Ökológiai lábnyomunk csökkentése 

Az EMAS alkalmazása az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament elismeri, hogy hosszú távú célkitűzésként felelősséggel tartozik azért, hogy pozitívan járuljon hozzá a fenntartható fejlődéshez. A Parlament e felelősségvállalásnak nemcsak politikai és jogalkotási szerepe révén tesz eleget, hanem a működésével és a mindennapokban meghozandó döntéseivel összefüggésben is.

Ezért az Európai Parlament úgy határozott, hogy kötelezi igazgatását az EMAS-előírások (környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer) alkalmazására, hogy környezetvédelmi eredményeiben folyamatosan javulást érjen el az 1221/2009/EK EMAS-rendelettel és az ISO 14001:2015 szabvánnyal összhangban.

Az energiafogyasztástól a szén-dioxid-kibocsátáson át a mobilitásig, a vízig és a hulladékig bevált gyakorlatokat dolgoztunk ki a környezeti hatás csökkentése és a fenntarthatóbb jövő elősegítése érdekében.

Az ökológiai lábnyom csökkentése terén elért legfontosabb eredmények

Az Európai Parlament hosszú utat tett meg 2007 óta, amikor is mindhárom munkahelyén bevezette az EMAS-t. 2012* és 2019 között a Parlamentnek sikerült:

  • 38%-kal csökkentenie szén-dioxid-kibocsátását
  • 16%-kal csökkentenie villamosenergia-fogyasztását, 23%-kal pedig gázfogyasztását
  • 15%-ra növelnie az általa a helyszínen, megújuló forrásokból előállított energia részarányát
  • 44%-kal csökkentenie papírfogyasztását
  • 22%-kal csökkentenie élelmiszer-hulladékát
  • 67%-ra növelnie hulladék-újrafeldolgozási arányát, és
  • kidolgoznia és végrehajtania egy, az egész intézményre kiterjedő módszeres megközelítést a zöld közbeszerzés terén, az ajánlati felhívások szervezői számára rendszeres workshopok megszervezésével.

További információk célkitűzéseinkről és elért eredményeinkről.

* A szén-dioxid-kibocsátás kivételével, ahol az összehasonlítás báziséve 2006

Zöld villamos energia használata és a kibocsátások ellentételezése

A Parlament 2016 óta valamennyi nem csökkenthető szén-dioxid-kibocsátását ellentételezi, így válva az első, 100%-ban szén-dioxid-semleges uniós intézménnyé. Emellett 100%-ban zöld villamos energiát használ, amelyet igazoltan megújuló energiaforrásokból állítanak elő.

Továbbá az összes felhasznált energia 15%-át a helyszínen állítják elő megújuló forrásokból, például geotermikus hőszivattyúkból, kogenerációból és fotovoltaikus panelekből.

Körforgásos gondolkodás

Az első uniós intézményként a Parlament 2016-ban átfogó élelmiszer-adományozási programot indított, amelynek keretében a nem értékesített élelmiszereket jótékonysági célokra adományozzák ahelyett, hogy eldobnák.

A használaton kívül helyezett személyi számítógépeket, laptopokat, képernyőket és bútorokat további felhasználás céljából jótékonysági szervezeteknek adományozzák.

A személyzet részvétele

A fenntartható jövő együttes felépítéséből mindenkinek ki kell vennie a részét. Az Európai Parlamentben a személyzetet folyamatosan arra ösztönzik, hogy mind a munkahelyén, mind a magánéletében gondolkodjon zölden.

A fenntartható megoldásokkal kapcsolatos ismereteiket és tudatosságukat gyarapító képzések és kampányok elősegítik a jobb hulladékgazdálkodást, a kisebb vízfelhasználást, a fenntarthatóbb munkahelyi ingázást és a munkakörnyezet számos más aspektusát.

További tájékoztatásért kérjük, forduljon az EMAS-csoporthoz az alábbi e-mail címen:

Contact: 

Minden egyes alkalmazott kötelezettségvállalására és valamennyi szervezeti egységének támogatására támaszkodva az EMAS keretet biztosít az Európai Parlament számára ahhoz, hogy csökkentse saját üvegházhatásúgáz-kibocsátását és erőforrásokat takarítson meg a jövő generációi számára. Az európai zöld megállapodás részeként a Parlament megvizsgálja továbbá a szén-dioxid-semlegességre vonatkozó előretekintő politikáit, valamint azt, hogy miként lehet példát mutatni az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A vagyoni eszközök fenntarthatósága

Az Európai Parlament elkötelezett amellett, hogy épületeit a legújabb környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kezelje. Folyamatosan beruház épületei fenntarthatóságának növelésébe azáltal, hogy csökkenti a szükségleteket, javítja energiatermelésüket és megújuló energiaforrásokat használ fel.

Ma már az Európai Parlament két épülete, a Montoyer Sciences és a Martens épület is sikeresen megszerezte a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) tanúsítványát, amely az épületekre vonatkozó, széles körben elismert környezetértékelési módszer és értékelési rendszer.

A legutóbbi építési projekt Kirchbergben az Alcide de Gasperi, Aigner, Hammes és John F. Kennedy utcák között elhelyezkedő 197,000 m² alapterületű új Adenauer épületegyütteshez kötődik, amely az Európai Parlament teljes Főtitkárságának ad majd otthont Luxembourgban. A kivitelezés két szakaszban történik: először a keleti szárny (2020-ban már befejeződött), majd a nyugati szárny (a befejezés 2023 végére várható) készül el. A Building Research Establishment (BRE) a tervezési szakaszban az épületnek megadta a 'BREEAM excellent' tanúsítványt. Az épület korszerű környezetvédelmi műszaki berendezéseket használ, beleértve az esővízgyűjtést, valamint a geotermikus energia és a napenergia hasznosítását is.