Üdvözöljük az Európai Parlament honlapján 

Az Európai Parlament a politikai viták és a döntéshozatal fontos uniós szintű fóruma. Az Európai Parlament képviselőit közvetlenül választják valamennyi tagállamban abból a célból, hogy képviseljék az emberek érdekeit az uniós jogalkotás során, és hogy biztosítsák a többi uniós intézmény demokratikus működését.

Jogkörök és eljárások 

A Parlament társjogalkotóként, a Tanáccsal együtt jogosult jogalkotási javaslatok elfogadására és módosítására, illetve az uniós költségvetésről szóló döntéshozatalra. A Parlament emellett felügyeli a Bizottság és más uniós szervek munkáját, és együttműködik az uniós tagállamok nemzeti parlamentjeivel, kikérve azok véleményét. Lássuk, hogy működik ez.

Felépítés és működés 

Tudjon meg többet arról, hogyan működik a mindennapokban egy olyan nemzetközi, soknyelvű, politikai intézmény, mint az Európai Parlament. Ismerje meg az eljárásokat, a munkahelyszíneket, az európai parlamenti képviselők munkáját támogató személyeket és az EP költségvetését.

Demokrácia és emberi jogok 

A Parlament szerepet játszik a demokratikus döntéshozatal előmozdításában Európában, emellett pedig szerte a világon a demokrácia, a szólásszabadság és a szabad választások érvényesítésének támogatásában. Tudjon meg többet arról, hogyan áll ki az emberi jogok mellett a Parlament a világban.

A múltban 

A Parlament befolyása folyamatosan nőtt az uniós szerződések egymást követő módosításaival, amelyek révén egyre nagyobb lett az Unió egyetlen közvetlenül választott testületének hatásköre. Ismerje meg, hogyan vált a Parlament fokozatosan az uniós döntéshozatali folyamat kulcsszereplőjévé.

Az évek során és az uniós szerződések egymást követő módosításaival a Parlament jelentős jogalkotási és költségvetési hatáskörökre tett szert, amelyek lehetővé teszik, hogy a tagállamok kormányainak a Tanácsban lévő képviselőivel együtt meghatározza az európai projekt irányát. E hatáskörének gyakorlása közben a Parlament a demokrácia és az emberi jogok érvényesítését is szorgalmazza – nemcsak Európában, hanem szerte a világon.

Picture of the European Parliament building    
 

Az Ön szolgálatában

Kövesse figyelemmel az EP történéseit, mondja el véleményét. Forduljon hozzánk kérdésével, nyújtson be petíciót, lépjen kapcsolatba magyarországi tájékoztatási irodánkkal.

Eljárási Szabályzat

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 232. cikke előírja, hogy az Európai Parlamentnek eljárási szabályzatot kell elfogadnia. Ez a szabályzat tartalmazza a Parlament belső szervezetére és működésére vonatkozó szabályokat.