Despre programul „Școli-ambasador ale Parlamentului European”

Programul „Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS) urmărește familiarizarea elevilor cu democrația parlamentară europeană, cu rolul Parlamentului European și cu valorile europene.

Îi încurajează pe aceștia să participe activ la procesele democratice ale UE. Programul se adresează elevilor provenind din diverse medii educaționale, sociale și geografice.

Activități

Profesorii și elevii sunt numiți ambasadori seniori, respectiv juniori de către școlile selectate să participe la program, fiind responsabili de punerea sa în practică. Profesorii se ocupă de aspectul educațional, organizând în principal lecții despre democrația parlamentară europeană. Cadrele didactice pot folosi materialele didactice interactive ale Parlamentului European, care includ informații generale și date despre UE, formarea de competențe democratice și participative, jocuri de rol pentru clasă și teste. Profesorii și elevii vor desfășura activități precum crearea unui punct informativ UE, organizarea de evenimente de Ziua Europei sau crearea de conținut pe platformele sociale. Elevii colaborează cu deputații europeni, cu alți ambasadori și parteneri și se implică în comunitățile locale.

Acreditare și recompense

La sfârșitul fiecărui an școlar, activitățile desfășurate de școli sunt evaluate. După finalizarea cu succes a programului, școlile sunt certificate drept Școli-ambasador, iar ambasadorilor lor seniori și juniori li se înmânează certificate în cadrul unor ceremonii organizate de Biroul local de legătură al Parlamentului European, de cele mai multe ori în prezența unor deputați în Parlamentul European, a autorităților naționale și locale și a partenerilor. Profesorilor și elevilor li se poate oferi, de asemenea, posibilitatea de a participa la sesiuni Euroscola la Strasbourg sau la alte evenimente organizate de Parlamentul European în statele membre, precum și la Bruxelles sau Strasbourg.

Ambasadorii seniori vizitează clădirile Parlamentului European de la Strasbourg în timpul unui seminar pentru profesori.

Rețeaua Școlilor-ambasador

Cuprinzând în jur de 1 500 de școli certificate ca Școli-ambasador ale Parlamentului European, 3 700 de cadre didactice numite ambasadori seniori și aproape 23 000 de elevi numiți ambasadori juniori, rețeaua le oferă școlilor o bună ocazie de a face schimb de bune practici și de a coopera la punerea în practică a programului. Rețeaua Școlilor-ambasador face parte dintr-o comunitate mai largă de instituții care cooperează cu Parlamentul European, mai ales prin intermediul platformei impreuna-in.eu. Rețeaua le oferă școlilor ocazia de a se implica într-o gamă largă de activități organizate de Parlamentul European, birourile sale de legătură și partenerii săi instituționali. De asemenea, liceele au ocazia de a intra în contact cu diverse entități europene, naționale și locale și cu organizații ale societății civile.

Fotografie de grup a unui seminar EPAS pentru profesori organizat la Bruxelles, care a reunit ambasadori seniori din întreaga Uniune Europeană.

Vizitați pagina noastră de Facebook și rămâneți conectat la rețeaua Școlilor-ambasador

Vizitați-ne pe Facebook

Pagina rețelei Școlilor-ambasador