии 1 и 5 до Maelbeek (10 минути пеша от Парламента)
Линии 2 и 6 до Trône (7 минути пеша от Парламента)

 

Удобства

Центърът предлага пълен набор от услуги за посетителя:

Кафене
Сувенирен магазин
Гардероб и шкафчета

брошури

Научете повече за това какво се предлага в Посетителския център на Европейския парламент

Сигурност

Не е необходим документ за самоличност, за да влезете в Посетителския център.На влизане ще бъдете насочени към пункта за проверка за сигурност, където нещата ви ще бъдат пуснати през скенер.