Parlamentarium 
Parlamentarium
 

Parlamentárium látogatóközpont

Parlamentárium

Az Európai Parlament látogatóközpontja

Fedezze fel az Európai Parlamentet! A brüsszeli látogatóközpontban kicsik és nagyok mindent megtudhatnak az őket képviselő intézményről.

Interaktív, multimédiás anyagok segítségével ismerheti meg az európai integráció történetét, és azt, hogy mindez milyen változásokat hoz mindennapi életünkben. A látogatóközpont kiállítása az EU 24 hivatalos nyelvén megtekinthető, a belépés ingyenes. A létesítmény minden része hozzáférhető a fogyatékkal élők számára is.

Különleges látnivalók

Digitális, térhatású vetítés repíti a nézőt az európai parlamenti események sűrűjébe, ahol a képviselőké a főszerep. Egy érintőképernyős alkalmazás segítségével még többet megtudhatunk választott képviselőinkről.

Egy virtuális európai körút keretében fedezze fel, hogy mi mindent köszönhet egy-egy ország az Európai Uniónak. Európai polgárok beszámolóit is meghallgathatja arról, hogy mit jelent számukra az Unió.

A hangok alagútjában ízelítőt kaphat Európa soknyelvű kulturális örökségéből, a háromdimenziós, érintésre működő makettek segítségével pedig felfedezheti az Európai Parlament brüsszeli, strasbourgi és luxembourgi központjait.

 

'Fashion Art EU'

'Fashion Art EU' 
'Fashion Art EU'

Az Európai Unió által képviselt harmóniát és integrációt testesíti meg a "Fashion Art EU" kiállítás. A madridi Fashion Art Institute által tervezett 28 kosztüm mindegyike az egyes EU-tagállamok kulturális gyökerét van hivatva megjeleníteni. A munkák alapját közös európai értékeink képezik. A saját nemében egyedülálló kollekció olyan képi nyelvet hozott létre, amely harmonikus együttélésben egyesíti a képzőművészeti vonulatokat.
A Fashion Art EU 2014 november 20 és 2015 május 15-e között tekinthető meg a Parlamentáriumban, Brüsszelben. A belépés díjtalan.

 

Virtuális látogatás

"Az EP története"

Virtual visit of "History area" 
Virtual visit of "History area"

"Egység a sokféleségben"

Virtual visit of "United in Diversity" 
Virtual visit of "United in Diversity"

Multimedia produced by the Intranet Services Unit, DG ITEC, European Parliament

 

További információ

Értünk az ön nyelvén

A központ egyik különlegessége, hogy a látogatóknak szóló összes anyag az EU 24 hivatalos nyelvén rendelkezésre áll. Önnek csak ki kell választania a kívánt nyelvet a multimédiás tárlatvezetőn.

A készüléken tájékoztató anyagokat és rövidfilmeket tekinthet meg a kiállítás valamennyi állomásán. Minden készüléken elérhetőek a gyermekek számára készült anyagok. A készüléket a benne található speciális szoftvernek köszönhetően hallássérült látogatók is használhatják. Ha segítségre van szüksége, a személyzet a központ minden szintjén rendelkezésére áll.

 

Családbarát látogatóközpont

A központ a felnőtt és gyermek látogatókat egyaránt várja. Külön egyórás tárlatvezetés készült a 8-14 éves gyermekek számára, a kiállítás minden részén található gyermekeknek szánt tartalom. A gyermekek saját multimédiás tárlatvezető segítségével fedezhetik fel a kiállítást. A multimédiás tárlatvezető használata ingyenes.
Gyerekekkel érkező családok: A LUNA játék segítségével nézze meg a Parlamentaáriumot! A Luna füzeteket a multimédiás tárlatvezetővel együtt veheti át (magyarul is). Ne felejtse a látogatás végén elkérni az ajándékát!

 

Senki előtt sincs akadály

A látogatóközpont a fogyatékkal élő látogatók számára is hozzáférhető,
a központ minden része kerekes székkel is elérhető. A központ személyzeteészséggel áll rendelkezésére és nyújt segítséget. Korlátozott számban kerekes székek is rendelkezésre állnak. Ha kerekes székre van szüksége, kérjük, legalább egy nappal korábban értesítsen bennünket a

e-mail címen vagy a +32.2.283.22.22-es telefonszámon.

A vak és gyengén látó látogatók számára a multimédiás tárlatvezetőn külön hangfájlok állnak rendelkezésre, amelyek leírják a helyszínt, a kiállítás tartalmát és a főbb jellegzetességeket. Braille-írásos térképek angol, francia, holland és német nyelven állnak rendelkezésre, segítségükkel bejárható a központ. A központban két helyen is található Braille-billentyűzettel felszerelt készülék. Látogatóink vakvezető kutyájukat is behozhatják.

Siket és nagyothalló látogatók számára a multimédiás tárlatvezetőn jelnyelven készült videók állnak rendelkezésre angol (BSL), francia (LSF), holland (NGT) és német (DGS) nyelven. A siket és nagyothalló látogatók részére külön egyórás tárlatvezetés készült. A központ teljes területén indukciós hurokerősítő rendszer működik, amely a hallókészüléket viselők számára kiszűri a zajokat.

Az Európai Parlament igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a fogyatékkal élők számára is teljesen hozzáférhető legyen. Várjuk javaslatait az alábbi e-mail címen:

 

Exhibitions and Events

We speak your language

The Parlamentarium Visitor Centre hosts events and exhibitions.

You are invited to explore the richness of Europe through exhibitions on the theme of united in diversity. Panel discussions, book fairs and presentations will also be held in our multifunctional suite.

GYIK - Parlamentárium
 
Van belépődíj?

Nincs, a látogatás és a multimédiás tárlatvezető használata ingyenes.

 
A látogatáshoz be kell előre jelentkezni?

Nem, nem kell előre bejelentkeznie, a központ a nyitvatartási idő alatt szabadonlátogatható.

 
Érkezhetünk csoportosan is a Parlamentáriumba?

Természetesen. Azonban, ha a csoport több mint 20 főből áll, kérjük, előzetesen értesítsen bennünket, hogy elegendő multimédiás tárlatvezetőt biztosíthassunk. Ehhez írjon e-mailt a következő címre:

parlamentarium@europarl.europa.eu

 
Van külön program iskolás csoportok részére?

Igen. Egy parlamenti szerepjáték segítségével a résztvevők kipróbálhatják, hogy hogyan telik az EP-képviselők napja a Parlamentben. További információk a parlamenti szerepjáték menüpont alatt.

 
Mozgáskorlátozottak is felkereshetik a központot?

Igen, a központ kerekes székkel is könnyen megközelíthető. Ha kerekes székre van szüksége, kérjük, írjon e-mailt a parlamentarium@europarl.europa.eu e-mail címre vagy hívja a +32.2.283.22.22-es telefonszámot.

 
A vakvezető kutyákat is beengedik a Parlamentáriumba?

Igen. Látogatóink vakvezető kutyájukat is behozhatják.

 
Siketek és nagyothallók is látogathatják a Parlamentáriumot?

Igen, a multimédiás tárlatvezetőn jelnyelven készült videók állnak rendelkezésre angol (BSL), francia (LSF), holland (NGT) és német (DGS) nyelven. A siket és nagyothalló látogatók részére külön egyórás tárlatvezetés is készült. A központ teljes területén indukciós hurokerősítő rendszer működik, amely a hallókészüléket viselők számára kiszűri a zajokat.

 
Gyermekkocsit is be lehet vinni?

A Parlamentárium nyitva áll a kisgyermekkel érkezők számára is. Erről bővebben a "Családbarát látogatóközpont" részben olvashat.

 
A gyermekek is szórakoztatónak fogják találni a Parlamentáriumot?

Igen. Külön egyórás tárlatvezetés készült a 8-14 éves gyermekek számára. A Parlamentárium minden részéhez tartozik valamilyen gyermekeknek szánt tartalom, amelyhez külön a gyermekek számára készült alkalmazás segítségével lehet hozzáférni. A LUNA játék segítségével nézze meg a Parlamentaáriumot! A Luna füzeteket a multimédiás tárlatvezetővel együtt veheti át (magyarul is). Ne felejtse a látogatás végén elkérni az ajándékát!

 
Van pelenkázóhelyiség?

Igen, van.

 
Szükség van személyazonosító okmányra a Parlamentáriumba való belépéshez?

Nincs.

 
Végeznek biztonsági ellenőrzést?

Igen, minden látogatónak fémdetektoros kapun kell átsétálnia, a táskákat pedig átvilágítjuk.

 
Mennyi ideig tart a látogatás a Parlamentáriumban?

Azt tanácsoljuk, hogy szánjon rá legalább egy órát.

 
Vihetek haza valamilyen emléktárgyat?

A látogatóközpontban ajándékbolt is található. A bolt nyitvatartási ideje megegyezik a látogatóközpontéval.

 
Van étkezési lehetőség a Parlamentáriumban?

A Parlamentáriumban található egy büfé, ahol italok és harapnivalók kaphatók.

 
Hétvégén is nyitva tart a Parlamentárium?

Igen, a központ a hét minden napján nyitva tart.
hétfő: 13.00-18.00
Tuesday, Wednesday 09:00 - kedd, szerda: 9.00-18.00
csütörtök, péntek: 9.00-18.00
szombat, vasárnap: 10.00-18.00
A Parlamentárium egész évben nyitva tart, kivéve a következő napokat: január 1., május 1., november 1., valamint december 24., 25. és 31.

 
Milyen nyelveken elérhető az információ a látogatóközpontban?

Minden információ elérhető az EU 24 hivatalos nyelvén. Ez a Parlamentárium egyik különlegessége.

 
Van tárlatvezetés a látogatóközpontban?

Nincs. Helyette viszont kézben hordozható multimédiás tárlatvezetőt biztosítunk, amellyel tájékoztató anyagokat és rövidfilmeket tekinthet meg a kiállítás valamennyi állomásán.

 
Van ruhatár?

A ruhatárban elhelyezheti kabátját, a zárható szekrényekben pedig táskáját 5 euró távozáskor visszatérítendő letét ellenében.

 
Van parkolási lehetőség?

Javasoljuk, hogy vegye igénybe a tömegközlekedési eszközöket, mert az Európai Parlament közelében kevés parkolóhely található
A szervezett autóbuszjárattal érkező látogatók a rue de Trèves és a rue Montoyerkereszteződésében szállhatnak le, illetve fel.

 
Van a közelben kerékpártároló?

Igen, a Parlamentárium mellett, az utcán van kerékpártároló. Hozzon magával kerékpárzárat, mert azt nem biztosítunk.

 
 
Tools

Kapcsolat:

Európai Parlament

Európai Parlament
Willy Brandt épület
Parlamentárium - az Európai Parlament látogatóközpontja
Rue Wiertz 60/Wiertzstraat 60
1047-Brüsszel
Belgium

Nyitva tartás:

hétfő
13:00 - 18:00
 
 
kedd
09:00 - 18:00
 
 
szerda
09:00 - 18:00
 
 
csütörtök
09:00 - 18:00
 
 
péntek
09:00 - 18:00
 
 
szombat
10:00 - 18:00
 
 
vasárnap
10:00 - 18:00
 
 

Utolsó belépés zárás előtt 30 perccel

A látogatóközpont az alábbi napokon zárva tart

január 1.
május 1.
november 1.
december 24., 25., és 31.

A belépés ingyenes.

Megközelíthetőség

A látogatóközpont megközelíthető busszal, metróval és vonattal. A városközpontból gyalog is elsétálhat az európai negyedbe. Javasoljuk, hogy a tömegközlekedési eszközöket vegye igénybe, mert az Európai Parlament környékén nagyon kevés a parkolóhely.

Vonattal

Brüsszel mindhárom főpályaudvaráról - a Bruxelles-Midi, Bruxelles-Central és Bruxelles-Nord - van csatlakozás a Bruxelles-Luxembourg vasútállomásra, amely a látogatóközponttól 200 méterre található.SNCB

 
Busszal vagy metróval

A STIB/MIVB a legnagyobb brüsszeli közlekedési vállalat. Az általa üzemeltetett villamosok, buszok és metrók hálózatán belül ugyanazzal a jeggyel átszállva utazhat. STIBBusszal
A városközpontból a 27-es és a 38-as buszokkal közelíthető meg a Place Luxembourg.
A brüsszeli nemzetközi repülőtérről a 12-es és a 21-es buszokkal közelíthető meg a Place Luxembourg.
Metróval
Az 1-es és 5-ös vonalon a Maelbeek megállónál kell leszállni. A Parlament innen 10 perc sétára van.
Az 2-es és 6-os vonalon a Trône megállóig kell utazni. A Parlament innen 7 perc sétára van.

 

Egyéb szolgáltatások

A központ a következő további szolgáltatásokat kínálja:

önkiszolgáló étterem
ajándékbolt
ruhatár és zárható szekrények

Letölthető anyagok

Tudjon meg többet a Parlamentáriumról!

Biztonsági ellenőrzés

A Parlamentáriumba való belépéshez nincs szükség személyazonosító okmányra. Érkezéskor a biztonsági ellenőrzőponthoz irányítják, ahol személyes tárgyait átvilágítják.