Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter") (Druk op Enter)
Access to list of other websites (Druk op Enter)

kunstcollectie

 
 

De kunstcollectie van het Europees Parlement is aangelegd op initiatief van zijn eerste voorzitster, Simone Veil. In het begin van de jaren 1980 bedacht ze dat het een goed idee zou zijn als de instelling een collectie hedendaagse kunst zou aanleggen, zoals enkele nationale parlementen dat al hadden gedaan. Het oorspronkelijke idee was om kunstwerken te verzamelen uit elk van de tien landen die op dat moment deel uitmaakten van de Europese Economische Gemeenschap. Er zou voorrang worden gegeven aan jonge maar ervaren kunstenaars die al enige erkenning hadden gekregen en een zeker prestige hadden verworven.


Het doel was dus om belangrijke werken te verzamelen, geselecteerd op basis van voorstellen van kunstkenners uit elk land. Op die manier zou niet alleen de artistieke creatie in de lidstaten worden bevorderd, het Europees artistiek erfgoed worden beschermd en het Europees cultuurbeleid een dynamischer en frisser imago krijgen. Ook zou de selectie van de werken waarmee de openbare en werkruimten in de verschillende gebouwen van het Europees Parlement worden gedecoreerd, gebeuren op basis van de nodige esthetische criteria.


De selectie op deze webpagina omvat iets meer dan honderd werken. Ze zijn gekozen op basis van hun artistieke kwaliteit en de relevantie van de kunstenaars. Er zitten enkele grote namen uit de internationale kunstscene tussen: Mimmo Paladino, Peter Doig, Michael Craig-Martin, Antoni Tàpies, Imi Knoebel, Valerio Adami enz.


In heel de collectie zijn opmerkelijke voorbeelden te vinden van de verschillende stromingen die de afgelopen vier decennia het Europese artistieke landschap vorm hebben gegeven: abstracte kunst uit de jaren 1980 en 1990, met prachtige werken van Helena Almeida, Callum Innes, Felim Egan, Ângelo de Sousa en Günther Förg; Duits neo-expressionisme – Georg Baselitz, Rainer Fetting, Helmut Middendorf – en neofiguratieve kunst uit de jaren 1980 – Pat Andrea –; het rauwe en onnavolgbare expressionisme van Juan Barjola; werken van belangrijke beeldhouwers van verschillende generaties die een waaier aan stijlen vertegenwoordigen, zoals Martín Chirino, Rui Chafes en Jens Galschiot; een kijk op de natuur en het platteland, met name in de schilderijen van verschillende Ierse kunstenaars in de collectie, zoals Martin Gale.


In de collectie zijn tevens werken te vinden van speciale formaten en technieken die dichter bij de decoratieve kunst staan. Denk daarbij aan de werken van de meesterlijke glas- en emailkunstenaar Herman Blondeel of het abstracte textiel van Ulla-Maija Vikman. Er zijn ook werken die hulde brengen aan de Europese Unie of er rechtstreeks naar verwijzen, zoals de originele en voortreffelijke interpretatie van de nationale vlaggen van de lidstaten door de Griek Pavlos Dionyssopoulos.


Ook het vermelden waard zijn de laatste aan de collectie toegevoegde werken uit de landen die tussen 2004 en 2013 tot de Europese Unie zijn toegetreden. Al deze werken zijn van hoge kwaliteit en worden gekenmerkt door de toepassing van nieuwe technieken en thema’s die de doorbraak van digitale technologieën in de kunst in de eerste twee decennia van de 21e eeuw op treffende wijze typeren: werken van Jasmina Cibic, Ivana Franke, Gyöngyi Gallusz; de beeldende werken met politieke weerklank van Jaan Elken; of de scenografische sculpturale installaties van Anna Baumgart.

De collectie van het Europees Parlement, die momenteel ongeveer driehonderdvijftig werken telt, is bedoeld als communicatie-instrument en toont aan dat het Parlement de culturele diversiteit in de Europese Unie steunt en bevordert. Ook de komende jaren zal de collectie blijven groeien. Er zullen nieuwe werken aan worden toegevoegd om voor een grotere vertegenwoordiging van vrouwelijke kunstenaars te zorgen en de aanwezigheid te vergroten van genres die eigen zijn aan de hedendaagse kunst, zoals fotografie, grafische kunst, videokunst, performancekunst en installatiekunst. De dienst Kunstwerken van het Europees Parlement nodigt jullie uit deze selectie te ontdekken.

For more information on the collection or particular works of art see FAQs (link) or write to art@europarl.europa.eu.


Toute reproduction, adaptation, modification partielle ou retransmission via la TV, le câble ou en ligne des œuvres du répertoire SABAM est interdite, sauf autorisation préalable de la SABAM, Société belge des auteurs, compositeurs et éditeurs, rue d'Arlon 75-77 á 1040 Bruxelles, Belgique.
Tél: 02/286.82.80

Internet http://www.sabam.be.

Mail to visual.arts@sabam.be.