Parlamentarium 
Parlamentarium
 

Het bezoekerscentrum Parlamentarium

Parlamentarium

Het Bezoekerscentrum van het Europees Parlement

Leer het Europees Parlement op een heel nieuwe manier kennen. In ons Bezoekerscentrum in Brussel kunnen kinderen en volwassenen meer te weten komen over de instelling die hen vertegenwoordigt. De aanpak is nieuw en verfrissend.

Onze bezoekers krijgen een dynamische, interactieve multimediarondleiding over de geschiedenis van de Europese integratie en de impact daarvan op ons dagelijks leven.

Het centrum ontvangt bezoekers in de 24 officiële talen van de Europese Unie. Het bezoek is gratis. Het centrum is volledig toegankelijk voor bezoekers met speciale behoeften.

 

Van 3 maart tot en met 1 juni 2016 vindt in het Parlamentarium een tijdelijke tentoonstelling plaats met de titel 'Ontheemd: Vrouwelijke vluchtelingen en asielzoekers in de EU'.
Met het doel inzicht te bieden in de reis van vrouwelijke vluchtelingen en asielzoekers naar Europa en de moeilijkheden die zij onderweg ondervinden, heeft het Europees Parlement Marie Dorigny, een fotograaf die tal van prijzen heeft gewonnen, verzocht dit thema in beeld te brengen. Haar project illustreert de belangrijkste etappes van de slopende reis die door vrouwelijke vluchtelingen wordt afgelegd om Europa te bereiken.

 

Ontdek ons aanbod

Dankzij een verbluffend 360° digital surroundscherm bevindt de bezoeker zich midden in de actie van het Europees Parlement. Hier vernemen we meer over de mensen die vormgeven aan Europa, de leden van het Parlement. Via een touchscreentoepassing komen we meer te weten over de EP leden, onze democratisch verkozen vertegenwoordigers.

We maken een virtuele reis door Europa, en ontdekken onderweg welke impact de Europese Unie in elke lidstaat heeft gehad. We horen ook Europese medeburgers vertellen wat de Unie voor hen betekent.

De stemmentunnel dompelt ons onder in de erfenis van Europa's meertaligheid, en dankzij tactiele 3D-modellen kunnen we het Europees Parlement verkennen op zijn drie werklocaties - Brussel, Straatsburg en Luxemburg.

 

 

Virtueel bezoek

"Geschiedenis"

"In verscheidenheid verenigd"

Multimedia produced by the Intranet Services Unit, DG ITEC, European Parliament

 

Meer over ons centrum

Een bezoek in uw taal

Een uniek aspect van het centrum is dat het bezoeken in de 24 officiële EU talen aanbiedt. Dat is mogelijk dankzij de kleine, draagbare mediagids, waarop de gebruiker de taal van zijn voorkeur kan kiezen.

Deze mediagids toont tijdens de rondleiding informatie en korte films. De gids kan worden aangepast voor kinderen, en er is ook speciale software voor slechthorende bezoekers.

Overal staat ons personeel klaar om u behulpzaam te zijn.

 

Met het hele gezin

Het Parlamentarium is bedoeld voor volwassenen en kinderen van alle leeftijden.
Er zijn speciale rondleidingen van een uur voor 8- tot 14-jarigen, en de hele rondleiding is aangepast voor kinderen. Kinderen krijgen gratis een eigen draagbare mediagids.
Voor ouders met kinderen: Ons LUNA Spel zal uw kinderen, op speelse wijze,  door het Parlamentarium leiden! Luna boekjes zijn gratis verkrijgbaar bij het media-guide  bureau (in het Nederlands). Vergeet niet uw prijs aan het eind van de tour!

 

Toegankelijk voor iedereen

Het Bezoekerscentrum is toegankelijk voor bezoekers met speciale behoeften.

Voor bezoekers met beperkte mobiliteit beschikt het Bezoekerscentrum over een beperkt aantal rolstoelen. De rondleiding is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ons personeel staat steeds klaar om u behulpzaam te zijn. Indien u een van onze rolstoelen wenst te gebruiken, richt dan ten minste één dag van tevoren via e-mail een verzoek aan

of neem telefonisch contact met nr. +32.2.283.22.22

Voor slechtziende bezoekers beschikt het centrum over mediagidsen met speciale audiobestanden waarin de ruimte, inhoudelijke elementen en belangrijke andere aspecten worden beschreven. Tactiele braillekaarten in het Nederlands, Engels, Frans en Duits leiden u door het centrum. In twee delen van het centrum zijn brailletoetsenborden. Geleidehonden zijn ook toegelaten.

Voor slechthorende bezoekers zijn de mediagidsen uitgerust met video's in gebarentaal in het Nederlands (NGT), Engels (BSL), Frans (LSF) en Duits (DGS). Er is ook een speciale rondleiding van een uur voor slechthorende bezoekers. Het centrum is uitgerust met inductielussen.

Het Europees Parlement streeft er voortdurend naar om de toegankelijkheid voor bezoekers met speciale behoeften te verbeteren. Suggesties zijn welkom op

 

Evenementen en tentoonstellingen

Een bezoek in uw taal

In het Europees Parlement worden evenementen en tentoonstellingen georganiseerd.

Tentoonstellingen over het thema "In verscheidenheid verenigd" geven u een beeld van de rijkdom van Europa. U kunt ook paneldiscussies en boekpresentaties bijwonen in onze multifunctionele zaal.

Veelgestelde vragen
 
Hoeveel kost een bezoek?

Het bezoek en het gebruik van de mediagids zijn gratis.

 
Moet ik van tevoren reserveren?

Nee, reserveren is niet nodig. U kunt tijdens de openingsuren gewoon binnen lopen.

 
Kan ik het Parlamentarium met een groep bezoeken?

Ja, maar breng ons van tevoren op de hoogte indien de groep meer dan 20 personen telt, zodat er voldoende mediagidsen beschikbaar zijn. Stuur een e mail naar

parlamentarium@europarl.europa.eu

 
Zijn er speciale arrangementen voor schoolgroepen?

Ja, schoolgroepen kunnen deelnemen aan een Rollenspel, waarin kinderen een dag lang kunnen ervaren hoe het is om Europarlementariër te zijn. Meer informatie vindt u onder het kopje Rollenspel.

 
Zijn er voorzieningen voor bezoekers met een mobiliteitsbeperking?

Ja, het centrum is vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Indien u een rolstoel nodig hebt, stuur dan een e mail naar

parlamentarium@europarl.europa.eu

of neem telefonisch contact met ons op nr. +32.2.283.22.22.

 
Worden geleidehonden voor blinden en slechtzienden toegelaten?

Ja, geleidehonden zijn toegelaten in het centrum.

 
Zijn er voorzieningen voor slechthorenden?

Ja, de mediagidsen zijn uitgerust met video's in gebarentaal in het Nederlands (NGT), Engels (BSL), Frans (LSF) en Duits (DGS). Er is ook een speciale rondleiding van een uur voor slechthorende bezoekers. Het centrum is uitgerust met inductielussen.

 
Is het centrum toegankelijk voor kinderwagens?

Ja.

 
Is het Parlamentarium ook leuk voor kinderen?

Ja. Er zijn speciale rondleidingen van een uur voor 8- tot 14-jarigen. In elk deel van het Parlamentarium is voor kinderen wel iets leuks te vinden. Sommige toepassingen zijn speciaal voor kinderen ontworpen. Ons LUNA Spel zal uw kinderen, op speelse wijze, door het Parlamentarium leiden! Luna boekjes zijn gratis verkrijgbaar bij het media-guide bureau (in het Nederlands). Vergeet niet uw prijs aan het eind van de tour!

 
Is er een ruimte waar ik mijn baby kan verschonen?

Ja.

 
Is er kinderopvang?

Nee.

 
Moet ik een identiteitsbewijs meebrengen om toegang te krijgen tot het Parlamentarium?

Nee.

 
Zijn er veiligheidscontroles?

Ja. Tassen worden gescand, en alle bezoekers moeten langs een metaaldetectiepoort.

 
Hoeveel tijd moet ik uittrekken voor een bezoek aan het Parlamentarium?

Wij raden aan om minstens een uur hiervoor uit te trekken.

 
Kan ik souvenirs kopen?

Er is een cadeauwinkeltje in het Parlamentarium. De openingstijden zijn dezelfde als die van het centrum.

 
Kan ik een hapje eten in het Parlamentarium?

Er is een koffiebar in het Parlamentarium, waar snacks en drankjes worden verkocht.

 
Is het Parlamentarium open tijdens het weekend?

Ja, het centrum is elke dag open.
Maandag: 13.00 - 18.00 uur
Dinsdag, woensdag: 9.00 - 18.00 uur
Donderdag, vrijdag: 9.00 - 18.00 uur
Zaterdag, zondag: 10.00 - 18.00 uur
Het Parlamentarium is het hele jaar geopend, met uitzondering van 1 januari, 1 mei, 1 november en 24, 25 en 31 december.

 
In welke talen kan ik in het Parlamentarium terecht?

Alle informatie is beschikbaar in de 24 officiële EU-talen. Dat is een van de unieke kenmerken van het centrum.

 
Zijn er rondleidingen in het Parlamentarium?

Nee. In plaats daarvan krijgt u een draagbare mediagids met informatie en korte films bij de verschillende onderdelen van de rondleiding.

 
Is er een garderobe?

Er is een bewaakte garderobe voor jassen, tassen en bagage.

 
Waar kan ik de auto kwijt?

Het is ten zeerste aan te raden het openbaar vervoer te gebruiken, aangezien er weinig parkeermogelijkheden zijn in de buurt van het Europees Parlement.

 
Kan ik mijn fiets ergens kwijt?

Ja, er is een fietsenrek bij het Parlamentarium. Fietssloten staan niet ter beschikking, breng dus uw eigen slot mee.

 
 
Tools

Contact

Europees Parlement

Parlamentarium
Bezoekerscentrum van het Europees Parlement
Willy Brandtgebouw
Wiertzstraat 60
1047-Brussel
België
+32.2.283.22.22

Openingstijden

Maandag
13:00 - 18:00
 
 
Dinsdag
09:00 - 18:00
 
 
Woensdag
09:00 - 18:00
 
 
Donderdag
09:00 - 18:00
 
 
Vrijdag
09:00 - 18:00
 
 
Zaterdag
10:00 - 18:00
 
 
Zondag
10:00 - 18:00
 
 

Laatste toegang 30 minuten vóór sluitingstijd.

Het centrum is gesloten op de volgende dagen:

1 januari
1 mei
1 november
24, 25, 31 december

De toegang is gratis.

Bereikbaarheid

Het Parlamentarium is bereikbaar met de bus, de metro en de trein. U kunt vanuit het stadscentrum ook naar de Europese wijk lopen. Omdat het aantal parkeerplaatsen in de buurt van het Europees Parlement zeer beperkt is, raden wij aan het openbaar vervoer te gebruiken.

Met de trein

Vanuit de drie grote Brusselse treinstations (Brussel-Zuid, Brussel Centraal en Brussel-Noord) zijn er verbindingen naar Brussel Luxemburg, dat op 200 meter van het Bezoekerscentrum ligt.NMBS

 
Met de bus of met de metro

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de belangrijkste openbare vervoersmaatschappij in Brussel. De trams, bussen en metro's van de MIVB vormen één netwerk, waarop u met hetzelfde kaartje vrij kunt overstappen.MIVBBus
Buslijnen 27 en 38 van het stadscentrum naar het Luxemburgplein
Buslijnen 12 en 21 van de internationale luchthaven van Brussel naar het Luxemburgplein
Metro
Metrolijnen 1 en 5 naar Maalbeek (10 minuten lopen van het Parlement)
Metrolijnen 2 en 6 naar Troon (7 minuten lopen van het Parlement).

 

Voorzieningen

Het centrum biedt heel wat voorzieningen voor bezoekers:

Koffiebar
Cadeauwinkel
Garderobe en kluisjes

Brochures

Kom meer te weten over het aanbod van het Parlamentarium van het Europees Parlement.

Veiligheid

Om toegang te krijgen tot het Parlamentarium is geen identiteitsbewijs nodig. Bij de ingang is een controlepunt, waar uw tassen worden gescand.