Zaštita ljudskih prava izvan EU-a 

Europski parlament glasan je i ustrajan borac za ljudska prava, među ostalim i izvan granica EU-a.

Susret dobitnika Nagrade Saharov Nelsona Mandele i predsjednice EP-a Simone Veil u Europskom parlamentu u Strasbourgu 

Europski parlament, kao i EU u cjelini, pozvao je sve zemlje da provedu Opću deklaraciju o ljudskim pravima i druge međunarodne ugovore u području ljudskih prava.

Parlament također nastoji osigurati usklađenost svih međunarodnih aktivnosti EU-a, uključujući trgovinu i pomoć, s načelima EU-a u vezi ljudskih prava.

Dugo su vremena ljudska kazna i mučenje bili središnja pitanja. Nedavno su na popis problema kojima se Parlament bavi dodani krijumčarenje, digitalna prava i druge teme.

Brojni istupi

Predsjednik Europskog parlamenta u javnim se izjavama i na sastancima očituje o kršenju prava.

Odbor za vanjske poslove i Pododbor za ljudska prava ukazuju na kršenja prava i pomažu drugim zastupnicima u usmjeravanju rasprave.

Četvrtkom poslijepodne tijekom plenarnih sjednica Parlamenta u Strasbourgu tom se radu pridružuju svi zastupnici u vremenu predviđenom za rasprave i „hitne rezolucije” o pitanjima ljudskih prava.

Ti su napori dali rezultate.

Neke su vlade preispitale svoje postupke, uključujući izricanje smrtne kazne, a neki nacionalni parlamenti izmijenili su ili odbacili zakone koje je Parlament kritizirao u svojim rezolucijama.

Nagrada Saharov

Europski parlament svake godine dodjeljuje Nagradu Saharov za slobodu mišljenja pojedincima ili organizacijama koji se bore za ljudska prava i temeljne slobode.

Tom se nagradom već tri desetljeća skreće pozornost na borbu za slobodu na pet kontinenata.

U nekim je slučajevima nagradom odano priznanje onima koji su propatili zbog toga što su zagovarali slobodu u svojoj domovini.

Tako je, primjerice, bilo 2015., kada je Nagrada Saharov dodijeljena Raifu Badawiju, blogeru iz Saudijske Arabije koji je ondje završio u zatvoru jer je zagovarao slobodu izražavanja,

i 2017., kada je nagradu dobila demokratska oporba u Venezueli, uključujući stotine političkih zatvorenika u toj zemlji.

Drugih su godina nagradu dobili oni čiji je rad na ljudskim pravima proizišao iz osobnog, ponekad bolnog iskustva.

Dobitnik nagrade za 2014. Denis Mukwege, liječnik u Demokratskoj Republici Kongu, rekao je da je „slučajno došao u kontakt” s problemima žena koje su silovane i zlostavljane u ratu. Otada mu je život posvećen liječenju više od 40 000 žrtava u bolnici u njegovom rodnom gradu, ali i upozoravanju međunarodne zajednice na taj problem.

Mukwege i svi drugi dobitnici nagrade povezani su zahvaljujući Mreži dobitnika Nagrade Saharov, koja im također omogućuje da ostanu u kontaktu sa zastupnicima u Parlamentu i civilnim društvom u cilju bolje suradnje u području ljudskih prava.