Parlamentarium 
Parlamentarium
 

Center za obiskovalce Parlamentarium

Parlamentarium

Center za obiskovalce Evropskega parlamenta

Občutite Evropski parlament kot nikoli prej. V našem centru za obiskovalce v Bruslju lahko vsi, otroci in odrasli, na osvežujoče nov način izvedo več o instituciji, ki jih zastopa.

Dinamična in interaktivna medijska razstava bo obiskovalce popeljala skozi evropsko združevanje in jim pokazala, kako ta vpliva na naš vsakdanjik.
Informacije lahko dobite v vseh 24 uradnih jezikih Evropske unije, vstopnine ni. Prostori so bili zasnovani tako, da so v celoti dostopni osebam s posebnimi potrebami.

 

-Vsebina je na voljo le v angleškem jeziku-

The exhibition aims at exploring the current understanding of beauty. Images of modern landscape are presented, urban still-lives that reflect a real environment where people live.

A gallery of short animations produced by the public on the concept of new beauty is featured in the exhibition. What does beauty mean for you: a forgotten painting, the smell of lilies or an empty street?  Check the website below and submit your own vision on beauty.

The exhibition runs from 8 July until 18 September and is organised by the Slovak Design centre.

Read more...

Odkrijte ponudbo

Osupljiv 360-stopinjski ekran obiskovalce popelje v osrčje delovanja Evropskega parlamenta. Spoznali boste ljudi, ki ga poganjajo, poslance Evropskega parlamenta. Z zaslonom na dotik boste lahko izvedeli več o naših demokratično izvoljenih predstavnikih.

Odpravite se na virtualno potovanje po Evropi in odkrijte, kako je v tem času Evropska unija zaznamovala posamezne države. Prav tako boste lahko slišali pričevanja Evropejcev o tem, kaj jim Evropska unija pomeni.

Predor glasov vas bo potopil v večjezično evropsko dediščino, tridimenzionalni taktilni modeli pa vam bodo omogočili raziskati Evropski parlament v njegovih treh krajih dela: Bruslju, Strasbourgu in Luxembourgu.

 

Virtualni obisk

"Zgodovina"

Virtual visit of "History area" 
Virtual visit of "History area"

"Združeni v različnosti"

Virtual visit of "United in Diversity" 
Virtual visit of "United in Diversity"

Multimedia produced by the Intranet Services Unit, DG ITEC, European Parliament

 

Več o nas

Govorimo vaš jezik

Med enkratnimi značilnostmi tega centra je, da ponuja vse informacije v 24 uradnih jezikih Evropske unije. To je mogoče z uporabo majhnih priročnih medijskih vodnikov, na katerih lahko izberete želeni jezik.

Na njih lahko na vsakem koraku ogleda spremljate informacije in kratke filmčke. Vsak vodnik se lahko prilagodi. Posebne nastavitve so možne za otroke, prav tako je na voljo posebna zvočna programska oprema za gluhe in naglušne obiskovalce.  Osebje vam je v vsakem trenutku na voljo za pomoč.

 

Družine so dobrodošle

Center je zasnovan za odrasle in otroke vseh starosti. Pripravili smo posebne enourne oglede za otroke, stare od 8 do 14 let, ki se na vseh stopnjah obiska ujemajo z ogledom za odrasle. Otroci bodo v brezplačno uporabo prejeli svoje medijske vodnike.
Za družine z otroki: naša igra LUNA vas bo vodila skozi Parlamentarium! Luna knjižice so na voljo na začetku razstave, kjer se izdajajo medijski vodiči (v slovenskem jeziku). Ne pozabite na nagrado na koncu obiska!

 

Cenimo dostopnost

Center za obiskovalce je poskrbel tudi za osebe s posebnimi potrebami.

Dostop z invalidskim vozičkom za telesno in gibalno ovirane obiskovalce je mogoč po vsem centru. Osebje je vedno pripravljeno za pomoč, na voljo pa imamo tudi omejeno število invalidskih vozičkov. Če potrebujete invalidski voziček, nam to vsaj en dan pred vašim prihodom sporočite na naslov

ali pa nas pokličite.

Za slepe in slabovidne so na voljo posebni medijski vodniki z avdio posnetki, v katerih je opisan prostor, vsebina in glavne značilnosti. Braillovi zemljevidi za vodenje skozi center so na voljo v nizozemščini, angleščini, francoščini in nemščini. Na dveh točkah so na voljo Braillove tipkovnice. Dovoljen je tudi vstop psov vodnikov.

Za gluhe in naglušne obiskovalce so medijski vodniki opremljeni z videoposnetki v angleškem (BSL), francoskem (LSF), nemškem (DGS) in nizozemskem (NGT) znakovnem jeziku. Organiziramo tudi poseben enourni ogled za slepe in slabovidne obiskovalce. Center je povsod opremljen z indukcijskimi zankami.

Evropski parlament si nenehno prizadeva izboljšati dostop za osebe s posebnimi potrebami. Če imate kakšen predlog na to temo, nam lahko pišete na:

 

Exhibitions and Events

We speak your language

The Parlamentarium Visitor Centre hosts events and exhibitions.

You are invited to explore the richness of Europe through exhibitions on the theme of united in diversity. Panel discussions, book fairs and presentations will also be held in our multifunctional suite.

Pogosto zastavljena vprašanja - Parlamentarium
 
Ali je treba plačati vstopnino?

Ne, ogled prostorov in uporaba medijskega vodiča sta brezplačna.

 
Ali je treba ogled vnaprej rezervirati?

Ne, vnaprejšnja rezervacija ni potrebna. Pridete lahko kadarkoli v času, ko je center odprt.

 
Ali lahko pridem v center za obiskovalce s skupino?

Da, vendar vas prosimo, da nas obvestite, če vaša skupina šteje več kot 20 članov, da bomo lahko zagotovili zadostno število medijskih vodnikov. Pošljite elektronsko pošto na parlamentarium@europarl.europa.eu.

 
Ali je predvidena posebna organizacija za šolske skupine?

Da. Na voljo je igra vlog, ki sodelujočim omogoča, da doživijo, kako poteka običajen dan poslanca Evropskega parlamenta. Za več informacij si poglejte razdelek o igri vlog.

 
Ali imate na voljo invalidske pripomočke?

Da, center je bil zasnovan tako, da je lahko dostopen z invalidskim vozičkom. Če potrebujete invalidski voziček, nam to vsaj en dan pred vašim prihodom sporočite na naslov parlamentarium@europarl.europa.eu ali nas pokličite.

 
Ali je psom vodičem slepih in slabovidnih dovoljen vstop v center za obiskovalce?

Da. Psi vodiči imajo vstop v center.

 
Ali je v centru za obiskovalce poskrbljeno za naglušne in gluhe osebe?

Medijski vodniki so opremljeni z videoposnetki v angleškem (BSL), francoskem (LSF), nemškem (DGS) in nizozemskem (NGT) znakovnem jeziku. Organiziramo tudi poseben enourni ogled za slepe in slabovidne obiskovalce. Center je povsod opremljen z indukcijskimi zankami.

 
Ali je mogoč dostop z otroškimi vozički?

Da. V Parlamentariumu smo mislili tudi na obiskovalce z majhnimi otroki. Več o tem v razdelku "Družine so dobrodošle".

 
Ali se bodo moji otroci zabavali v centru za obiskovalce?

Da. Za otroke starosti od 8 do 14 let so predvideni posebni enourni ogledi. V Parlamentariumu lahko vsak otrok najde nekaj zase. Praktične aplikacije so bile zasnovane prav za njih. Naša igra LUNA vas bo vodila skozi Parlamentarium! Luna knjižice so na voljo na začetku razstave, kjer se izdajajo medijski vodiči (v slovenskem jeziku). Ne pozabite na nagrado na koncu obiska!

 
Ali je na voljo prostor za previjanje?

Da.

 
Ali je na voljo varstvo, kjer lahko pustim otroka?

Ne.

 
Ali moram prinesti osebno izkaznico za vstop v center za obiskovalce?

Ne.

 
Ali se opravljajo varnostni pregledi?

Da. Vse naše obiskovalce prosimo, da svoje torbe predajo v rentgenski pregled in da stopijo skozi detektorska vrata za odkrivanje kovin.

 
Koliko časa traja ogled?

Priporočamo, da si zanj vzamete vsaj eno uro.

 
Ali lahko kupim spominke?

V centru za obiskovalce je trgovinica s spominki, ki je odprta ob istem času kot center.

 
Ali lahko kupim hrano v centru za obiskovalce?

V Parlamentariumu je okrepčevalnica, kjer lahko kupite pijačo ali prigrizke.

 
Ali je center za obiskovalce odprt med koncem tedna?

Da, center je odprt ves teden:
ob ponedeljkih od 13. do 18. ure,
ob torkih in sredah od 9. do 18. ure,
ob četrtkih in petkih od 9. do 18. ure ter
ob sobotah in nedeljah od 10. do 18. ure.
Odprt je vse leto razen: 1. januarja, 1. maja, 1. novembra ter 24., 25. in 31. decembra.

 
Kateri so delavni jeziki centra za obiskovalce?

Vse informacije so na voljo v vseh 24 uradnih jezikih Evropske unije, kar je posebnost Parlamentariuma.

 
Ali center za obiskovalce nudi vodene oglede?

Ne, a imate zato na voljo medijske vodiče, na katerih lahko na vsakem koraku ogleda spremljate informacije in kratke filme.

 
Ali je na voljo garderoba?

Na razpolago je garderoba za shranjevanje plaščev in omarice za torbe.

 
Kje lahko parkiram avtomobil?

Priporočamo javni prevoz, saj v bližini Evropskega parlamenta ni veliko možnosti za parkiranje.
Avtobusi lahko sicer obiskovalce odložijo in poberejo na križišču ulic Trèves in Montoyer.

 
Kje lahko pustim kolo?

Prostor za kolesa je pred centrom za obiskovalce. Prosimo, prinesite svojo ključavnico, ker jih mi ne ponujamo.

 
 
Tools

Kontakt

Evropski parlament

Parlamentarium - Center za obiskovalce Evropskega parlamenta
Stavba Willy Brandt
Rue Wiertz 60/Wiertzstraat 60
1047-Brussels
Belgium
+32.2.283.22.22

Urnik

ponedeljek
13:00 - 18:00
 
 
torek
09:00 - 18:00
 
 
sreda
09:00 - 18:00
 
 
četrtek
09:00 - 18:00
 
 
petek
09:00 - 18:00
 
 
sobota
10:00 - 18:00
 
 
nedelja
10:00 - 18:00
 
 

Zadnji vstop 30 minut pred zapiralnim časom.

Prosimo, upoštevajte, da je center zaprt

1 januarja,
1 maja,
1 novembra ter
24, 25 in 31 decembra.

Vstopnine ni.

Kje smo?

Do centra za obiskovalce lahko pridete z avtobusom, podzemno železnico ali z vlakom. Do evropske četrti se prav tako lahko sprehodite iz centra mesta. Javni prevoz je zelo priporočljiv, saj v bližini Evropskega parlamenta ni veliko možnosti za parkiranje.

Vlak

V Bruslju so tri glavne železniške postaje - Bruselj jug, Bruselj center in Bruselj sever. Povezane so s postajo Bruselj Luxembourg, ki je od centra za obiskovalce oddaljena 200 m.SNCB

 
Avtobus ali podzemna železnica

The Société des Transports Intercommunaux de Bruxelles (STIB) je glavni operater javnega prometa v Bruslju. Njegovi tramvaji, avtobusi in podzemni vlaki so povezani v omrežju, tako da lahko z isto vozovnico zlahka menjate prevozna sredstva. STIBAvtobus
Iz centra mesta na trg Luxembourg vozita avtobusa št. 27 in 38.
Z mednarodnega bruseljskega letališča na trg Luxembourg vozita avtobusa št. 12 in 21.
Podzemna železnica
V Maelbeek (10 min hoda do Parlamenta) vozita številki 1 in 5.
V Trône (7 min hoda do Parlamenta) vozita številki 2 in 6.

 

Prostori

Center za obiskovalce ponuja celo vrsto storitev:

Okrepčevalnica
Trgovina s spominki
Garderoba in omarice

Brošure

Izvedite, kaj še ponuja center za obiskovalce Evropskega parlamenta.

Varnost

Za vstop v center za obiskovalce ne potrebujete osebnih dokumentov. Ob prihodu boste usmerjeni proti točki za preglede, vaša prtljaga pa bo pregledana z rentgenom.