Obiski Evropskega parlamenta v Strasbourgu

Strasbourg

 

Strasbourg je uradni sedež Evropskega parlamenta. Poslanci se vsak mesec zberejo tukaj in štiri dni razpravljajo na vrsti sestankov, bolje znanih kot plenarno zasedanje.

To zasedanje je vrhunec zakonodajnega procesa Evropske unije, saj se predlogi zakonodajnih dokumentov zavračajo, spreminjajo ali sprejemajo. Obiskovalce vabimo, naj se udeležijo teh sestankov, da bi dobili boljši vpogled in spoznali to predstavniško telo med enournim poslušanjem zanimivih pogovorov.

 

Ogledi dvorane za skupine in posameznike

Vabimo vas, da obiščete dvorano Evropskega parlamenta v Strasbourgu med tedni plenarnega zasedanja, pa tudi takrat, ko ga ni. Vodstva se organizirajo za skupine od 10 do 50 oseb. Posamezniki lahko izkoristijo omejeno število mest za prisostvovanje zasedanju v živo. Obiskovalci morajo imeti vsaj 14 let. Srednješolci lahko organizirajo izlet v sklopu programa Euroscola.

Med tednom plenarnega zasedanja

Ogledi med plenarnim zasedanjem se vodijo v večini uradnih jezikov EU in zajemajo predstavitev, ki jo opravi naš uslužbenec, in priložnost slediti seji v živo. Vodenje je brezplačno, a ga je treba vnaprej rezervirati.

Število prošenj je veliko, zato vam priporočamo, da se prijavite dva ali tri mesece vnaprej. Prosimo, upoštevajte, da so obiski na posamezen datum vedno odvisni od povpraševanja.

V tednih brez plenarnega zasednja

Skupine lahko obiščejo lepe parlamentarne stavbe tudi v tednih, ko zasedanja ni. Žal posamični obiski niso mogoči. Program za skupine je sestavljen iz vodenega ogleda Evropskega parlamenta, tudi sejne dvorane, v kateri poteka zasedanje. Ogledali si boste lahko kratek film, naš uslužbenec pa vam bo na kratko predstavil Parlament. Če boste želeli, bomo lahko pripravili tudi bolj poglobljeno predstavitev.

Ogledi zunaj plenarnih zasedanj se organizirajo v angleščini, francoščini in nemščini. Vodenje je brezplačno, a ga je treba vnaprej rezervirati.

Število prošenj je veliko, zato vam priporočamo, da se prijavite dva ali tri mesece vnaprej. Ogledi se organizirajo vse leto, razen ob dela prostih dneh za Parlament in praznikih. Prosimo, upoštevajte, da so obiski na posamezen datum vedno odvisni od povpraševanja.

Organizatorji skupinskih ogledov lahko prošnje za obisk pošljejo na:

European Parliament

Bureau de Strasbourg
Allée du Printemps
F-67070 STRASBOURG Cedex
France

+33 3 88 17 40 01

+33 3 88 17 51 84

 

Euroscola

Evropski parlament vabi šole, učitelje in dijake, naj sodelujejo v programu Euroscola. Dijaki bodo imeli priložnost preživeti dan v Strasbourgu v vlogi poslanca Evropskega parlamenta.

Euroscola združuje dijake starosti od 16 do 18 let iz vseh 27 držav članic Evropske unije. Z udeležbo v večjezičnem Evropskem mladinskem parlamentu bodo s sedežev sejne dvorane Evropskega parlamenta lahko okusili, kako poteka sprejemanje odločitev v Evropski uniji. Euroscola tem študentom omogoča, da se zberejo, razpravljajo, strinjajo, pogajajo, predlagajo spremembe, glasujejo in končno sprejmejo resolucije o resničnih evropskih vprašanjih.

Pogosto zastavljena vprašanja - obiski v Strasbourgu
 
Ali je treba plačati vstopnino?

Ne, vstop je brezplačen.

 
Ali je treba skupinske oglede vnaprej rezervirati?

Ker dobivamo veliko število prošenj, je treba termin za oglede rezervirati dva do tri mesece vnaprej.

 
Ali imate na voljo invalidske pripomočke?

Da, na voljo imamo omejeno število invalidskih vozičkov. Prosimo, da nam pošljete elektronsko sporočilo ali nas pokličete na +32 22 84 47 77

 
Ali se lahko sprehajam in opazujem plenarno zasedanje?

Za enourno prisostvovanje plenarnemu zasedanju je na voljo omejeno število mest. Vstop ni zagotovljen in je odvisen od povpraševanja.
Da bi se udeležili plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta (preverite datume na koledarju):

pridite na vhod za obiskovalce med zasedanjem za prijavo potrebujete potni list, osebno izkaznico ali vozniško dovoljenje, obiskovalci morajo imeti vsaj 14 let.

Ali je dovoljen vstop psom vodičem slepih in slabovidnih? Da, Evropski parlament je dostopen za vse obiskovalce, tudi tiste s posebnimi potrebami.

 
Ali lahko fotografiram na območju za obiskovalce?

Da, obiskovalci lahko fotografirajo ali snemajo. Med plenarnim zasedanjem fotografiranje ni dovoljeno.

 
Ali se lahko srečamo s svojim poslancem?

Vodje skupin lahko zaprosijo za kratko srečanje s svojim poslancem, ki bo odvisno od njegovih obveznosti. Prosimo, da se za to obrnete neposredno na urad poslanca.

 
Ali je otrokom dovoljen vstop?

Vsi obiskovalci morajo imeti več kot 14 let. Center za obiskovalce v Bruslju pa sprejema tudi družine.

 
Ali se opravljajo varnostni pregledi?

Da, prtljaga se pregleda z rentgenom in osebe morajo skozi detektorska vrata za odkrivanje kovin. Pregled je podoben letališkemu.

 
Koliko časa traja ogled?

Skupinski ogledi trajajo eno do dve uri.

 
Ali lahko kupim spominke?

Da, na območju za obiskovalce je tudi trgovina s spominki, ki je odprta v času plenarnih zasedanj.

 
Ali lahko kje kupim hrano?

Da, skupine lahko v Strasbourgu rezervirajo kosilo v restavraciji za obiskovalce. Število mest je odvisno od povpraševanja, zato vas prosimo, da opravite rezervacijo vnaprej na: restauration-reservation-strasbourg@europarl.europa.eu V Strasbourgu je restavracija za obiskovalce nasproti sejnih dvoran v območju R (nadstropje -1) in z barom (pritličje, območje H).

 
Ali lahko sledim vodenju v svojem jeziku?

Da, Evropski parlament omogoča vodenje v vseh 23 uradnih jezikih Evropske unije. V času, ko plenarno zasedanje ne poteka, so ogledi možni v angleškem, francoskem in nemškem jeziku.

 
Ali je na voljo garderoba?

Da, za plašče in prtljago. V Strasbourgu je glavna garderoba na vhodu za obiskovalce, takoj za varnostno kontrolo. Med plenarnimi zasedanji je na voljo še ena garderoba (pod sejno dvorano). Obe garderobi sta pod nadzorom.

 
Ali je na voljo parkirišče?

Javni prevoz je zelo priporočljiv, saj v bližini Evropskega parlamenta ni veliko možnosti za parkiranje.
Postajališče v Strasbourgu je bližini stavbe Louise Weiss (stolp LOW) na Rue Lucien Febvre.

 
Ali lahko v bližini varno parkiram in priklenem kolo?

Da, prostor za kolesa je zunaj. Prosimo, prinesite svojo ključavnico, ker jih mi ne ponujamo.

 
 
Tools

Kontaktni podatki

European Parliament

Louise Weiss (LOW) visitors' entrance
Strasbourg Information Office
Allée du Printemps
F-67070 Strasbourg cedex
France

Kje smo?

Do Evropskega parlamenta v Strasbourgu lahko pridete z avtobusom, tramvajem ali vlakom.

Avtobus

Postajališče je v bližini stavbe Louise Weiss (stolp LOW) na Rue Lucien Febvre.

 
Javni prevoz (CTS)

Tramvajska linija E (smer Robertsau Bocklin, postajališče Parlement Européen) vas bo pripeljala pred stavbo Louise Weiss (LOW), kjer je tudi vhod za obiskovalce.
Avtobusne linije 72, 30 (smer Robertsau) in 6 (smer Pont Phario) peljejo do Sveta Evrope (postajališče Droits de l'Homme) in so oddaljene 10 min hoda od Parlamenta.

 
Vlak

Informacije poiščite na spletnem mestu francoskih železnic SNCF

 
Letalo

Oglejte si urnike strasbourškega letališča:Strasbourškega letališča

 

Obiskovalci s posebnimi potrebami

Vsi naši prostori so prilagojeni gibalno in telesno oviranim obiskovalcem.  Sejne dvorane Evropskega parlamenta so lahko dostopne osebam na invalidskih vozičkih, osebje je ustrezno usposobljeno in tla so prilagojena, pa tudi dvigala so na voljo. Vodiči bodo med obiskom z veseljem sodelovali s tolmačem za znakovni jezik, ki ga mora pripeljati vodja skupine.  

Prosimo, da nas o članih vaše skupine s posebnimi potrebami obvestite pred obiskom. Za skupine z invalidi je na voljo posebna organizacija.

V primeru, da potrebujete pomoč, pošljite elektronsko sporočilo.

Prostori

Sejne dvorane
Okrepčevalnica
Bar
Javna galerija
Trgovina s spominki
Garderoba
Območje za fotografiranje

Varnost

Ne pozabite osebnega dokumenta (potnega lista, osebne izkaznice ali vozniškega dovoljenja), ker sicer ne boste mogli vstopiti v Parlament. Preverjanje se bo opravilo na vhodu, vaša prtljaga bo pregledana z rentgenom in usmerili vas bodo na točko za preglede.