[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
Parlamentarium, the European parliament visitors' centre
 

Parlamentarij

Upoznajte Centar za posjetitelje Europskog parlamenta
 

Doživite europsku politiku na posve nov način u najvećem europskom parlamentarnom centru za posjetitelje i otkrijte zašto je 1,5 milijuna osoba već posjetilo Parlamentarij!

Uz prijenosne multimedijske vodiče posjetitelji mogu doživjeti samo središte Europskog parlamenta slušajući o putu prema europskoj integraciji, radu Europskog parlamenta i načinima na koje se zastupnici suočavaju s izazovima današnjice. Parlamentarij sadrži dinamične i interaktivne sadržaje dostupne na svakom od 24 službena jezika EU-a, pa je pravo mjesto na kojem se posjetitelji svih dobnih skupina mogu upoznati s europskom politikom.

Otvoren je svaki dan, a ulaz je besplatan. Posjet Parlamentariju obično traje oko 90 minuta, a postoje i kraće ture za obitelji i škole. U nastavku možete saznati više pojedinosti o tome što se sve nudi u Parlamentariju i o programu događanja i privremenih izložbi.

 .

#ThisIsMy5: POBJEDNICI SU...

Kako bi obilježio pet godina od otvaranja, Parlamentarij je prošle godine na Instagramu objavio fotografski natječaj #ThisIsMy5. Sudionici su zamoljeni da podijele fotografije svojih pet omiljenih stvari – prioriteta, želja, prijatelja, ljubimaca, mjesta ili predmeta – pa su to i učinili!
Pogledajte fotografije koje su odnijele pobjedu!
U Parlamentariju će od početka ožujka, zajedno s ostalih 288 fotografija iz 1181 natjecateljskog priloga, biti izloženo 20 fotografija koje je snimilo pet pobjednika natječaja. Pobjednici će također biti pozvani u Bruxelles na manifestaciju Museum Night Fever 11. ožujka 2017.

NOVA IZLOŽBA: JEDANAEST ŽENA SUOČENIH S RATOM

U razdoblju od 8. ožujka do 14. svibnja 2017. Parlamentarij će ugostiti novu privremenu izložbu o ženama i ratu.

Prikazivanjem 32 dojmljivih fotografija i 11 filmova nagrađivanog fotografa i filmskog redatelja Nicka Danzigera izložba Jedanaest žena suočenih s ratom donosi priču o često skrivenom svijetu žena zahvaćenih surovim sukobima u osam područja diljem svijeta, kao što su Afganistan, Kolumbija ili Sijera Leone. Izložba se održava uz potporu Međunarodnog odbora Crvenoga križa.

OTKRIJTE POSEBNOSTI PARLAMENTARIJA

Parlamentarij nudi puno sadržaja i za odrasle i za djecu, a posjeti se mogu prilagoditi gotovo svakom području interesa.

Europski parlament, ParlamentariumDoživite europsku politiku na posve nov način u najvećem europskom parlamentarnom centru za posjetitelje i otkrijte zašto je 1,3 milijuna osoba već posjetilo Parlamentarij!
 .

Europa i njezin Parlament u projekciji od 360 stupnjeva

Smjestite se u našem kinu i pogledajte projekciju od 360 stupnjeva o Europi i njezinu Parlamentu, o tome kako on radi, kako se donosi zakonodavstvo i kako europska politika utječe na vas.

Europski parlament, upoznajte svoje zastupnikeDoživite europsku politiku na posve nov način u najvećem europskom parlamentarnom centru za posjetitelje i otkrijte zašto je 1,3 milijuna osoba već posjetilo Parlamentarij!
 .

Upoznajte ključne osobe: zastupnike u Europskom parlamentu

Saznajte više o svakom od 751 zastupnika u Europskom parlamentu koji zajedničkim radom predstavljaju građane EU-a.

Europski parlament, ParlamentariumDoživite europsku politiku na posve nov način u najvećem europskom parlamentarnom centru za posjetitelje i otkrijte zašto je 1,3 milijuna osoba već posjetilo Parlamentarij!
 .

Putovanje Europom i utjecaj Europske unije

Posjetitelji se mogu zaputiti na virtualni obilazak Europske unije zahvaljujući interaktivnoj podnoj karti koja prikazuje njezinu raznolikost i ističe gotovo
stotinu načina na koje ona doprinosi dobrobiti svojih građana.

Zaputite se na virtualni obilazak sada!
Europski parlament, ParlamentariumDoživite europsku politiku na posve nov način u najvećem europskom parlamentarnom centru za posjetitelje i otkrijte zašto je 1,3 milijuna osoba već posjetilo Parlamentarij!
 .

Poslušajte što Europljanima znači Europska unija

Opustite se u ugodnom dnevnom boravku dok vam ekološka aktivistica iz Poljske, slovenski profesor i pjevačica iz Finske (te mnogi drugi) opisuju na koji je način Europska unija utjecala na njihove živote.

STUDENTI I DJECA

Igra uloga za posjetitelje školarce omogućuje im da na jedan dan iskuse kako je to biti zastupnik u Europskom parlamentu.

Učenici mogu saznati kako se izrađuje europsko zakonodavstvo, od savjetovanja s interesnim skupinama i sklapanja savezništava do pregovaranja s drugim institucijama i komuniciranja s medijima.

 .
 .

Posebne jednosatne ture organiziraju se za najmlađe posjetitelje.

Europski parlament, aktivnosti za djecuDoživite europsku politiku na posve nov način u najvećem europskom parlamentarnom centru za posjetitelje i otkrijte zašto je 1,3 milijuna osoba već posjetilo Parlamentarij!

Lunina igra, lov na blago, osmišljena je za djecu u dobi od 6 do 10 godina u pratnji roditelja i članova obitelji. Knjižica o Luni dostupna je na našem pultu s multimedijskim vodičima. Nemojte zaboraviti nagradu na kraju ture!

Sudjelovanjem u Galaksijskom natjecanju talenata skupine od 4 ili 5 učenika u dobi od 10 do 14 godina upoznaju se s Parlamentarijem te tako otkrivaju informacije o Europi, Europskoj uniji i Europskom parlamentu.

 .

PRAKTIČNE INFORMACIJE

Javna bežična mreža

European Parliament -  Amenities

Javna bežična mreža dostupna je u Europskom parlamentu. Podaci za prijavu nalaze se u svim prostorima za posjetitelje.

Dolazak

Europski parlament ima novi centar za dobrodošlicu u ulici Rue D'Ardenne. Atrij je idealno mjesto za kratki odmor i opuštanje prije obilaska vijećnice, Parlamentarija ili Kuće europske povijesti.

Sigurnost

Iako osobne isprave nisu obvezne za ulazak u zgradu, savjetujemo vam da ih ponesete sa sobom.

Prije ulaska svi posjetitelji moraju proći sigurnosne provjere nalik onima u zračnim lukama. Zabranjen je unos vatrenog oružja, eksplozivnih ili zapaljivih tvari, suzavca, oštrih predmeta i drugih predmeta koji se mogu smatrati oružjem. U skladu s belgijskim zakonodavstvom određeni zabranjeni predmeti mogu se predati policiji.

Fotografiranje i snimanje dozvoljeni su u prostorima za posjetitelje, no zabranjeni su u dijelu gdje se provode sigurnosne provjere.

Posjetitelji s posebnim potrebama

Europski parlament predano radi na stalnom poboljšanju pristupa osobama s posebnim potrebama. Sve naše zgrade i aktivnosti u potpunosti su dostupne posjetiteljima s posebnim potrebama.

Posjetitelji smanjene pokretljivosti

Parlamentarij nudi potpuni pristup osobama koje se služe invalidskim kolicima, a naši su zaposlenici uvijek pri ruci zatreba li vam pomoć.

Ako vam je potrebna posebna pomoć, molimo vas da o tome unaprijed obavijestite Parlamentarij.
 .
Posjetitelji s oštećenjem vida

Parlamentarij nudi medijske vodiče s posebnim audiozapisima koji opisuju izložbeni prostor, sadržaj i glavne značajke izložaka. Taktilne karte s Brailleovim pismom dostupne su na nizozemskom, engleskom, francuskom i njemačkom jeziku, a na dva mjesta postoje Brailleove tipkovnice. Dopušten je pristup i psima vodičima.

 .
Posjetitelji s oštećenjem sluha

Multimedijski vodiči sadrže videozapise na znakovnom jeziku i to na engleskom (BSL), francuskom (LSF), njemačkom (DGS), nizozemskom (NGT), belgijski francuski (LSFB), flamanski (VGT), mađarski (MJNY), International (SI). Parlamentarij je također u cijelosti opremljen induktivnim petljama.

Za komentare i pitanja obratite se Parlamentariju e-poštom.

Dodatne usluge za posjetitelje

U Parlamentariju postoje garderobni ormarići, suvenirnica, toaleti i kafić s osvježavajućim napicima i ukusnim laganim jelima.

 

KALENDAR DOGAĐANJA

THE 28 IN YOUR PLATE

Bruxelles
22-06-2016

Esplanade Solidarność

KRATKA PLENARNA SJEDNICA

Bruxelles
Wed Feb 24 00:00:00 CET 2016 - Thu Feb 25 00:00:00 CET 2016
Wed Apr 27 00:00:00 CEST 2016 - Thu Apr 28 00:00:00 CEST 2016
Wed May 25 00:00:00 CEST 2016 - Thu May 26 00:00:00 CEST 2016
Wed Jun 22 00:00:00 CEST 2016 - Thu Jun 23 00:00:00 CEST 2016
Wed Nov 30 00:00:00 CET 2016 - Thu Dec 01 00:00:00 CET 2016
Wed Feb 01 00:00:00 CET 2017 - Thu Feb 02 00:00:00 CET 2017
Wed Mar 01 00:00:00 CET 2017 - Thu Mar 02 00:00:00 CET 2017
Wed Apr 26 00:00:00 CEST 2017 - Thu Apr 27 00:00:00 CEST 2017
Wed May 31 00:00:00 CEST 2017 - Thu Jun 01 00:00:00 CEST 2017
Wed Nov 29 00:00:00 CET 2017 - Thu Nov 30 00:00:00 CET 2017

Kratka plenarna sjednica

Plenarna sjednica
Izložba
Ostalo

RADNO VRIJEME

 .
Ponedjeljkom
13:00 - 18:00
 
 
Od utorka do petka
09:00 - 18:00
 
 
Subotom i nedjeljom
10:00 - 18:00
 
 

U Parlamentarij se može ući najkasnije 30 minuta prije zatvaranja.

Parlamentarij je zatvoren:
1. siječnja, 1. svibnja, 1. studenog i 24., 25. i 31. prosinca.

KAKO DO NAS?

PARLAMENTARIJ
zgrada Willy Brandt
Rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles
Belgija

Vlakom

Stanica Bruxelles – Luxembourg u blizini je Europskog parlamenta.

Belgijske željeznice

Autobusom

Linije 22, 27, 34, 38, 64, 80 i 95 staju kod Europskog parlamenta.
Linije 12 i 21 također voze do Zračne luke Bruxelles.

Podzemnom željeznicom

Najbliže su stanice Maelbeek i Schuman (linije 1 i 5) te Trône (linije 2 i 6).

Javni prijevoz u Bruxellesu

Centar za dobrodošlicu Atrij

Ulaz Atrij u ulici Rue D'Ardenne omogućuje jednostavan ukrcaj i iskrcaj iz autobusa, te se posjetitelji mogu kratko odmoriti prije početka posjeta.

KONTAKTIRAJTE NAS

Imate pitanja? Želite nam dati povratnu informaciju? Pošaljite nam e-poštu!

Pošaljite e-poštu
 .

REZERVACIJE I ULAZ

Ulaz je besplatan.

Rezervirati unaprijed mogu svi, a posebno se to preporučuje za grupe.

REZERVIRAJTE SVOJ POSJET
 .