Posjeti Europskom parlamentu u Strasbourgu

Strasbourg

 

Strasbourg je službeno sjedište Europskog parlamenta. Svakog mjeseca zastupnici se ovdje sastaju na četiri dana kako bi glasovali i raspravljali na nizu sjednica, tzv. plenarnih sjednica.

Bez obzira na to odbijaju li se, izmjenjuju ili usvajaju zakonodavni prijedlozi, taj tjedan plenarne sjednice predstavlja vrhunac zakonodavnog postupka u EU-u. Pozivamo posjetitelje da prisustvuju sjednicama i saznaju više o tom predstavničkom tijelu kroz informativno i zanimljivo predavanje u trajanju od otprilike jednoga sata.

 

Grupni i pojedinačni obilasci vijećnice

Pozivamo vas da posjetite vijećnicu Europskog parlamenta u Strasbourgu tijekom dinamičnih tjedana održavanja plenarnih sjednica i izvan njih. Naši obilasci u pratnji vodiča organizirani su za skupine od 10 do 50 posjetitelja. Pojedinačni posjetitelji mogu iskoristiti ograničen broj mjesta i promatrati plenarne sjednice. Posjetitelji moraju imati najmanje 14 godina. Za srednjoškolce se također može organizirati posjet u okviru programa Euroškola.

U tjednu održavanja plenarne sjednice

Posjeti za vrijeme plenarnih sjednica održavaju se na većini službenih jezika EU-a i sastoje se od prezentacije koje drži jedan od djelatnika te mogućnosti praćenja plenarne sjednice. Posjeti u pratnji vodiča besplatni su, ali potrebno je rezervirati ih unaprijed.

Zbog veoma velikog broja prijava savjetujemo vam da se prijavite dva do tri mjeseca unaprijed. Molimo, uvažite činjenicu da prijave za posjete na određeni datum uvijek ovise o našoj raspoloživosti.

Posjeti u vrijeme kada se ne održavaju plenarne sjednice:

Skupine također mogu posjetiti prekrasne zgrade Parlamenta u tjednima kada se plenarne sjednice ne održavaju. Pojedinačni posjeti nažalost nisu mogući. Program za skupine uključuje vođenje po Europskom parlamentu te također obilazak vijećnice, prikazivanje kratkog filma i općenitu prezentaciju Parlamenta, koju održava jedan od naših djelatnika. Na vaš zahtjev možemo vam pripremiti detaljnije izlaganje.

Posjeti u tjednima kada plenarnih sjednica nema organiziraju se na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku. Posjeti u pratnji vodiča besplatni su, ali potrebno je rezervirati ih unaprijed.

Zbog veoma velikog broja prijava savjetujemo vam da se prijavite dva do tri mjeseca unaprijed. Posjeti su mogući tijekom cijele godine osim u vrijeme službenih praznika i neradnih dana, no molimo, uvažite činjenicu da prijave za posjete na određeni dan uvijek ovise o našoj raspoloživosti.

Organizatori grupa mogu poslati zahtjeve:

European Parliament

Information Office in Strasbourg
Allée du Printemps
F-67070 STRASBOURG Cedex

+33 3 88 17 40 01

+33 3 88 17 51 84

 

Euroškola

Europski parlament poziva škole, nastavnike i učenike da sudjeluju u programu Euroškole, koji učenicima pruža priliku da jedan dan provedu u Strasbourgu i užive se u ulogu zastupnika!

Program Euroškola okuplja učenike u dobi od 16 do 18 godina iz svih 27 država članica Europske unije. U klupama vijećnice Europskog parlamenta učenici dobivaju jedinstvenu priliku da iskuse postupak odlučivanja u EU-u u okviru višejezičnog Europskog parlamenta mladih. Euroškola učenicima omogućuje da se sastaju, raspravljaju, zauzimaju stajališta, pregovaraju, unose izmjene, glasuju i na kraju donose rezolucije o stvarnim europskim pitanjima.

ČESTA PITANJA
 
Plaća li se ulaz?

Ne, posjeti su besplatni.

 
Moram li unaprijed rezervirati grupni posjet?

Da, najkasnije dva mjeseca prije planiranog datuma posjeta. Savjetujemo vam da svoje posjete u vremenu kada plenarnih sjednica nema rezervirate tri mjeseca unaprijed.

 
Jeste li opremljeni za posjetitelje s tjelesnim oštećenjima?

Jesmo, posjetiteljima je na raspolaganju ograničen broj invalidskih kolica. Molimo kontaktirajte nas elektroničkom poštom epstrasbourg@europarl.europa.eu ili telefonom +32.2.284.47.77

 
Smijem li ući na plenarnu sjednicu i pratiti raspravu?

Za jednosatno praćenje parlamentarne sjednice ponuđen je ograničen broj mjesta. VAŽNA NAPOMENA: ulaz nije zajamčen i ovisi o našoj raspoloživosti.
Kako biste prisustvovali plenarnoj sjednici EP-a (pogledajte kalendar radi datuma održavanja sjednica):

dođite na ulaz za posjetitelje tijekom sjednicemolimo, ponesite svoju putovnicu, osobnu iskaznicu ili vozačku dozvolu radi prijaveposjetitelji moraju imati najmanje 14 godina

 
Je li dopušten ulaz psima vodičima za slijepe osobe i osobe s oštećenjima vida?

Da, Europski parlament omogućio je pristup svim svojim posjetiteljima, uključujući one s posebnim potrebama.

 
Smijem li fotografirati u zoni za posjetitelje?

Da, posjetitelji smiju fotografirati i snimati, no fotografiranje s bljeskalicom tijekom sjednica u galeriji vijećnice nije dopušteno.

 
Možemo li se sastati sa svojim zastupnikom?

Voditelji skupina mogu zatražiti kratak sastanak sa svojim zastupnikom ako mu to dopušta njegov raspored. Molimo, izravno se obratite uredu zastupnika.

 
Je li dopušten ulaz djeci?

Svi posjetitelji u skupini moraju imati više od 14 godina.

 
Provode li se sigurnosne kontrole?

Da, vaša će prtljaga biti skenirana, a vi ćete morati proći kroz detektor metala. Kontrole su slične onima u zračnim lukama.

 
Koliko bih vremena trebao/trebala izdvojiti za posjet?

Grupni posjeti traju jedan do dva sata.

 
Mogu li kupiti suvenire?

Možete, u prostoru za posjetitelje nalazi se i suvenirnica.

 
Mogu li negdje nešto pojesti?

Možete. U Strasbourgu skupine mogu unaprijed rezervirati stolove za ručak u restoranu za posjetitelje. Broj mjesta ovisi o raspoloživosti pa vam savjetujemo da ih rezervirate dosta rano: restauration-reservation-strasbourg@europarl.europa.eu
Kantina za posjetitelje u zgradi EP-a u Strasbourgu nalazi se nasuprot dvoranama za sastanke u zoni R (kat -1), a u ponudi je i kafeterija (prizemlje — zona H).

 
Mogu li odabrati obilazak na vlastitom jeziku?

Možete. Europski parlament nudi obilaske na sva 23 službena jezika EU-a.

 
Postoji li garderoba?

Da, za kapute i prtljagu. U Strasbourgu glavna se garderoba nalazi na ulazu za posjetitelje odmah iza sigurnosne kontrole. Za vrijeme trajanja plenarnih sjednica otvorena je i druga garderoba (ispod vijećnice). Obje su garderobe pod nadzorom.

 
Postoje li parkirališta?

Preporučuje se korištenje javnim prijevozom (u blizini Europskog parlamenta nema parkirnih mjesta). Stajalište za međugradske autobuse nalazi se kraj zgrade (tornja) LOW (Rue Lucien Febvre).

 
Mogu li sigurno ostaviti i zaključati svoj bicikl u blizini EP-a?

Da, bicikl možete ostaviti na stalku za bicikle izvan zgrade. Molimo, donesite svoj lokot jer ih ne dijelimo.

 
 
Alati

Kontakt

Ured Europskog parlamenta u Strasbourgu

BP 1024 F
F-67070 STRASBOURG Cedex

Upute kako doći do nas

Do zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu možete doći međugradskim i gradskim autobusima, tramvajem ili vlakom.

Javnim prijevozom (CTS)

Tramvajska linija E (smjer Robertsau Bocklin) — (postaja Parlement Européen) dovest će vas izravno pred zgradu LOW u kojoj se nalazi ulaz za posjetitelje.
Autobusne linije br. 72, 30 (smjer Robertsau) i 6 (smjer Pont Phario) voze do Vijeća Europe (postaja Droits de l'Homme), udaljenog 10 minuta hoda od zgrade Parlamenta.

 
Vlakom

Molimo pogledajte internetsku stranicu Francuskih željeznicaSNCF

 

Posjetitelji s posebnim potrebama

Svi naši objekti potpuno su prilagođeni posjetiteljima sa smanjenom pokretljivošću i tjelesnim oštećenjima.  Dvorane za sastanke i hodnici EP-a lako su dostupni osobama u invalidskim kolicima zahvaljujući stručnom osoblju EP-a i dobroj opremljenosti dizalima i rampama.  Tijekom vaših posjeta naši vodiči rado surađuju s prevoditeljima za znakovni jezik, koje osigurava voditelj vaše skupine.

Molimo vas da nas prije dolaska obavijestite o posjetiteljima s posebnim potrebama u vašoj skupini. Za skupine koje uključuju osobe s invaliditetom posebno ćemo se pripremiti.

Ne oklijevajte kontaktirati nas putem e-maila vissem-en@europarl.europa.eu.

Dodatni sadržaji

Dvorane za sastanke
Kafeterija
Bar
Galerija za javnost
Suvenirnica
Garderoba
Prostor za fotografiranje

Sigurnost

Ne zaboravite ponijeti svoju osobnu iskaznicu ili putovnicu; bez nje nećete moći ući u Parlament. Na ulazu će je provjeriti, vaše torbe bit će skenirane, a vas će provesti kroz sigurnosnu kontrolu.