Dobrodošli v Evropskem parlamentu 

Evropski parlament je pomemben prostor za politične razprave in sprejemanje odločitev na ravni EU. Volivci v vseh državah članicah neposredno izvolijo poslance Evropskega parlamenta, ki predstavljajo interese ljudi pri sprejemanju zakonov EU in zagotavljajo, da druge institucije EU delujejo demokratično.

Pristojnosti in postopki 

Parlament je sozakonodajalec in si s Svetom deli pristojnost za sprejemanje in spreminjanje zakonodajnih predlogov ter za sprejemanje proračuna Evropske unije. Nadzira tudi delo Komisije in drugih organov EU ter sodeluje z nacionalnimi parlamenti držav članic EU, ki prispevajo svoja mnenja. Tukaj si oglejte, kako potekajo navedeni postopki.

Organizacija in delo 

Tukaj boste izvedeli več o tem, kako deluje mednarodna in večjezična politična institucija, kot je Evropski parlament. Odkrijte več o postopkih, krajih dela, ljudeh, ki podpirajo delo evropskih poslank in poslancev, in proračunu Evropskega parlamenta.

Demokracija in človekove pravice 

Vloga Parlamenta ni le spodbujati demokratično sprejemanje odločitev v Evropi, temveč tudi podpirati boj za demokracijo, svobodo govora in pravične volitve po vsem svetu. Tukaj boste izvedeli več o tem, kako Parlament podpira človekove pravice po svetu.

V preteklosti 

Evropski parlament je z zaporednimi spremembami evropskih temeljnih pogodb vztrajno pridobival nove pristojnosti, zaradi česar ima kot edini neposredno izvoljeni organ EU čedalje večji vpliv. Tukaj boste izvedeli več o tem, kako je Parlament sčasoma postal osrednji igralec v postopku sprejemanja odločitev v EU.

Skozi desetletja in po zaporednih spremembah evropskih temeljnih pogodb je Parlament pridobil obsežne zakonodajne in proračunske pristojnosti, ki mu omogočajo, da lahko skupaj s predstavniki vlad držav članic v Svetu odloča o usmeritvi evropskega projekta. Pri tem si prizadeva za podpiranje demokracije in človekovih pravic tako v Evropi kot po vsem svetu.

Picture of the European Parliament building    
 

Vam na voljo

Bodite na tekočem z delom Parlamenta in naj se sliši vaš glas: vprašajte, vložite peticijo, najdite dokumente, prijavite se na pripravništvo, stopite v stik s Parlamentom v vaši državi in še več.

Poslovnik

Člen 232 Pogodbe o delovanju Evropske unije določa, da Evropski parlament sprejme svoj poslovnik. Poslovnik vsebuje notranja pravila organizacije in delovanja Parlamenta.