Bezoeken aan het Europees Parlement in Straatsburg

Straatsburg

 

Straatsburg is de officiële zetel van het Europees Parlement. Iedere maand komen de Parlementsleden hier vier dagen samen om te stemmen en te debatteren in een reeks vergaderingen die ook wel de plenaire vergaderingen worden genoemd.

Of voorstellen nu worden afgewezen, gewijzigd of aangenomen, deze week vormt een hoogtepunt in het wetgevingsproces van de EU. Wij nodigen bezoekers uit om de vergaderingen bij te wonen, en om meer te weten te komen over dit vertegenwoordigende orgaan tijdens een informatieve en verhelderende presentatie van ongeveer een uur.

 

Rondleidingen in de vergaderzaal voor groepen en individuele bezoekers

Wij nodigen u uit voor een bezoek aan de vergaderzaal van het Europees Parlement in Straatsburg - tijdens, voor en na de zeer levendige vergaderingsweken. Wij organiseren rondleidingen voor groepen van 10 tot 50 personen. Voor individuele bezoekers is er een beperkt aantal zitplaatsen voor het bijwonen van de plenaire debatten. Bezoekers moeten minstens 14 jaar oud zijn. Voor middelbare scholieren zijn er ook rondleidingen in het kader van het Euroscolaprogramma.

Tijdens de vergaderingsweek

Tijdens de plenaire vergaderingen worden rondleidingen georganiseerd in de meeste officiële EU-talen. U kunt dan een presentatie door een voorlichter en de plenaire vergadering bijwonen. Als de agenda dit toelaat is ook een gedachtewisseling met een Europarlementariër mogelijk. De rondleidingen zijn gratis maar moeten wel van tevoren worden gereserveerd.

Aangezien wij een groot aantal verzoeken ontvangen, raden wij aan twee tot drie maanden van tevoren te reserveren. Of een bezoek op een bepaalde datum mogelijk is, hang echter altijd af van het aantal beschikbare plaatsen.

Buiten de vergaderingsweek

Groepen kunnen de fraaie Parlementsgebouwen ook buiten de plenaire vergaderperiode bezoeken. Helaas zijn individuele bezoeken dan niet mogelijk. Het groepsprogramma bestaat uit een rondleiding door het Europees Parlement, met inbegrip van de vergaderzaal waar de plenaire vergadering plaatsvindt, een korte film en een algemene presentatie over het Parlement door een personeelslid. Op verzoek kan ook een uitgebreider presentatie worden gegeven.

Bezoeken buiten de plenaire vergaderweken worden georganiseerd in het Engels, Frans en Duits. De rondleidingen zijn gratis maar moeten wel van tevoren worden gereserveerd.

Aangezien wij een groot aantal verzoeken ontvangen, raden wij aan twee tot drie maanden van tevoren te reserveren. U kunt het Parlement het hele jaar door bezoeken behalve op officiële feestdagen en dagen waarop het Parlement gesloten is. Of een bezoek op een bepaalde datum mogelijk is, hang echter altijd af van het aantal beschikbare plaatsen.

Organisatoren van bezoekersgroepen dienen hun verzoek te sturen aan:

Europees Parlement

Informatiebureau in Straatsburg
Allée du Printemps
F-67070 Straatsburg Cedex
Frankrijk

+33 3 88 17 40 01

+33 3 88 17 51 84

 

Euroscola

Het Europees Parlement nodigt scholen, leraren en scholieren uit om deel te nemen aan het Euroscolaprogramma - een kans voor scholieren om een dag in Straatsburg door te brengen en te ervaren hoe het is om Europarlementariër te zijn!

Euroscola brengt scholieren van 16 tot 18 jaar uit alle 27 lidstaten van de Europese Unie samen. De scholieren krijgen de unieke kans om in de vorm van een meertalig Europees Jeugdparlement vanaf de banken van de grote vergaderzaal van het Europees Parlement mee te maken hoe de besluitvorming op EU-niveau plaatsvindt. Euroscola brengt deze scholieren samen om te debatteren, standpunten in te nemen en te onderhandelen over resoluties over echte Europese kwesties. Samen kunnen zij de resoluties wijzigen, in stemming brengen en uiteindelijk goedkeuren.

Veelgestelde vragen - Bezoek aan Straatsburg
 
Hoeveel kost een bezoek?

Het bezoek is gratis.

 
Moet ik de groepsrondleiding van tevoren reserveren?

Ja, aangezien wij veel verzoeken ontvangen, raden wij u aan om twee tot drie maanden vóór de geplande bezoekdatum. een verzoek in te dienen.

 
Zijn er voorzieningen voor bezoekers met een mobiliteitsbeperking?

Ja, er is een beperkt aantal rolstoelen beschikbaar. Gelieve contact met ons op te nemen via email of telefonisch +32.2.284.4 777.

 
Kan ik de plenaire vergadering bijwonen?

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar om een uur lang de vergadering te volgen. Of u wordt toegelaten hangt ervan af of er plaatsen beschikbaar zijn.
Om een plenaire vergadering van het EP bij te wonen (zie het jaarrooster voor de vergaderdagen):

kom tijdens de vergadering naar de bezoekersingangneem een identiteitsbewijs mee (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)bezoekers moeten ten minste 14 jaar oud zijn.

 
Worden geleidehonden toegelaten?

Ja, het Europees Parlement is toegankelijk voor alle bezoekers, ook voor diegenen met speciale behoeften.

 
Mogen er foto's worden genomen in de bezoekerszone?

Ja, bezoekers mogen foto's en video's maken. Op de bezoekerstribune van de grote vergaderzaal mag tijdens de vergaderingen niet worden gefilmd of gefotografeerd.

 
Mogen kinderen het Parlement bezoeken?

Deelnemers aan groepsrondleidingen moeten ten minste 14 jaar oud zijn. Het Parlamentarium in Brussel en de individuele bezoeken aan de vergaderzaal zijn ook toegankelijk voor gezinnen.

 
Zijn er veiligheidscontroles?

Ja. Tassen worden gescand, en alle bezoekers moeten langs een metaaldetectiepoort. De controles zijn vergelijkbaar met die op een luchthaven.

 
Hoe lang duurt een bezoek?

Groepsbezoeken duren één tot twee uur.

 
Kan ik souvenirs kopen?

Ja, er zijn cadeauwinkeltjes in de bezoekerszones die open zijn tijdens de plenaire vergadering.

 
Kan ik ergens wat eten?

Ja, groepen in Straatsburg kunnen reserveren voor de lunch in het bezoekersrestaurant. Er is ook een koffiebar.

 
Kan ik een bezoek in mijn eigen taal volgen?

Ja, het Europees Parlement biedt rondleidingen aan in de 23 officiële EU-talen tijdens de plenaire vergadering. Buiten de plenaire vergadering worden bezoeken gehouden in het Engels, Frans of Duits.

 
Is er een garderobe?

Ja, voor jassen en tassen. De garderobe bevindt zich bij de bezoekersingang, net achter de veiligheidscontrole. Tijdens de plenaire vergaderingen is garderobe bewaakt.

 
Is er parkeermogelijkheid?

Het is ten zeerste aan te raden het openbaar vervoer te gebruiken (er zijn geen parkeerplaatsen in de buurt van het Europees Parlement).
Er is een stopplaats voor reisbussen naast het Louse Weissgebouw (LOW-torengebouw) in rue Lucien Febvre.

 
 
Tools

Contact

Europees Parlement

Informatiebureau in Straatsburg
Allée du Printemps
F-67070 Straatsburg Cedex
Frankrijk

Bereikbaarheid

Het Europees Parlement in Straatsburg is bereikbaar met de (reis)bus, tram of trein.

Voor reisbussen

Er is een stopplaats voor reisbussen naast het Louise Weissgebouw (LOW-torengebouw) in de rue Lucien Febvre.

 
Met het openbaar vervoer (CTS)

Tramlijn E (richting Robertsau Bocklin - halte Parlement Européen) stopt voor het Louise Weiss-gebouw, vlak bij de bezoekersingang.
De buslijnen 72, 30 (richting Robertsau) en 6 (richting Pont Phario) stoppen bij het gebouw van de Raad van Europa (halte Droits de l'Homme), op 10 minuten lopen van het Parlement.

 
Met de trein

Zie de website van de Franse spoorwegen (SNCF) voor meer informatie: SNCF

 

Bezoekers met speciale behoeften

Al onze faciliteiten zijn toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit of een lichamelijke handicap. De vergaderzalen en gangen van het EP zijn vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is speciaal opgeleid personeel aanwezig, en er zijn liften en hellingbanen. Indien de groep voorziet in een doventolk, zijn onze medewerkers graag bereid om daar tijdens het bezoek mee samen te werken.

Indien er in uw groep deelnemers met speciale behoeften zijn, gelieve ons daar dan vóór het bezoek van in kennis te stellen. Voor dergelijke groepen worden speciale regelingen getroffen.

Aarzel niet een email naar ons te sturen  indien u hulp nodig hebt.

Voorzieningen

Vergaderzalen
Cafetaria
Bar
Bezoekersgalerij
Cadeauwinkel
Garderobe
Fotoruimte

Veiligheid

Vergeet niet uw identiteitsbewijs (officiële identiteiskaart, paspoort of rijbewijs) mee te brengen. Zonder identiteitsbewijs mag u het Parlement niet binnen. Bij de ingang is een controlepunt, waar identiteitsbewijzen worden gecontroleerd en tassen gescand.