Az Európai Parlament küldöttségei 

Az Európai Parlament küldöttségei az európai parlamenti képviselők (EP-képviselők) hivatalos csoportjai, amelyek kapcsolatokat tartanak fenn és mélyítenek el a nem uniós országok, régiók vagy szervezetek parlamentjeivel.

Ily módon a küldöttségek a Parlament legfontosabb kapcsolatát jelentik más jogalkotó szervekhez, otthon és külföldön egyaránt.

A Parlament bizottságaival és az EP-képviselőkkel együttműködésben a demokrácia és az emberi jogok támogatásán dolgoznak az EU határain is túl, ezzel a küldöttségek erősítik az Európai Parlament pozícióját.

Rendszeres viták révén gyakorolva a parlamenti diplomáciát, a küldöttségek emellett általában az Unió előmozdításán is dolgoznak, és az EU értékeinek és érdekeinek tiszteletben tartására ösztönzik partnereiket.

A küldöttségeknek több típusa létezik: hivatalos parlamentközi bizottságokba delegált küldöttségek, többoldalú parlamenti közgyűlésekbe delegált küldöttségek, valamint egy másik országgal vagy országcsoporttal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségek.