skip to content
Parlamentarium, the European parliament visitors' centre
 

Parlamentárium

Látogasson el az Európai Parlament Látogatóközpontjába!
 

Lásson bele az európai politikai életbe Európa legnagyobb parlamenti látogatóközpontjában, és megtudhatja, miért látogatta már meg 1,5 millió ember a Parlamentáriumot!

Hordozható multimédiás tárlatvezetők kísérik a látogatókat az Európai Parlament szívébe, és magyarázzák el az európai integráció felé vezető utat, és azt, hogy hogyan dolgozik az Európai Parlament és mit tesznek a képviselők azért, hogy megfeleljenek a mai kihívásoknak. A Parlamentárium kialakítása interaktív és dinamikus, az ismertetők az Európai Unió 24 hivatalos nyelvén elérhetők, így minden korosztály számára lehetőséget nyújtanak arra, hogy ismerkedjen az európai politikával.

A Parlamentárium heti hét napon keresztül nyitva tart, és a belépés ingyenes. A látogatás általában kb. 90 percig tart, de rövidebb is lehet családok vagy iskolai csoportok esetén. A részleteket lásd alább a Parlamentáriumról, rendezvényeiről és időszaki kiállításairól szóló részben.

 .

#ThisIsMy5 FOTÓVERSENY

Október 13-án 5 éves a Parlamentárium! Első 5 évünk alatt több mint másfél millió látogatót fogadtunk a világ minden tájáról. 5. születésnapunk alkalmából elindítottuk a #ThisIsMy5 fotóversenyt az EP Instagram-oldalán. Mivel a kezdetektől velünk voltál, szeretnénk, ha te is beszélnél a te ötösödről – hogyan változtál az elmúlt öt évben, mi az öt legfontosabb dolog számodra, mi lenne az öt kívánságod... Csak a fantáziád szab határt!
A legjobb fotókat fényképfalon állítjuk ki a Parlamentáriumban, és a győzteseket meghívjuk magunkhoz 2017. március 11-én a múzeumok éjszakájára!
Ahhoz, hogy részt vehess a versenyben, az uniós tagállamok egyikében kell laknod, legalább 18 évesnek kell lenned, birtokolnod kell fényképed szerzői jogát, és készen kell állnod arra, hogy 2017. március 10–11-én elutazz!
A pályázat benyújtási határideje 2017. január 31. A fotókat az Instagramon kell közzétenni  a #ThisIsMy5 hashtag használatával. Ne felejtsd el hozzáadni az @europeanparliament hivatkozást!
Gyerünk, beszélj a saját ötösödről, és látogass meg minket!

A LÁTNIVALÓK

A Parlamentárium sok érdekességet kínál felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt, és a látogatást érdeklődési kör szerint személyre lehet szabni.

Európai Parlament – Találkozzon európai parlamenti képviselőivel 
 .

Foglaljon helyet az ülésterem közepén, ahonnan a legjobban lehet látni

Egy fantasztikus, 360°-os képernyő a látogatókat az Európai Parlament szívébe repíti, és egyedülálló betekintést nyújt az uniós munkába és jogalkotásba.

Európai Parlament – Találkozzon európai parlamenti képviselőivel 
 .

Találkozzon azokkal, akik a szálakat mozgatják: az Európai Parlament képviselőivel

Tudjon meg bővebbet a 751 európai parlamenti képviselőről, akik közösen dolgoznak azért, hogy képviseljék az EU polgárait.

Európai Parlament – Parlamentarium 
 .

Utazza be Európát, hogy saját szemével láthassa az Európai Unió által kifejtett hatást

Egy interaktív térkép segítségével virtuálisan részt vehet az Európai Unió munkájában, felfedezheti sajátosságait és azt, hogy közel száz különböző módon hogyan járul hozzá a polgárok jólétéhez.

Tegyen virtuális sétát most!
Európai Parlament – Parlamentárium – Egyesülve a sokféleségben 
 .

Mit jelent az Európai Unió az európaiak számára?

Foglaljon helyet egy hangulatos nappaliban, míg egy lengyel környezetvédelmi aktivista, egy szlovén professzor és egy finn énekesnő (és még sokan mások) beszámol arról, hogy milyen hatással van életére az Európai Unió.

DIÁKOK ÉS GYERMEKEK

Európai Parlament – Parlamentarium 

Egy iskolai csoportoknak készített szerepjáték segítségével a diákok kipróbálhatják, hogy hogyan telik az EP-képviselők egy napja.

Megtudhatják, hogy az érdekeltekkel folytatott konzultációtól és az érdekszövetségek kötésétől a többi intézménnyel való tárgyalásokig és a média tájékoztatásig hogyan készülnek az uniós jogszabályok.

 .
Európai Parlament – Gyermekprogramok 

Speciális egyórás foglalkozások állnak a fiatalabb korosztályok rendelkezésére.

A Luna játék a családjuk kíséretében érkező 6–10 éves gyermekek számára készült társasjáték. A Luna játékról szóló brosúrák a multimédiás tárlatvezető pultnál találhatók. Ne felejtsd a jutalmat begyűjteni a játék végén!

Az intergalaktikus tehetségkutató 4-5 főből álló 10 és 14 év közötti diákcsoportokat vezet végig a Parlamentáriumon, és ismerteti meg őket Európával, az Európai Unióval és az Európai Parlamenttel.

 .

GYAKORLATI TUDNIVALÓK

Biztonsági intézkedések

Bár személyazonosító okmány nem szükséges az épületbe való bejutáshoz, javasoljuk, hogy tartsa azt magánál.

Valamennyi látogató és csomag a repülőtéri biztonsági ellenőrzéshez hasonló módon átvilágításra kerül. Lőfegyverek, robbanó- és gyúlékony anyagok, paprikaspray, éles tárgyak és egyéb, fegyvernek minősülő tárgyak behozatala tilos. A belga nemzeti jogszabályok értelmében az egyes tiltott tárgyakat át lehet adni a rendőrségnek.

Fényképezés és forgatás engedélyezett a látogatói területen belül, ám a biztonsági ellenőrzés helyén tilos.

Segítséget igénylő látogatók

Az Európai Parlament igyekszik minél hozzáférhetőbbé válni a különleges igényekkel rendelkező látogatók számára is. Valamennyi létesítmény és rendezvény teljes mértékben hozzáférhető a különleges igényekkel rendelkező látogatók számára.

Csökkent mozgásképességű látogatók

A Parlamentárium látogatható kerekes székkel is, és a személyzet igény esetén segítséget nyújt.

Amennyiben különleges segítséget igényel, kérjük, tájékoztassa erről előzetesen a Parlamentáriumot.
 .
Vak és gyengénlátó látogatók

A Parlamentárium multimédiás tárlatvezetőin külön audiofájlok állnak rendelkezésre, amelyek bemutatják a helyszínt, a kiállítás tartalmát és a főbb jellegzetességeket. Braille-írásos térképek állnak rendelkezésre holland, angol, francia, és német nyelven, továbbá két Braille-billentyűzet is rendelkezésre áll. Látogatóink vakvezető kutyájukat is behozhatják.

 .
Siket és nagyothalló látogatók

A multimédiás tárlatvezetőkben angol (BSL), francia (LSF), német (DGS) és holland (NGT) jelnyelvi videók is találhatók. A Parlamentárium teljes területén indukciós hurokerősítő rendszer is működik.

Ha megjegyzése vagy kérdése van, kérjük, forduljon e-mailben a Parlamentáriumhoz.

Felszereltség

A Parlamentáriumban poggyászmegőrzők, egy ajándékbolt, mosdók és egy frissítő italokat és szendvicseket felszolgáló kávézó is található.

 

RENDEZVÉNYNAPTÁR

Plenáris
Kiállítás
Egyéb

HOGYAN TALÁL IDE?

PARLAMENTÁRIUM
Willy Brandt épület
Rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Brüsszel
Belgium

Vasút

Az Európai Parlament a Brüsszel-Luxembourg vasútállomásnál található.

Belga vasutak

Autóbusz

A 22-es, 27-es, 34-es, 38-as, 64-es, 80-as és 95-ös buszjárat áll meg az Európai Parlamentnél.
A 12-es és a 21-es vonalon a brüsszeli repülőtérre is el lehet jutni.

Metró

A legközelebbi megálló az 1-es és az 5-ös vonalon a Maelbeek és a Schuman, a 2-es és a 6-os vonalon a Trône.

Tömegközlekedés Brüsszelben

KAPCSOLATFELVÉTEL

Kérdései vannak? Meg szeretné osztani véleményét? Írjon nekünk e-mailt!

E-mail küldése
 .

NYITVA TARTÁS

 .
Hétfő
13:00 - 18:00
 
 
Kedd –Péntek
09:00 - 18:00
 
 
Szombat–Vasárnap
10:00 - 18:00
 
 

Utolsó belépés zárás előtt 30 perccel.

A központ zárva tart a következő napokon:
január 1., május 1., november 1., december 24., 25., 31.

FOGLALÁS ÉS BELÉPÉS

A belépés ingyenes.

Az előzetes foglalás mindenki számára lehetséges, különösen ajánlott csoportok számára.

LÁTOGATÁS FOGLALÁSA
 .