skip to content

Hiša Jeana Monneta

Kraj rojstva današnje Evrope
 

V hiši Jeana Monneta se lahko seznanite z življenjem in delom enega od snovalcev današnje Evrope. Na stalni interaktivni razstavi boste lahko spoznali Jeana Monneta in se od blizu seznanili z njegovimi dosežki. S pomočjo multimedijskih dejavnosti boste videli njegov vpliv na današnjo Evropo in kako evropske institucije vplivajo na vaše življenje.

Dom Jeana Monneta v kraju Bazoches-sur-Guyonne je globoko zasidran v evropski zgodovini: bil je namreč priča večdesetletnemu neutrudnemu delu tega državnika.

Nahaja se 45 km zahodno od Pariza, tako da je Jeanu Monnetu nudil idealno pribežališče iz francoske prestolnice, da je lahko razvijal svojo vizijo o evropskem miru in enotnosti.

Vstop je brezplačen, ogled pa traja približno 60 minut.

ODPIRALNI ČAS

od ponedeljka do petka: od 9.00 do 17.00
sobota in nedelja: od 10.00 do 12.00

Zaprto:
1. januarja ter 24., 25. in 31. decembra

INDIVIDUALNI OGLEDI

Posameznim obiskovalcem in skupinam z manj kot 10 osebami ogleda ni treba predhodno najavljati. Obiskovalci si lahko razstavo ogledajo poljubno hitro s pomočjo multimedijskih vodnikov, ki so na voljo v francoščini, angleščini in nemščini.

SKUPINSKI OGLEDI

Skupine z več kot 10 obiskovalci morajo vnaprej rezervirati multimedijske vodnike in voden ogled.

Ogled s pomočjo multimedijskih vodnikov je na voljo v francoščini, angleščini in nemščini in ga je treba rezervirati najmanj en teden prej.

Voden ogled je na voljo v francoščini, angleščini, nemščini, španščini in italijanščini. Rezervirati ga je treba najmanj tri tedne prej, mogoče ga je tudi prilagoditi zanimanjem skupine. Poudarek obiska je lahko na različnih temah, od današnje Evropske unije do zgodovinskih pogledov na evropski mir. Pripraviti je mogoče ustvarjalne delavnice za šolske skupine, na katerih se lahko učenci seznanijo s temami, kot sta evropsko državljanstvo in evropski odziv na podnebne spremembe.

Za rezervacijo skupinskega ogleda pokličite:
+33 (0)1 34 86 12 43
+32 (0)2 28 41 357

 

KDO JE BIL JEAN MONNET?

Jean Monnet je odraščal v družini proizvajalcev konjaka. Večji del svojega življenja je delal v tujini. Prepričan je bil, da je ljudem bolje, če združijo moči. Svojo poklicno pot je začel v družinskem podjetju, pozneje pa se je začel ukvarjati z mednarodnimi financami. V obeh svetovnih vojnah je imel pomembno vlogo pri prepričevanju zaveznikov k sodelovanju. Po letu 1945 si je prizadeval za trajno rešitev, da na evropskih tleh ne bi več izbruhnila vojna. Da bi se končala tekmovalnost med Francijo in Nemčijo, je skupaj z Robertom Schumanom razvil načrt za skupno proizvodnjo premoga in jekla za evropske države, kar je privedlo do ustanovitve prve evropske skupnosti, ki se je imenovala Evropska skupnost za premog in jeklo in je odprla pot nadaljnjemu evropskemu sodelovanju.

 

PROGRAM

Plenarno zasedanje
Razstava
Drugo

KAKO DO NAS?

HIŠA JEAN MONNET
7 chemin du Vieux Pressoir, Houjarray
78490 Bazoches sur Guyonne
Francija


GPS
zemljepisna širina S 48 46.230
zemljepisna dolžina V 1 51.145

Več informacij
 
 

Uporaba piškotkov na spletišču Evropskega parlamenta

Stran uporablja piškotke. S sprejetjem piškotkov boste pri brskanju deležni optimalne uporabniške izkušnje.

Sprejmi Zavrni Sprejmi