Besök Europaparlamentet i Strasbourg

Strasbourg

 

Strasbourg är Europaparlamentets officiella säte. Här samlas ledamöterna fyra dagar i månaden för att rösta och debattera under plenarsammanträdena.

Veckan i Strasbourg är en given höjdpunkt i EU:s lagstiftningsarbete. Du kan följa sammanträdena på plats och lära dig mer om EU:s folkvalda organ i ett informativt och initierat samtal som varar i ungefär en timme.

 

Besök i kammaren för grupper och enskilda

Du kan besöka Europaparlamentets kammare i Strasbourg både under de livliga sammanträdesveckorna och övriga veckor. Besök organiseras för grupper på 10-50 personer. Det finns även ett begränsat antal platser för enskilda besökare som vill följa plenarsammanträdena. Åldersgränsen är 14 år. För högstadie- och gymnasieelever ordnas även resor inom Euroscola-programmet.  

Under sammanträdesveckorna

Under sammanträdesveckorna ordnas besök på de flesta av EU:s officiella språk. En tjänstemand presenterar parlamentet, möte med en ledamot om inte detta förhindras av sammanträden, och det ges tillfälle att följa ett plenarsammanträde på plats. De här besöken är gratis, men se till att boka i god tid.

Eftersom vi tar emot ett stort antal förfrågningar rekommenderar vi att ni ansöker två till tre månader i förväg. Önskemål kan bara tillgodoses i mån av plats.

Utanför sammanträdesveckorna

Även utanför sammanträdesveckorna kan grupper besöka parlamentets byggnader. Dessa veckor kan vi tyvärr inte ta emot enskilda. Grupprogrammet består av en visning av Europaparlamentet och dess kammare, en kortfilm och en allmän presentation av parlamentet av en anställd. En mer omfattande genomgång kan läggas till programmet på begäran.

Utanför sammanträdesveckorna ordnas besök på engelska, franska och tyska. De guidade besöken är gratis, men se till att boka i god tid.

Eftersom vi tar emot ett stort antal förfrågningar rekommenderar vi att ni ansöker två till tre månader i förväg. Ni kan besöka oss året runt utom allmänna helgdagar och andra lediga dagar. Önskemål kan bara tillgodoses i mån av plats.

Ansvarig för gruppen vänligen kontakta:

Europaparlamentet

Informationskontoret i Strasbourg
Allée du Printemps
F-67070 Strasbourg Cedex
Frankrike

+33 3 88 17 40 01

+33 3 88 17 51 84

 

Euroscola

Europaparlamentet bjuder in skolor, lärare och elever att delta i Euroscola-programmet. Ta chansen att besöka Strasbourg och pröva på att vara EU-parlamentariker för en dag!

Euroscola sammanför 16-18-åriga skolelever från alla 27 EU-länder. De får inta EU-parlamentarikernas bänkar i plenisalen och ges en unik möjlighet att uppleva EU:s lagstiftningsarbete som ledamöter i Europeiska ungdomsparlamentet. Genom Euroscola får eleverna träffas, debattera, ta ställning, förhandla, lägga fram ändringsförslag och rösta för att till slut anta resolutioner i verkliga europeiska frågor.

Vanliga frågor - Strasbourg
 
Är det någon inträdesavgift?

Nej, besöket är gratis.

 
Måste jag boka gruppbesök i förväg?

Eftersom vi får många förfrågningar rekommenderar vi att du bokar två till tre månader i förväg.

 
Tar ni hänsyn till besökare med nedsatt rörelseförmåga?

Ja, vi har ett begränsat antal rullstolar. Kontakta oss via e-post: vissem-sv@europarl.europa.eu eller på telefon +32.2.284.4 777.

 
Kan jag gå in och följa plenardebatten?

Det finns ett begränsat antal platser där du kan följa sammanträdet i en timme. Observera att vi inte kan garantera att det finns platser lediga.
Så här gör du för att följa ett plenarsammanträde (se kalendern):

Kom till besöksingången när det pågår ett sammanträde.Ta med pass, ID-kort eller körkort för att vi ska kunna registrera dig.Du måste ha fyllt 14 år för att komma in.

 
Är ledarhundar för synskadade tillåtna?

Ja, Europaparlamentet är öppet för alla, även för dig med särskilda behov.

 
Får jag fotografera på besöksområdet?

Ja, du får både fotografera och filma. Däremot är ingen fotografering eller filmning tillåten på läktaren under plenarsammanträdena.

 
Får vi träffa en parlamentsledamot?

Gruppansvariga kan be om ett kort möte med en parlamentsledamot om denne har tid. Kontakta ledamotens kontor direkt.

 
Är barn välkomna?

Alla besökare i gruppen måste ha fyllt 14 år. Familjer är välkomna till Parlamentarium i Bryssel och rundvandringen i kammaren för enskilda.

 
Finns det säkerhetskontroller?

Ja, dina väskor skannas och du får passera en metalldetektor. Kontrollerna liknar dem på en flygplats.

 
Hur lång tid tar ett besök?

Gruppbesöken håller på i en till två timmar.

 
Kan jag köpa souvenirer?

Ja, det finns en souvenirbutik på besöksområdet som är öppen under sammanträdsveckorna.

 
Finns det något att äta?

Ja, besökare kan boka lunch i besöksrestaurangen Det finns även en kafeteria.

 
Kan jag göra en rundvandring på mitt eget språk?

Ja, Europaparlamentet erbjuder rundvandringar på alla 23 officiella EU-språk under sammanträdesveckorna. Utanför sammanträdesveckorna ges rundvandringar på engelska, franska och tyska.

 
Finns det garderob?

Ja, för jackor och väskor vid besöksingången precis efter säkerhetskontrollen. Garderoben är bemannad endast under sammanträdesveckor.

 
Finns det parkering?

Vi rekommenderar att du åker kollektivt, eftersom det finns få parkeringsplatser i området kring Europaparlamentet.
Det finns även en avstigningsplats för turistbussar vid Louise Weiss-byggnaden på rue Lucien Febvre.

 
 
Tools

Kontakt

Europaparlamentet

Informationskontoret i Strasbourg
Allée du Printemps
F-67070 Strasbourg cedex
Frankrike

Vägbeskrivning

Du kan ta dig till Europaparlamentet i Strasbourg med buss, spårvagn eller tåg.

Buss

Det finns en avstigningsplats för turistbussar vid Louise Weiss-byggnaden (LOW-tornet) på rue Lucien Febvre.

 
Lokaltrafik (CTS)

Spårvagnslinje E (mot Robertsau Bocklin, hållplats Parlement Européen) stannar direkt framför Louise Weiss (LOW) -byggnaden, där besöksingången ligger.
Busslinjerna 72, 30 (mot Robertsau) och 6 (mot Pont Phario) går till Europarådet (hållplats Droits de l'Homme) på 10 minuters gångavstånd från parlamentet.

 
Tåg

Se franska järnvägsbolaget SNCF:s webbplats:SNCF

 

Besökare med särskilda behov

Alla våra lokaler är fullt anpassade för besökare med nedsatt rörelseförmåga. I parlamentets mötesrum och korridorer finns utbildad personal tillgänglig och lokalerna är utrustade med hissar och ramper, vilket gör dem lätt åtkomliga för rullstolsburna. De som talar under besöket låter sig gärna teckentolkas om detta ordnas av gruppansvarig.

Före besöket vill vi gärna att du meddelar oss om det finns någon deltagare med särskilda behov i gruppen. Vi kommer att se till att sådana behov tillgodoses.

Behöver du hjälp får du gärna kontakta oss via e-post: vissem-sv@europarl.europa.eu.

Serviceinrättningar

Mötesrum
Kafeteria
Bar
Åhörarläktare
Souvenirbutik
Garderob
Fotograferingsområde

Säkerhetskontroll

Glöm inte att ta med ID-handling (officiellt ID-kort, pass eller körkort). Utan det kommer du inte att släppas in i parlamentet. Vid ingången kontrolleras legitimationen, dina väskor skannas och du kommer att få passera en säkerhetskontroll.