human rights in the eu    
 

Demokrácia és emberi jogok 

Az Európai Parlamentet megbecsülés övezi, mert elkötelezetten támogatja az emberek alapvető jogait és a demokráciát.

Az európai parlamenti képviselők az EU egyetlen közvetlenül megválasztott intézményében küzdenek az alapvető szabadságokkal szemben intézett új és régi támadások ellen.

Az alapvető jogok védelme az Unióban 

Az alapvető jogok az EU minden polgárát megilletik, státuszától vagy származásától függetlenül.

E szabadságok némelyike Európával egyidős: ilyen az élethez és a szabadsághoz való jog, a gondolat és a véleménynyilvánítás szabadsága.

Más szabadságokat azonban újra meg kellett határozni, lépést tartva a változó időkkel. A személyes adatok védelme vagy az emberi klónozás tilalma még aligha foglalkoztatta a mintegy négy évtizededdel ezelőtt megválasztott, első európai parlamenti képviselőket.

Az emberi jogok védelme az EU-n kívül 

Az Európai Parlament felfogása szerint az emberek alapvető jogai nem érnek véget az EU határainál.

Az európai parlamenti képviselők emberi jogi kérdésekben gyakran hallatják szavukat – egyénileg vagy egyöntetűen – nem uniós országokban is. Egyetemesnek tekintett jogokról van szó, így megsértésükre akár az EU-tól mintegy nyolcezer kilométerre fekvő Mianmarban/Burmában, akár az Unióval határos Belaruszban kerül sor, a válasz a jogsértésekre azonos.

Az emberi jogok védelméért folytatott küzdelem során számos jeles jogvédő sorakozott fel az Európai Parlament mögött.

Malála Júszafzai, a pakisztáni gyermekek oktatásáért küzdő diáklány, az Iszlám Állam által Irakban bebörtönzött jazidi nők, egy orvos a Kongói Demokratikus Köztársaságból, latin-amerikai politikai foglyok: az Európai Parlamentnek köszönhetően valamennyien hallathatták szavukat.

A demokrácia támogatása világszerte 

A demokrácia támogatása kulcsfontosságú része annak az erőfeszítésnek, amelyet az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata ekként fogalmaz meg: „A kormány hatalmának alapja az emberek akarata.”

Az európai parlamenti képviselők a világon mindenütt oltalmazzák a demokratikus rendszereket. Vannak közöttük, akik a helyszínre is elutaznak, hogy választásokat figyeljenek meg, közbenjárjanak a konfliktusokban vagy támogassák az új, még tapasztalatlan parlamenteket.

Az EU alapító szövegei előírják, hogy az Uniónak – mint egységes egésznek – a külső fellépései során védelmeznie kell a demokratikus elveket. E tevékenység során azonban igazán az Európai Parlament érezheti elemében magát: az európai parlamenti képviselők maguk is választások és kampányok szereplői, így számukra a demokrácia személyes ügy.

sakharov banner    
 

Szaharov-díj

Ismerkedjen meg a Parlament Szaharov-díjának nyerteseivel: e díj 1988 óta biztosít elismerést kiemelkedő emberi jogi aktivisták számára.