Kestävyys Euroopan parlamentissa: kuinka pienennämme ympäristöjalanjälkeämme?
Euroopan parlamentti on sitoutunut resurssien vastuulliseen käyttöön ja ympäristöjalanjälkensä pienentämiseen. Parlamentissa on kehitetty parhaita käytäntöjä, joilla voidaan pienentää energiankulutuksen, hiilipäästöjen, liikkumisen, veden ja jätteiden ympäristövaikutuksia ja edistää kestävämpää tulevaisuutta.
Osana sitoumustaan parlamentti on vuodesta 2007 lähtien ollut mukana ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmässä (EMAS) tavoitteenaan jatkuvasti parantaa ympäristötuloksiaan.
Lue lisää parlamentin sitoutumisesta kestävään toimintaan sen ympäristöpolitiikasta ja tutustu myös EMAS-sertifikaattiin.
Tärkeimmät saavutukset Euroopan parlamentin ympäristövaikutusten vähentämisessä
Euroopan parlamentti on edennyt pitkälle siitä, kun EMAS-järjestelmä otettiin käyttöön sen kolmessa toimipaikassa.
Tuorein ympäristöselonteko sisältää lisää avainlukuja ja parlamentin ympäristösaavutusten tarkempaa erittelyä.
Energiatehokkuus
Euroopan parlamentti pyrkii mahdollisimman tehokkaaseen:
- 100 prosenttia ostetusta sähköstä on peräisin sertifioiduista vihreistä lähteistä.
- 473 MWh käytetystä energiasta on uusiutuvaa ja tuotetaan paikan päällä aurinkosähköpaneeleilla.
Kiertotalousajattelu
Europaparlamentet har vidtagit ett antal åtgärder för hållbar återanvändning av sina resurser:
- Käytetyt IT-laitteet tietokoneet, kannettavat, näytöt) ja huonekalut lahjoitetaan hyväntekeväisyysjärjestöille uudelleenkäyttöä varten.
- Parlamentti tuottaa vähemmän jätettä ja nostaa kierrätysastettaan käyttämällä viisilokeroisia jäteastioita ja noudattamalla paikallisia jätteidenkäsittelyvaatimuksia.
- Vuodesta 2013 lähtien parlamentin biojätteestä on valmistettu biokaasua, jota voidaan käyttää lämmön- ja sähköntuotantoon.
- Parlamentista otti vuonna 2016 ensimmäisenä EU:n toimielimenä käyttöön kattavan elintarvikelahjoitusohjelman, jonka kautta lahjoitetaan ylijäämäruokaa hyväntekeväisyysjärjestöille.
Kestäviä julkisia hankintoja
Julkisessa hankintamenettelyssä Euroopan parlamentti hankkii erilaisia tavaroita ja palveluita toimistotarvikkeista ulkopuolisten toimeksisaajien käyttöön.
Ohjeistukset ja koulutukset auttavat parlamentin henkilöstöä valitsemaan tuotteita ja palveluita, joiden kohdalla voidaan varmistaa pieni ympäristövaikutus, reilut työolot, eettisesti kestävä alkuperä ja pitkä käyttöikä.
Kestäviä liikkumismuotoja
Euroopan parlamentti kannustaa kaikkia omaksumaan ympäristöystävällisiä tottumuksia, kuten suosimaan kestäviä työmatkatapoja.
Henkilöstöstä 30 prosenttia käveli tai pyöräili töihin vuonna 2023, ja Euroopan parlamentin kolmen toimipaikan yhteydessä on yhteensä yli 2 100 pyöräpysäköintipaikkaa. Euroopan parlamentin Brysselin-toimipaikka on saanut pyöräily-ystävällisen työpaikan sertifikaatin.
Kestävyys Euroopan parlamentin yhteystoimistoissa
Ympäristötoimintojen kehittäminen ei koske ainoastaan parlamentin päätoimipaikkoja Brysselissä, Strasbourgissa ja Luxemburgissa. Jokaisessa jäsenvaltiossa on Euroopan parlamentin yhteystoimisto, joka toimii yhteistyössä paikallisten järjestöjen ja kansalaisten kanssa.
Läs mer om arbetet med att minska miljöpåverkan från förbindelsekontorens verksamhet i miljöredovisningen från Europaparlamentets förbindelsekontor.
Voit pyytää tarkempia tietoja keinoista, joilla Euroopan parlamentti edistää toiminnan kestävyyttä toimipaikoissaan, ottamalla yhteyttä EMAS- ja kestävyysyksikköön emas@europarl.europa.eu.