[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
Parlamentarium, the European parliament visitors' centre
 

Parlamentarij

Upoznajte Centar za posjetitelje Europskog parlamenta
 

Doživite europsku politiku na posve nov način u najvećem europskom parlamentarnom centru za posjetitelje i otkrijte zašto je 1,3 milijuna osoba već posjetilo Parlamentarij!

Uz prijenosne multimedijske vodiče posjetitelji mogu doživjeti samo središte Europskog parlamenta slušajući o putu prema europskoj integraciji, radu Europskog parlamenta i načinima na koje se zastupnici suočavaju s izazovima današnjice. Parlamentarij sadrži dinamične i interaktivne sadržaje dostupne na svakom od 24 službena jezika EU-a, pa je pravo mjesto na kojem se posjetitelji svih dobnih skupina mogu upoznati s europskom politikom.

Otvoren je svaki dan, a ulaz je besplatan. Posjet Parlamentariju obično traje oko 90 minuta, a postoje i kraće ture za obitelji i škole. U nastavku možete saznati više pojedinosti o tome što se sve nudi u Parlamentariju i o programu događanja i privremenih izložbi.

IZLOŽBE I DOGAĐANJA

Nova privremena izložba: U potrazi za ljepotom

Cilj je izložbe razmatranje današnjeg shvaćanja ljepote. Predstavljene su slike modernog krajobraza i urbane mrtve prirode koje odražavaju stvarno okružje u kojemu ljudi žive.

U okviru izložbe postavljena je i galerija kratkih animacija građana o koncepciji nove ljepote. Što je za vas ljepota? Zaboravljena slika, miris ljiljana ili pusta ulica?  Pogledajte sljedeću internetsku stranicu i podijelite s nama svoje poimanje ljepote.

Izložba se održava od 8. srpnja do 18. rujna u organizaciji Slovačkoga centra za dizajn.

Više pročitajte na www.searchingforbeauty.eu

OTKRIJTE POSEBNOSTI PARLAMENTARIJA

Parlamentarij nudi puno sadržaja i za odrasle i za djecu, a posjeti se mogu prilagoditi gotovo svakom području interesa.

 .

Zauzmite mjesto u prvom redu vijećnice

Zadivljujuće panoramsko kino s platnom od 360º odvest će posjetitelje u središte Europskog parlamenta te im ponuditi jedinstvenu priliku da vide kako funkcionira Parlament i kako se donose zakoni EU-a.

 .

Upoznajte ključne osobe: zastupnike u Europskom parlamentu

Saznajte više o svakom od 751 zastupnika u Europskom parlamentu koji zajedničkim radom predstavljaju građane EU-a.

 .

Putovanje Europom i utjecaj Europske unije

Posjetitelji se mogu zaputiti na virtualni obilazak Europske unije zahvaljujući interaktivnoj podnoj karti koja prikazuje njezinu raznolikost i ističe gotovo stotinu načina na koje ona doprinosi dobrobiti svojih građana.

Zaputite se na virtualni obilazak sada!
 .

Poslušajte što Europljanima znači Europska unija

Opustite se u ugodnom dnevnom boravku dok vam ekološka aktivistica iz Poljske, slovenski profesor i pjevačica iz Finske (te mnogi drugi) opisuju na koji je način Europska unija utjecala na njihove živote.

STUDENTI I DJECA

Igra uloga za posjetitelje školarce omogućuje im da na jedan dan iskuse kako je to biti zastupnik u Europskom parlamentu.

Učenici mogu saznati kako se izrađuje europsko zakonodavstvo, od savjetovanja s interesnim skupinama i sklapanja savezništava do pregovaranja s drugim institucijama i komuniciranja s medijima.

 .

Posebne jednosatne ture organiziraju se za najmlađe posjetitelje.

Lunina igra, lov na blago, osmišljena je za djecu u dobi od 4 do 8 godina u pratnji roditelja i članova obitelji. Knjižica o Luni dostupna je na našem pultu s multimedijskim vodičima. Nemojte zaboraviti nagradu na kraju ture!

Sudjelovanjem u Galaksijskom natjecanju talenata skupine od 4 ili 5 učenika u dobi od 10 do 14 godina upoznaju se s Parlamentarijem te tako otkrivaju informacije o Europi, Europskoj uniji i Europskom parlamentu.

PRAKTIČNE INFORMACIJE

Sigurnost

Iako osobne isprave nisu obvezne za ulazak u zgradu, savjetujemo vam da ih ponesete sa sobom.

Prije ulaska svi posjetitelji moraju proći sigurnosne provjere nalik onima u zračnim lukama. Zabranjen je unos vatrenog oružja, eksplozivnih ili zapaljivih tvari, suzavca, oštrih predmeta i drugih predmeta koji se mogu smatrati oružjem. U skladu s belgijskim zakonodavstvom određeni zabranjeni predmeti mogu se predati policiji.

Fotografiranje i snimanje dozvoljeni su u prostorima za posjetitelje, no zabranjeni su u dijelu gdje se provode sigurnosne provjere.

Posjetitelji s posebnim potrebama

Europski parlament predano radi na stalnom poboljšanju pristupa osobama s posebnim potrebama. Sve naše zgrade i aktivnosti u potpunosti su dostupne posjetiteljima s posebnim potrebama.

Posjetitelji smanjene pokretljivosti

Parlamentarij nudi potpuni pristup osobama koje se služe invalidskim kolicima, a naši su zaposlenici uvijek pri ruci zatreba li vam pomoć.

Ako vam je potrebna posebna pomoć, molimo vas da o tome unaprijed obavijestite Parlamentarij.
 .
Posjetitelji s oštećenjem vida

Parlamentarij nudi medijske vodiče s posebnim audiozapisima koji opisuju izložbeni prostor, sadržaj i glavne značajke izložaka. Taktilne karte s Brailleovim pismom dostupne su na nizozemskom, engleskom, francuskom i njemačkom jeziku, a na dva mjesta postoje Brailleove tipkovnice. Dopušten je pristup i psima vodičima.

 .
Posjetitelji s oštećenjem sluha

Multimedijski vodiči sadrže videozapise na znakovnom jeziku i to na engleskom (BSL), francuskom (LSF), njemačkom (DGS) i nizozemskom (NGT). Postoji također posebna jednosatna tura za posjetitelje s oštećenjem sluha. Parlamentarij je također u cijelosti opremljen induktivnim petljama.

Za komentare i pitanja obratite se Parlamentariju e-poštom.

Dodatne usluge za posjetitelje

U Parlamentariju postoje garderobni ormarići, suvenirnica, toaleti i kafić s osvježavajućim napicima i ukusnim laganim jelima.

 

KALENDAR DOGAĐANJA

THE 28 IN YOUR PLATE

Bruxelles
22-06-2016

Esplanade Solidarność

KRATKA PLENARNA SJEDNICA

Bruxelles
24/02/2016 - 25/02/2016
27/04/2016 - 28/04/2016
25/05/2016 - 26/05/2016
22/06/2016 - 23/06/2016
30/11/2016 - 01/12/2016
01/02/2017 - 02/02/2017
01/03/2017 - 02/03/2017
26/04/2017 - 27/04/2017
31/05/2017 - 01/06/2017
29/11/2017 - 30/11/2017

Kratka plenarna sjednica

Plenarna sjednica
Izložba
Ostalo

KAKO DO NAS?

PARLAMENTARIJ
zgrada Willy Brandt
Rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles
Belgija

Vlakom

Stanica Bruxelles – Luxembourg u blizini je Europskog parlamenta.

Belgijske željeznice

Autobusom

Linije 22, 27, 34, 38, 64, 80 i 95 staju kod Europskog parlamenta.
Linije 12 i 21 također voze do Zračne luke Bruxelles.

Podzemnom željeznicom

Najbliže su stanice Maelbeek i Schuman (linije 1 i 5) te Trône (linije 2 i 6).

Javni prijevoz u Bruxellesu

KONTAKTIRAJTE NAS

Imate pitanja? Želite nam dati povratnu informaciju? Pošaljite nam e-poštu!

Pošaljite e-poštu
 .

RADNO VRIJEME

 .
Ponedjeljkom
13:00 - 18:00
 
 
Od utorka do četvrtka
09:00 - 18:00
 
 
Subotom i nedjeljom
10:00 - 18:00
 
 

U Parlamentarij se može ući najkasnije 30 minuta prije zatvaranja.

Parlamentarij je zatvoren:
1. siječnja, 1. svibnja, 1. studenog i 24., 25. i 31. prosinca.

REZERVACIJE I ULAZ

Ulaz je besplatan.

Rezervirati unaprijed mogu svi, a posebno se to preporučuje za grupe.

REZERVIRAJTE SVOJ POSJET
 .