A múltban 

Az Európai Parlament jelentős változásokon ment keresztül története során: folyamatosan bővültek a jogkörei és egyre fontosabbá vált az intézmény. Miközben az EP elődje, a Parlamenti Közgyűlés csupán megfigyelő szerv volt, az EP jelenleg az egyetlen közvetlenül választott uniós intézmény, amely a választók érdekeit képviseli. A jogalkotási feladatokon kívül az EP felügyeli az uniós intézmények működését és elősegíti az emberi jogok érvényesülését Európán belül és kívül. Alább további információk olvashatók arról, hogy miként változott az Európai Parlament az idők során.

Korábbi választások 

Az európai parlamenti képviselőket 1979 óta az egész Európai Unióban közvetlen választással választják. Ismerje meg a legutóbbi választásokkal kapcsolatos adatokat, valamint a Parlament összetételére, a választási részvételi arányra és a megválasztott női európai parlamenti képviselők arányára vonatkozó adatokat.

Az EP és a Szerződések 

Az európai szerződések módosításai a Parlament hatásköreinek fokozatos bővülését eredményezték. Ismerje meg az Unió elsődleges jogának fejlődését és a Parlamentre kifejtett hatását.

Az Európai Parlament archívuma 

Böngésszen a történelmi források, cikkek és tanulmányok között, és fedezze fel, hogyan járult hozzá a Parlament az európai integrációhoz.

in the past    
 

Európai Parlament idővonal

Idővonalunk segítségével áttekintheti, hogy miként változott az EP az évek során, az emlékezetes pillanatok fotók és videók segítségével elevenednek meg.

Az Európai Parlament archívuma

Az Európai Parlament archívuma 1952-es létrehozása óta az intézmény hivatalos irattára, amely az intézmény jogalkotási, politikai és adminisztratív tevékenységeit lefedő dokumentumgyűjteményeket tartalmaz.