Ga naar de inhoud
Parlamentarium, the European parliament visitors' centre
 

Parlamentarium

Ontdek het bezoekerscentrum van het Europees Parlement
 

Neem een unieke duik in de Europese politiek in het grootste parlementaire bezoekerscentrum van Europa. 1,5 miljoen anderen gingen je al voor!

Met behulp van een draagbare multimediagids dringen bezoekers door tot het hart van het Europees Parlement en krijgen ze uitleg over de geschiedenis van de Europese eenwording, het functioneren van het Europees Parlement en hoe de leden van het Parlement de uitdagingen van onze tijd aangaan. Het Parlamentarium is op dynamische en interactieve wijze opgezet en kan in elk van de 24 officiële talen van de Europese Unie worden bezocht. Daarmee is het de perfecte plaats voor bezoekers van alle leeftijden die de Europese politiek willen ontdekken.

Het Parlamentarium is dagelijks geopend en de toegang is gratis. Normaal gezien duurt een bezoek ongeveer anderhalf uur, maar gezinnen en scholen kunnen voor een kortere versie kiezen. Hieronder vind je meer informatie over wat het Parlamentarium te bieden heeft, evenals het programma met evenementen en tijdelijke tentoonstellingen die er plaatsvinden.

 .

ELF VROUWEN IN OORLOGSGEBIED

Van 8 t/m 14 mei 2017 is er in het Parlamentarium een nieuwe tijdelijke tentoonstelling over vrouwen en oorlog te bezichtigen.

Elf vrouwen in oorlogsgebied biedt aan de hand van krachtige foto's en korte films van Nick Danziger inzicht in de vaak verborgen wereld van vrouwen die betrokken zijn bij een gewelddadig conflict, in acht gebieden verspreid over de wereld (bijv. Afghanistan, Colombia, Sierra Leone).
De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Internationaal Comité van het Rode Kruis.

ONTDEK ONS AANBOD

Het Parlamentarium heeft zowel volwassenen als kinderen heel wat te bieden en bezoeken kunnen worden afgestemd op zowat alle interesses.

Europees Parlement – Ontmoet EP-ledenErvaar de Europese politiek als nooit tevoren in het grootste parlementaire bezoekerscentrum van Europa en ontdek waarom 1,3 miljoen anderen je al zijn voorgegaan!
 
 .

Europa en haar Parlement in 360°

Neem plaats in onze filmzaal en bekijk vanuit een verbluffend 360°-perspectief hoe Europa en haar Parlement functioneren, hoe wetten tot stand komen en op welke manier de Europese politiek van invloed is op uw leven.

Europees Parlement – Ontmoet EP-ledenErvaar de Europese politiek als nooit tevoren in het grootste parlementaire bezoekerscentrum van Europa en ontdek waarom 1,3 miljoen anderen je al zijn voorgegaan!
 
 .

Maak kennis met de mensen die Europa vormgeven: de leden van het Europees Parlement

Kom meer te weten over elk van de 751 leden van het Europees Parlement, die samen de burgers van de EU vertegenwoordigen.

European Parliament, Parlamentarium Ervaar de Europese politiek als nooit tevoren in het grootste parlementaire bezoekerscentrum van Europa en ontdek waarom 1,3 miljoen anderen je al zijn voorgegaan!
 
 .

Reis door Europa en ontdek de impact van de Europese Unie

Een interactieve vloerkaart begeleidt bezoekers op
een virtuele rondreis door de Europese Unie,
illustreert de vele gezichten van Europa en geeft een kleine 100 voorbeelden van de invloed van de EU op het welzijn van haar inwoners.

Vertrek nu op een virtuele reis
Europees Parlement – Parlamentarium – In verscheidenheid verenigdErvaar de Europese politiek als nooit tevoren in het grootste parlementaire bezoekerscentrum van Europa en ontdek waarom 1,3 miljoen anderen je al zijn voorgegaan!
 
 .

Luister naar wat de Europese Unie voor Europeanen betekent

Maak het je gemakkelijk in een comfortabele woonkamer en luister onder meer naar een milieuactivist uit Polen, een Sloveense professor en een Finse zanger die de impact van de Europese Unie op hun persoonlijke leven beschrijven.

SCHOLIEREN EN KINDEREN

Via een rollenspel ervaren scholieren hoe het voelt om één dag lang lid van het Europees Parlement te zijn.

Deelnemers aan het spel ontdekken hoe EU-wetgeving tot stand komt, van overleg met belangengroepen en het vormen van bondgenootschappen tot onderhandelingen met andere instellingen en het contact met de media.

 .

Voor jonge bezoekers hebben we speciale rondleidingen van 1 uur uitgewerkt.

Europees Parlement –  Activiteiten voor kinderenErvaar de Europese politiek als nooit tevoren in het grootste parlementaire bezoekerscentrum van Europa en ontdek waarom 1,3 miljoen anderen je al zijn voorgegaan!
 

Het Luna-spel is een schattenjacht voor kinderen tussen 6 en 10 jaar oud, in het gezelschap van hun gezinsleden. De boekjes voor het spel zijn verkrijgbaar op dezelfde plek als de mediagidsen. Vergeet na afloop niet je prijs op te halen!

De Galaxy-talentenjacht loodst groepjes van vier of vijf scholieren tussen 10 en 14 jaar door het Parlamentarium en maakt hen wegwijs in Europa, de Europese Unie en het Europees Parlement.

 .

PRAKTISCHE INFORMATIE

Publiek wifi-netwerk

European Parliament -  Amenities

Bij het Europees Parlement is een publiek wifi-netwerk beschikbaar. De logingegevens zijn te vinden in alle bezoekersruimten.

Aankomst

Het Europees Parlement heeft een nieuw ontvangstcentrum in Rue d'Ardenne. Het Atrium is de ideale plek om je te oriënteren en te ontspannen voorafgaand aan een bezoek aan de grote vergaderzaal, het Parlamentarium of het Huis van de Europese geschiedenis.

Veiligheid

Hoewel identiteitsdocumenten niet verplicht zijn om toegang te krijgen tot het gebouw, raden we toch aan ze mee te brengen.

Bij het binnenkomen moeten alle bezoekers en hun bezittingen langs een veiligheidscontrole, vergelijkbaar met de controle op luchthavens. Vuurwapens, explosieven, ontvlambare producten, pepperspray, scherpe voorwerpen en andere voorwerpen die als wapen kunnen worden beschouwd, zijn verboden. Overeenkomstig de Belgische nationale wetgeving is het mogelijk dat bepaalde verboden voorwerpen aan de politie worden overhandigd.

Het is toegestaan foto's te nemen en te filmen in de bezoekerszone; in de veiligheidszone is dit echter verboden.

Bezoekers met specifieke behoeften

Het Europees Parlement streeft ernaar de toegang voor personen met specifieke behoeften voortdurend te verbeteren. Al onze faciliteiten en activiteiten zijn volledig toegankelijk voor bezoekers met een beperkte mobiliteit en met specifieke behoeften.

Voor bezoekers met een beperkte mobiliteit

Het Parlamentarium is probleemloos toegankelijk voor rolstoelgebruikers en ons personeel staat altijd klaar om een helpende hand te bieden.

Als u specifieke hulp nodig hebt, laat ons dit dan op voorhand weten.
 .
Voor slechtziende bezoekers

Het Parlamentarium stelt mediagidsen ter beschikking met speciale audiobestanden die de ruimte en de inhoudelijke elementen en andere belangrijke aspecten hiervan beschrijven. Tactiele braillekaarten zijn te verkrijgen in het Nederlands, Engels, Frans en Duits, en in twee delen van het bezoekerscentrum bevinden zich brailletoetsenborden. Geleidehonden zijn ook toegelaten.

 .
Voor slechthorende bezoekers

De mediagidsen zijn uitgerust met video's in gebarentaal in het Engels (BSL), Frans (LSF), Duits (DGS), Nederlands (NGT), Belgisch Frans (LSFB), Vlaams (VGT), Hongaars (MJNY), International (SI). Het Parlamentarium is volledig uitgerust met ringleidingen.

Suggesties of vragen? Stuur het Parlamentarium een e-mail.

Faciliteiten

Het Parlamentarium beschikt over kluisjes, een souvenirwinkel, toiletten en een cafetaria waar u een hapje of een drankje kunt krijgen.

 

AGENDA

MINI-PLENAIRE VERGADERING

Brussel
Wed Feb 24 00:00:00 CET 2016 - Thu Feb 25 00:00:00 CET 2016
Wed Apr 27 00:00:00 CEST 2016 - Thu Apr 28 00:00:00 CEST 2016
Wed May 25 00:00:00 CEST 2016 - Thu May 26 00:00:00 CEST 2016
Wed Jun 22 00:00:00 CEST 2016 - Thu Jun 23 00:00:00 CEST 2016
Wed Nov 30 00:00:00 CET 2016 - Thu Dec 01 00:00:00 CET 2016
Wed Feb 01 00:00:00 CET 2017 - Thu Feb 02 00:00:00 CET 2017
Wed Mar 01 00:00:00 CET 2017 - Thu Mar 02 00:00:00 CET 2017
Wed Apr 26 00:00:00 CEST 2017 - Thu Apr 27 00:00:00 CEST 2017
Wed May 31 00:00:00 CEST 2017 - Thu Jun 01 00:00:00 CEST 2017
Wed Nov 29 00:00:00 CET 2017 - Thu Nov 30 00:00:00 CET 2017

Mini-plenaire vergadering

Plenaire vergadering
Tentoonstelling
Andere

OPENINGSTIJDEN

 .
Maandag
13:00 - 18:00
 
 
Dinsdag tot vrijdag
09:00 - 18:00
 
 
Zaterdag en zondag
10:00 - 18:00
 
 

Laatste toegang 30 minuten vóór sluitingstijd.

Het centrum is gesloten op:
1 januari / 1 mei / 1 november / 24, 25 en 31 december

BEREIKBAARHEID

PARLAMENTARIUM
Willy Brandtgebouw
Wiertzstraat 60
B-1047 Brussel
België

Trein

Het station Brussel-Luxemburg ligt vlak bij het Europees Parlement.

Belgische spoorwegen

Bus

Bussen met de nummers 22, 27, 34, 38, 64, 80 en 95 stoppen aan het Europees Parlement.
Nummers 12 en 21 brengen je ook naar de luchthaven van Brussel.

Metro

De dichtstbijzijnde haltes zijn Maalbeek en Schuman op metrolijnen 1 en 5 en de halte Troon op de lijnen 2 en 6.

Openbaar vervoer in Brussel

Atrium ontvangstcentrum

De ingang van het Atrium bij Rue D'Ardenne maakt het mogelijk om bezoekers per bus af te zetten en op te halen en voor bezoekers om zich te oriënteren voorafgaand aan hun bezoek.

CONTACT

Vragen? Opmerkingen? Stuur ons een e-mail!

Stuur een e-mail
 .

RESERVEREN EN TOEGANG

De toegang is gratis.

Alle bezoekers kunnen vooraf reserveren. Voor groepen is reserveren nadrukkelijk aanbevolen.

RESERVEER EEN BEZOEK
 .