[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
Parlamentarij, centar za posjetitelje Europskog parlamenta
 

Parlamentarij

Upoznajte Centar za posjetitelje Europskog parlamenta
 

Doživite europsku politiku na posve nov način u najvećem europskom parlamentarnom centru za posjetitelje i otkrijte zašto je 1,5 milijuna osoba već posjetilo Parlamentarij!

Uz prijenosne multimedijske vodiče posjetitelji mogu doživjeti samo središte Europskog parlamenta slušajući o putu prema europskoj integraciji, radu Europskog parlamenta i načinima na koje se zastupnici suočavaju s izazovima današnjice. Parlamentarij sadrži dinamične i interaktivne sadržaje dostupne na svakom od 24 službena jezika EU-a, pa je pravo mjesto na kojem se posjetitelji svih dobnih skupina mogu upoznati s europskom politikom.

Otvoren je svaki dan, a ulaz je besplatan. Posjet Parlamentariju obično traje oko 90 minuta, a postoje i kraće ture za obitelji i škole. U nastavku možete saznati više pojedinosti o tome što se sve nudi u Parlamentariju i o programu događanja i privremenih izložbi.

 .

#ThisIsMy5 PHOTO CONTEST

-Sadržaj dostupan samo na engleskom jeziku-
On 13 October Parlamentarium is turning five!
More than 1.5 million visitors from all over the world have visited our exhibition in these five years. To mark our 5th anniversary, we have just launched the #ThisIsMy5 photo competition on the EP Instagram. Since you have been part of it from the beginning, we would like you to tell us your five – how you’ve changed in your last five years, which are your five priorities, your main five wishes, it’s up to you!
The best photos will be displayed on a photo wall in Parlamentarium, while the winners will be invited to visit us during the Museum Night Fever on 11 March 2017!
In order to enter the competition, you must live in one of the EU countries, be over 18 years old, own full copyrights for your photo and be ready to travel during 10-11 March 2017.
The deadline for submitting your application is 31 January 2017! The photos should be posted on Instagram with #ThisIsMy5; don’t forget to tag @europeanparliament.
Hurry up, tell us your five and visit us!

IZLOŽBE I DOGAĐANJA

OTKRIJTE POSEBNOSTI PARLAMENTARIJA

Parlamentarij nudi puno sadržaja i za odrasle i za djecu, a posjeti se mogu prilagoditi gotovo svakom području interesa.

Europski parlament, ParlamentariumDoživite europsku politiku na posve nov način u najvećem europskom parlamentarnom centru za posjetitelje i otkrijte zašto je 1,3 milijuna osoba već posjetilo Parlamentarij!
 .

Zauzmite mjesto u prvom redu vijećnice

Zadivljujuće panoramsko kino s platnom od 360º odvest će posjetitelje u središte Europskog parlamenta te im ponuditi jedinstvenu priliku da vide kako funkcionira Parlament i kako se donose zakoni EU-a.

Europski parlament, upoznajte svoje zastupnikeDoživite europsku politiku na posve nov način u najvećem europskom parlamentarnom centru za posjetitelje i otkrijte zašto je 1,3 milijuna osoba već posjetilo Parlamentarij!
 .

Upoznajte ključne osobe: zastupnike u Europskom parlamentu

Saznajte više o svakom od 751 zastupnika u Europskom parlamentu koji zajedničkim radom predstavljaju građane EU-a.

Europski parlament, ParlamentariumDoživite europsku politiku na posve nov način u najvećem europskom parlamentarnom centru za posjetitelje i otkrijte zašto je 1,3 milijuna osoba već posjetilo Parlamentarij!
 .

Putovanje Europom i utjecaj Europske unije

Posjetitelji se mogu zaputiti na virtualni obilazak Europske unije zahvaljujući interaktivnoj podnoj karti koja prikazuje njezinu raznolikost i ističe gotovo stotinu načina na koje ona doprinosi dobrobiti svojih građana.

Zaputite se na virtualni obilazak sada!
Europski parlament, ParlamentariumDoživite europsku politiku na posve nov način u najvećem europskom parlamentarnom centru za posjetitelje i otkrijte zašto je 1,3 milijuna osoba već posjetilo Parlamentarij!
 .

Poslušajte što Europljanima znači Europska unija

Opustite se u ugodnom dnevnom boravku dok vam ekološka aktivistica iz Poljske, slovenski profesor i pjevačica iz Finske (te mnogi drugi) opisuju na koji je način Europska unija utjecala na njihove živote.

STUDENTI I DJECA

Europski parlament, Role Play GameDoživite europsku politiku na posve nov način u najvećem europskom parlamentarnom centru za posjetitelje i otkrijte zašto je 1,3 milijuna osoba već posjetilo Parlamentarij!

Igra uloga za posjetitelje školarce omogućuje im da na jedan dan iskuse kako je to biti zastupnik u Europskom parlamentu.

Učenici mogu saznati kako se izrađuje europsko zakonodavstvo, od savjetovanja s interesnim skupinama i sklapanja savezništava do pregovaranja s drugim institucijama i komuniciranja s medijima.

 .
Europski parlament, aktivnosti za djecuDoživite europsku politiku na posve nov način u najvećem europskom parlamentarnom centru za posjetitelje i otkrijte zašto je 1,3 milijuna osoba već posjetilo Parlamentarij!

Posebne jednosatne ture organiziraju se za najmlađe posjetitelje.

Lunina igra, lov na blago, osmišljena je za djecu u dobi od 6 do 10 godina u pratnji roditelja i članova obitelji. Knjižica o Luni dostupna je na našem pultu s multimedijskim vodičima. Nemojte zaboraviti nagradu na kraju ture!

Sudjelovanjem u Galaksijskom natjecanju talenata skupine od 4 ili 5 učenika u dobi od 10 do 14 godina upoznaju se s Parlamentarijem te tako otkrivaju informacije o Europi, Europskoj uniji i Europskom parlamentu.

 .

PRAKTIČNE INFORMACIJE

Sigurnost

Iako osobne isprave nisu obvezne za ulazak u zgradu, savjetujemo vam da ih ponesete sa sobom.

Prije ulaska svi posjetitelji moraju proći sigurnosne provjere nalik onima u zračnim lukama. Zabranjen je unos vatrenog oružja, eksplozivnih ili zapaljivih tvari, suzavca, oštrih predmeta i drugih predmeta koji se mogu smatrati oružjem. U skladu s belgijskim zakonodavstvom određeni zabranjeni predmeti mogu se predati policiji.

Fotografiranje i snimanje dozvoljeni su u prostorima za posjetitelje, no zabranjeni su u dijelu gdje se provode sigurnosne provjere.

Posjetitelji s posebnim potrebama

Europski parlament predano radi na stalnom poboljšanju pristupa osobama s posebnim potrebama. Sve naše zgrade i aktivnosti u potpunosti su dostupne posjetiteljima s posebnim potrebama.

Posjetitelji smanjene pokretljivosti

Parlamentarij nudi potpuni pristup osobama koje se služe invalidskim kolicima, a naši su zaposlenici uvijek pri ruci zatreba li vam pomoć.

Ako vam je potrebna posebna pomoć, molimo vas da o tome unaprijed obavijestite Parlamentarij.
 .
Posjetitelji s oštećenjem vida

Parlamentarij nudi medijske vodiče s posebnim audiozapisima koji opisuju izložbeni prostor, sadržaj i glavne značajke izložaka. Taktilne karte s Brailleovim pismom dostupne su na nizozemskom, engleskom, francuskom i njemačkom jeziku, a na dva mjesta postoje Brailleove tipkovnice. Dopušten je pristup i psima vodičima.

 .
Posjetitelji s oštećenjem sluha

Multimedijski vodiči sadrže videozapise na znakovnom jeziku i to na engleskom (BSL), francuskom (LSF), njemačkom (DGS) i nizozemskom (NGT). Parlamentarij je također u cijelosti opremljen induktivnim petljama.

Za komentare i pitanja obratite se Parlamentariju e-poštom.

Dodatne usluge za posjetitelje

U Parlamentariju postoje garderobni ormarići, suvenirnica, toaleti i kafić s osvježavajućim napicima i ukusnim laganim jelima.

 

KALENDAR DOGAĐANJA

Plenarna sjednica
Izložba
Ostalo

KAKO DO NAS?

PARLAMENTARIJ
zgrada Willy Brandt
Rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles
Belgija

Vlakom

Stanica Bruxelles – Luxembourg u blizini je Europskog parlamenta.

Belgijske željeznice

Autobusom

Linije 22, 27, 34, 38, 64, 80 i 95 staju kod Europskog parlamenta.
Linije 12 i 21 također voze do Zračne luke Bruxelles.

Podzemnom željeznicom

Najbliže su stanice Maelbeek i Schuman (linije 1 i 5) te Trône (linije 2 i 6).

Javni prijevoz u Bruxellesu

KONTAKTIRAJTE NAS

Imate pitanja? Želite nam dati povratnu informaciju? Pošaljite nam e-poštu!

Pošaljite e-poštu
 .

RADNO VRIJEME

 .
Ponedjeljkom
13:00 - 18:00
 
 
Od utorka do četvrtka
09:00 - 18:00
 
 
Subotom i nedjeljom
10:00 - 18:00
 
 

U Parlamentarij se može ući najkasnije 30 minuta prije zatvaranja.

Parlamentarij je zatvoren:
1. siječnja, 1. svibnja, 1. studenog i 24., 25. i 31. prosinca.

REZERVACIJE I ULAZ

Ulaz je besplatan.

Rezervirati unaprijed mogu svi, a posebno se to preporučuje za grupe.

REZERVIRAJTE SVOJ POSJET
 .