Rondleidingen in de vergaderzaal en toespraken voor groepen

Rondleidingen in de vergaderzaal en toespraken voor groepen

Brussel / Straatsburg
 

Brussel

Een rondleiding duurt één tot twee uur en omvat een inleiding door een voorlichtingsmedewerker over de rol en de werkzaamheden van het Europees Parlement en een bezoek aan de plenaire vergaderzaal van het Parlement. Indien mogelijk kan dit worden gevolgd door een gedachtewisseling met een Parlementslid.

Indien u het Europees Parlement bezoekt tijdens de plenaire vergadering, kunt u de debatten live volgen vanaf de bezoekerstribune in de vergaderzaal.

Rondleidingen langs de grote vergaderzaal van het Parlement zijn bedoeld voor groepen van 10-50 personen. Op verzoek kunnen ook grotere groepen worden rondgeleid.
Bezoekers moeten ten minste 14 jaar oud zijn.

Voor groepen schoolkinderen bieden wij ook een Rollenspel aan (link) in het Parlamentarium, het Bezoekerscentrum van het Europees Parlement.

Individuele bezoekers kunnen het Parlement ontdekken via de mediagids:

Een rondleiding is mogelijk in de meeste officiële talen van de EU en omvat:

  • een inleiding door een voorlichtingsmedewerker
  • een ontmoeting met een Europarlementariër, afhankelijk van de parlementaire agenda
  • tijdens de plenaire vergadering: de mogelijkheid om de debatten te volgen, indien plaatsen beschikbaar zijn
  • buiten de plenaire vergadering: een bezoek aan de grote vergaderzaal

U kunt een aanvraag voor een bezoek indienen door het aanvraagformulier in te vullen.

 

Aanvraag

Aangezien wij veel verzoeken ontvangen, raden wij aan om twee à drie maanden van tevoren te reserveren. Rondleidingen vinden het hele jaar plaats, met uitzondering van officiële feestdagen en dagen waarop de kantoren van het Parlement gesloten zijn. Of een bezoek op een bepaalde datum mogelijk is, hang echter altijd af van het aantal beschikbare plaatsen.

U kunt een aanvraag voor een bezoek indienen door het aanvraagformulier in te vullen.

Aankomst

Groepen moeten 15 minuten vóór het begin van het bezoek aanwezig zijn bij de bezoekersingang van het Paul-Henri Spaakgebouw (zie plattegrond).
Vergeet niet om een identiteitsbewijs (identiteitskaart, paspoort of rijbewijs) mee te brengen.

Een plenaire vergadering bijwonen

Wilt u een debat bijwonen tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement? Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar om een uur lang de vergadering te volgen. Kijk even op het jaarrooster wanneer de tweedaagse plenaire vergaderingen in Brussel plaatsvinden.

Hiervoor hoeft u geen aanvraag in te dienen. Meld u 15 minuten vóór het bezoek met een identiteitsbewijs (identiteitskaart, paspoort of rijbewijs) bij de bezoekersingang van het Paul-Henri Spaakgebouw.
Bezoekers moeten ten minste 14 jaar oud zijn.

Komt u morgen al naar Brussel en is het te laat om een rondleiding aan te vragen? Loop dan even binnen bij het Parlamentarium, het Bezoekerscentrum van het Europees Parlement, waar geen reservering nodig is.

Straatsburg

Een bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg kan tijdens de erg drukke weken van de plenaire vergaderingen, maar ook daarbuiten. Er worden lezingen en groepsbezoeken georganiseerd voor groepen van 10-50 personen. Bij wijze van uitzondering kunnen op verzoek ook grotere groepen worden ontvangen.

Een beperkt aantal individuele bezoekers kan de plenaire debatten bijwonen.
Bezoekers moeten ten minste 14 jaar oud zijn. Voor leerlingen van de middelbare school is er tevens Euroscola.

Meer informatie vindt u op onze Straatsburg-pagina:

 

Bezoeken tijdens de plenaire vergadering

Bezoeken tijdens de plenaire vergadering (de rode weken op het jaarrooster) worden georganiseerd in de meeste officiële talen van de EU. Zij bestaan uit:

  • een inleiding door een voorlichtingsmedewerker
  • een ontmoeting met een Europarlementariër, afhankelijk van de parlementaire agenda
  • de mogelijkheid om de debatten te volgen, indien de vergadering bezig is en er plaatsen beschikbaar zijn

Onze rondleidingen zijn gratis, maar moeten van tevoren worden aangevraagd.

Aanvraag

Aangezien wij veel verzoeken ontvangen, raden wij aan om twee à drie maanden van tevoren te reserveren. Of een bezoek op een bepaalde datum mogelijk is, hang echter altijd af van het aantal beschikbare plaatsen.

U kunt een aanvraag voor een bezoek indienen door het aanvraagformulier in te vullen.

Aankomst

Groepen moeten 15 minuten vóór het begin van het bezoek aanwezig zijn bij de bezoekersingang van het Louise Weissgebouw.

Buiten de plenaire vergaderingen

Groepen kunnen het Parlement ook buiten de plenaire vergaderperiode bezoeken. Individuele bezoeken zijn dan echter niet mogelijk.

Het programma omvat een rondleiding door het Europees Parlement, met inbegrip van de grote vergaderzaal waar de plenaire vergadering plaatsvindt, een korte film en een algemene presentatie over het Parlement door een personeelslid. Op verzoek is ook een uitgebreider presentatie mogelijk.

Bezoeken buiten de plenaire vergaderweken worden georganiseerd in het Frans, Duits en Engels.

Onze rondleidingen zijn gratis, maar moeten van tevoren worden aangevraagd.

Aanvraag

Aangezien wij veel verzoeken ontvangen, raden wij aan om twee à drie maanden van tevoren te reserveren. Bezoeken vinden het hele jaar plaats, met uitzondering van officiële feestdagen en dagen waarop de kantoren van het Parlement gesloten zijn. Of een bezoek op een bepaalde datum mogelijk is, hangt echter altijd af van het aantal beschikbare plaatsen.

Organisatoren voor groepsbezoeken kunnen een aanvraag indienen op het onderstaande adres:

Europees Parlement

Informatiebureau in Straatsburg
Allée du Printemps
F-67070 STRASBOURG Cedex

Fax: +33 3 88 17 51 84

Luxemburg

Indien u de kantoren van het EP in Luxemburg wilt bezoeken, neemt u het best contact op met het informatiebureau Luxemburg:

Informatiebureau in Luxemburg
7, rue du Marché-aux-Herbes
L-2929 LUXEMBOURG

Fax: +352 4300 22704

Veelgestelde vragen over rondleidingen en presentaties voor groepen
 
Hoeveel kost een bezoek?

Het bezoek is gratis.

 
Moet ik een groepsbezoek van tevoren aanvragen?

Ja, aangezien wij veel verzoeken ontvangen, raden wij aan ten minste twee tot drie maanden voor de geplande datum van het bezoek te reserveren.

 
Kan ik de vergaderzaal bezoeken?

Het hele jaar kunnen er groepsbezoeken aan de grote vergaderzaal worden georganiseerd met uitzondering van feestdagen en dagen waarop de kantoren gesloten zijn.

 
Zijn er voorzieningen voor bezoekers met een mobiliteitsbeperking?

Ja, wij beschikken over een beperkt aantal rolstoelen.

 
Worden geleidehonden voor blinden en slechtzienden toegelaten?

Ja. Het Europees Parlement is toegankelijk voor alle bezoekers, met inbegrip van bezoekers met speciale behoeften.

 
Mag ik foto's maken in de bezoekerszone?

Ja. Bezoekers mogen foto's en video's maken binnen de bezoekerszone. Op de bezoekerstribune van de grote vergaderzaal mag tijdens de vergaderingen niet met flits worden gefotografeerd en gefilmd.

 
Mogen kinderen het Parlement bezoeken?

Deelnemers aan groepsrondleidingen moeten ten minste 14 jaar oud zijn. Het Parlamentarium in Brussel en de individuele bezoeken aan de vergaderzaal zijn echter ook toegankelijk voor gezinnen.

 
Moet ik een identiteitsbewijs meebrengen om toegang te krijgen tot het Parlement?

Ja, altijd.

 
Zijn er veiligheidscontroles?

Ja. Tassen worden gescand, en alle bezoekers moeten langs een metaaldetectiepoort. De controles zijn vergelijkbaar met die op een luchthaven.

 
Hoe lang duurt een bezoek?

Groepsbezoeken duren één tot twee uur.

 
Kan ik souvenirs kopen?

Ja hoor, in het Parlementarium is er een geschenkenwinkel die elke dag open is.

 
Hoe kom ik er?

Zie het kopje "bereikbaarheid"

 
Kan ik een bezoek of lezing in mijn eigen taal volgen?

Ja, het bijzondere aan het bezoekersaanbod van het Europees Parlement is dat het beschikbaar is in de 23 officiële EU-talen. In Straatsburg worden buiten de plenaire vergadering enkel rondleidingen gegeven in het Engels, Frans of Duits.

 
Is er een garderobe?

Ja, voor jassen en tassen.
In Brussel is er een onbewaakte garderobe in de bezoekerszone.
In Straatsburg bevindt de garderobe zich bij de bezoekersingang, net achter de veiligheidscontrole. Tijdens plenaire vergaderingen zijn de garderobes bewaakt.

 
Is er parkeermogelijkheid?

Het is ten zeerste aan te raden het openbaar vervoer te gebruiken (het aantal parkeerplaatsen in de buurt van het Europees Parlement is zeer beperkt).
In Brussel is er voor touringcars een plaats om in- en uit te stappen op de kruising van de Ardenne-, de Montoyer- en de Stoomsleperstraat.
In Straatsburg is er voor touringcars een plaats om in- en uit te stappen naast het Louise Weiss-gebouw, rue Lucien Febvre.

 
Kan ik mijn fiets veilig achterlaten bij het Parlement?

Ja, er is een fietsenrek bij de ingang waar u uw fiets kunt achterlaten. Fietssloten staan niet ter beschikking, breng dus uw eigen slot mee.

 
 
Tools

Contact

Brussel

Europees Parlement
Eenheid Bezoekersgroepen en studiedagen
Paul Henri Spaakgebouw
Wiertzstraat 60 / Rue Wiertz 60
B - 1047 Brussel
België

 

Straatsburg

Europees Parlement
Louise Weiss (LOW) - bezoekersingang
Informatiebureau Straatsburg
Allée du Printemps
F-67070 Strasbourg cedex
Frankrijk

Bereikbaarheid - Brussel

Het Europees Parlement is bereikbaar met de bus, de metro en de trein. U kunt vanuit het stadscentrum ook naar de Europese wijk lopen. Omdat het aantal parkeerplaatsen in de buurt van het Europees Parlement zeer beperkt is, raden wij aan het openbaar vervoer te gebruiken.

Met de trein

Vanuit de drie grote Brusselse treinstations (Brussel Zuid, Brussel Centraal en Brussel Noord) zijn er verbindingen naar Brussel-Luxemburg, dat op 200 meter van het bezoekerscentrum ligt. NMBS

 
Met de bus of met de metro

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de belangrijkste openbare vervoersmaatschappij in Brussel. De trams, bussen en metro's van de MIVB vormen één netwerk, waarop u met hetzelfde kaartje vrij kunt overstappen. STIBBus
Buslijnen 27 en 38 van het stadscentrum naar het Luxemburgplein
Buslijnen 12 en 21 van de internationale luchthaven van Brussel naar het Luxemburgplein
Metro
Metrolijnen 1 en 5 naar Maalbeek en Schuman (10 minuten lopen van het Parlement)
Metrolijnen 2 en 6 naar Troon (7 minuten lopen van het Parlement).

 

Bereikbaarheid - Straatsburg

Het Europees Parlement in Straatsburg is bereikbaar met de (reis)bus, tram of trein.

Voor reisbussen

Er is een stopplaats voor reisbussen naast het Louise Weissgebouw (LOW-torengebouw) in de rue Lucien Febvre.

 
Met het openbaar vervoer (CTS)

Tramlijn E (richting Robertsau Bocklin - halte Parlement Européen) stopt voor het Louise Weiss-gebouw, vlak bij de bezoekersingang.
De buslijnen 72, 30 (richting Robertsau) en 6 (richting Pont Phario) stoppen bij het gebouw van de Raad van Europa (halte Droits de l'Homme), op 10 minuten lopen van het Parlement.

 
Met de trein

Zie de website van de Franse spoorwegen (SNCF) voor meer informatie: SNCF

 

Bezoekers met speciale behoeften

Al onze faciliteiten zijn toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit of een lichamelijke handicap. De vergaderzalen en gangen van het EP zijn vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is speciaal opgeleid personeel aanwezig, en er zijn liften en hellingbanen. Indien de groep voorziet in een doventolk, zijn onze medewerkers graag bereid om daar tijdens het bezoek mee samen te werken.

Indien er in uw groep deelnemers met speciale behoeften zijn, gelieve ons daar dan vóór het bezoek van in kennis te stellen. Voor dergelijke groepen worden speciale regelingen getroffen.
vissem-nl@europarl.europa.eu

Eten en drinken
 
Brussel

Het bezoekersrestaurant ligt direct naast de bezoekersingang. Er zijn op niveau 0 en 4 een aantal distributiemachines waar kleine versnaperingen en drankjes verkregen kunnen worden.
Het Parlementarium heeft een geschenkenwinkel die elke dag open is.
Er is een bewaakte garderobe naast de bezoekersingang.
Er is een podium met vlaggen waar groepsfoto's kunnen worden gemaakt

 
Straatsburg

Het bezoekersrestaurant is enkel toegankelijk op reservering. Er is ook een bar.
Souvenirs: het winkeltje op de begane grond is open tijdens de plenaire vergaderweken.
De garderobe bevindt zich bij de bezoekersingang, net achter de veiligheidscontrole.
Op niveau -1 bevindt zich een podium met vlaggen waar groepsfoto's kunnen worden gemaakt.

 

Veiligheid

Vergeet niet uw identiteitsbewijs (officiële identiteitskaart, paspoort of rijbewijs) mee te brengen. Zonder identiteitsbewijs mag u het Parlement niet binnen. Bij de ingang is een controlepunt, waar identiteitsbewijzen worden gecontroleerd en tassen gescand.