Látogatás az Európai Parlamentben Strasbourgban

Strasbourg

 

Strasbourg az Európai Parlament hivatalos székhelye, évente tizenkétszer itt tartják a plenáris üléseket.

A plenáris üléseknek fontos szerepük van az uniós jogalkotási folyamatban. Az uniós jogszabályjavaslatokat ekkor fogadják el vagy utasítják el a képviselők. Látogatóinknak lehetőségük van élőben is követni a vitákat, egy egyórás tájékoztató előadás keretében pedig még többet megtudhatnak a Parlament működéséről.

 

A plenáris ülésterem megtekintése egyéni és csoportos látogatók számára

Strasbourgban az Európai Parlament a plenáris ülések ideje alatt és azon kívül is megtekinthető. Az idegenvezetéssel kísért látogatásokat legalább 10 és legfeljebb 50 fő számára szervezzük. A plenáris ülések ideje alatt egyéni látogatóink a korlátozott számban rendelkezésre álló ülőhelyekről figyelhetik az ülést. A látogatóknak 14 évnél idősebbnek kell lenniük. Középiskolás diákok az Euroscola program keretében is szervezhetnek látogatást.

A plenáris ülések alatt

Az üléshetek idején a vezetést az EU legtöbb hivatalos nyelvén biztosítjuk. A programban a Parlament egy munkatársa által tartott előadás, egy EP-képviselővel folytatott eszmecsere, és a plenáris ülés megtekintésének lehetősége szerepel. Ezek a látogatások ingyenesek, de előzetes bejelentkezésre szükség van.

A látogatócsoportok nagy száma miatt kérjük, hogy látogatási szándékukat 2-3 hónappal a tervezett látogatás előtt jelezzék. A kérelmeknek csak a lehetőségektől függően tudunk eleget tenni.

Plenáris ülésheteken kívül

A Parlament impozáns épületének csoportos megtekintésére a plenáris ülésheteken kívül is van lehetőség. Egyéni látogatókat ilyenkor azonban sajnos nem fogadunk. A csoportos látogatások programjában az Európai Parlament épületében és plenáris üléstermében való idegenvezetés, rövid filmvetítés, valamint az intézmény egy munkatársa által a Parlamentről tartott általános tájékoztató előadás szerepel. Kérésre az ismertetést egy részletesebb előadás is kiegészítheti.

A plenáris ülésheteken kívül tartott vezetések angolul, franciául és németül zajlanak. A látogatások ingyenesek, de előzetes bejelentkezés szükséges.

A látogatócsoportok nagy száma miatt kérjük, hogy látogatási szándékukat 2-3 hónappal a tervezett látogatás előtt jelezzék. A látogatások egész évben folyamatosan zajlanak, kivéve hivatalos ünnepeken és munkaszüneti napokon. Konkrét időpontra vonatkozó kérelmeknek azonban csak a lehetőségektől függően tudunk eleget tenni.

A csoportos látogatást szervezők a következő címre küldhetik el jelentkezésüket:

Európai Parlament

Információs iroda, Strasbourg
Allée du Printemps
F-67070 STRASBOURG Cedex
Franciaország

+33 3 88 17 40 01

+33 3 88 17 51 84

 

Euroscola

Az Európai Parlament szeretettel várja az iskolák, tanárok és diákok részvételét az Euroscola programban. A program keretében a diákok egy napot Strasbourgban tölthetnek és megismerhetik a képviselők mindennapjait.

Az Euroscola program az Európai Unió tagállamaiban élő, 16-18 éves korú diákoknak szól. Az Európai Parlament üléstermének széksoraiban ülve a diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy modellezzék az uniós döntéshozatali folyamatot, kipróbálják a képviselők munkáját, és egy többnyelvű, Európai Ifjúsági Parlamentet alkossanak. A diákok európai kérdésekkel kapcsolatban vitáznak, tárgyalnak, véleményeket fogalmaznak meg, javaslatokat módosítanak, szavaznak és állásfoglalásokat fogadnak el, ugyanúgy, mint az Európai Parlament képviselői.

GYIK - Látogatás Strasbourgban
 
Van belépődíj?

Nincs, a látogatás ingyenes.

 
Csoportos látogatás esetén szükség van az előzetes bejelentkezésre?

A látogatócsoportok nagy száma miatt kérjük, hogy látogatási szándékukat 2-3 hónappal a tervezett látogatás előtt jelezzék.

 
Mozgáskorlátozottaknak is van lehetőségük a látogatásra?

Igen, kerekes székek korlátozott számban rendelkezésre állnak. Kérjük, küldjön e-mailt a VISSEM-HU@europarl.europa.eu e-mail címre vagy hívja a +32.2.284.4777 számot, ha kerekes széket szeretne igénybe venni.

 
Követhetem az ülésteremből a plenáris vitát?

Korlátozott számban ülőhelyek állnak rendelkezésre, ahonnan egy órán keresztül figyelheti az ülést. A belépés nem garantált, mivel a kéréseknek csak a szabad helyek erejéig áll módunkban eleget tenni.
Az EP plenáris ülésének megtekintéséhez (a naptárban megtalálja az ülések időpontját):

az ülés ideje alatt fáradjon a látogatói bejárathoznyilvántartási okokból hozza magával útlevelét, személyi igazolványát vagy jogosítványáta látogatóknak 14 évnél idősebbnek kell lenniük

 
A vakvezető kutyákat is beengedik a Parlamentbe?

Igen, az Európa Parlament nyitva áll minden látogató, köztük a segítséggel élők előtt is.

 
Készíthetek fényképeket a látogatható területen?

Igen, a látogatók készíthetnek fényképeket és filmfelvételt. A plenáris ülésterem karzatán az ülések ideje alatt azonban tilos fényképezni.

 
Találkozhatunk a képviselőnkkel?

A csoportvezető kérésére sor kerülhet rövid találkozóra, a képviselő időbeosztásától függően. Kérjük, forduljon közvetlenül a képviselő hivatalához.

 
Gyermekek is látogathatják aParlamentet?

A Parlamentet csoportos látogatás keretében csak tizennégy éven felüliek látogathatják. Egyéni látogatás keretében azonban a családok is felkereshetik a Parlamentet, csakúgy, mint a Parlamentáriumot.

 
Végeznek biztonsági ellenőrzést?

Igen, táskáját átvilágítják, önnek pedig egy fémdetektoros kapun kell átsétálnia. Az eljárás hasonlít a repülőtereken végzett ellenőrzéshez.

 
Mennyi ideig tart a látogatás?

A csoportos látogatás időtartama egy és két óra között változik.

 
Van lehetőség emléktárgyak vásárlására?

Igen, a látogatható területen van egy ajándékbolt, amely a plenáris ülések ideje alatt tart nyitva.

 
Van étkezési lehetőség?

Igen, a Strasbourgba látogató csoportok ebédre asztalt foglalhatnak a látogatói étteremben és egy bár is a rendelkezésükre áll.

 
Hallgathatom a vezetést az anyanyelvemen?

Igen, az Európai Parlamentben a plenáris ülések ideje alatt az EU mind a 23 hivatalos nyelvén zajlik vezetés. Egyéb időpontokban angolul, németül és franciául.

 
Van ruhatár?

Igen. A ruhatár a látogatói bejárat közelében található, közvetlenül a biztonsági ellenőrzőpont mögött. A ruhatárat csak a plenáris üléshetek alatt őrzik.

 
Van parkolási lehetőség?

Javasoljuk, hogy a tömegközlekedési eszközöket vegye igénybe, mert az Európai Parlament környékén nagyon kevés parkolóhely található.
A szervezett autóbuszjárattal érkező látogatók a LOW épület mellett (rue Lucien Febvre) szállhatnak le a buszról.

 
 
Tools

Kapcsolat

Európai Parlament

Információs iroda, Strasbourg
Allée du Printemps
F-67070 Strasbourg cedex
Franciaország

Megközelíthetőség

Az Európai Parlament strasbourgi épülete megközelíthető autóbusszal, villamossal és vonattal.

Autóbusszal

A szervezett autóbuszjárattal érkező látogatók a LOW épület mellett (rue Lucien Febvre) szállhatnak le a buszról.

 
Tömegközlekedéssel (CTS)

Az E jelzésű villamos (Robertsau Bocklin felé) a LOW épület elé érkezik (Parlement Européen megálló), ahol a látogatói bejárat is található.
A 72-es és 30-as buszok (Robertsau felé) és a 6-os busz (Pont Phario felé) az Európa Tanács épületéhez érkezik (Droits de l'Homme megálló), a Parlament innen 10 perc sétára van.

 
Vonattal

Kérjük, tájékozódjon a francia államvasutak (SNCF) internetes oldalán: SNCF

 

Segítséget igénylő látogatók

Valamennyi létesítmény elérhető a mozgáskorlátozott látogatók számára is. A lifteknek, rámpáknak, és persze a felkészült személyzetnek köszönhetően az EP minden ülésterme és folyosója kerekes székkel is könnyen megközelíthető. A látogatásokhoz kapcsolódó előadások során a Parlament munkatársai szívesen működnek együtt  jeltolmácsokkal, akikről azonban a csoportvezetőnek kell gondoskodnia.

Kérjük, a látogatás előtt értesítsen bennünket a segítséget igénylő résztvevőkről. A fogyatékkal élő résztvevők fogadására külön előkészületeket teszünk.

Ha segítségre van szüksége, küldjön e-mailt a VISSEM-HU@europarl.europa.eu e-mail.

Egyéb szolgáltatások

Üléstermek
Önkiszolgáló étterem
Büfé
Látogatói karzat
Ajándékbolt
Ruhatár
Fényképezésre kialakított tér

Biztonsági ellenőrzés

Kérjük, hozzon magával személyazonosító okmányt (személyi igazolványt vagy útlevelet vagy jogosítványt). Az épületbe történő bejutás előtt táskáját átvilágítják, önnek pedig egy fémdetektoros kapun kell áthaladnia.