Ευρωβαρόμετρο 
Δημοσκοπήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 
 

Δύο χρόνια για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 

Το παρόν Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήχθη από τις 18 έως τις 27 Μαρτίου 2017. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Kantar Public μέσω προσωπικών συνεντεύξεων με 27.901 πολίτες στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η βασική ιδέα των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι η ακόλουθη.


Καταρχάς, οι Ευρωπαίοι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι με τις πρόσφατες παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις. Απέναντι στην αβεβαιότητα αυτή, θεωρούν κατά πλειοψηφία προτιμότερη ως αντιμετώπιση την ανάληψη κοινής δράσης σε επίπεδο ΕΕ.


Αυτό αποδεικνύεται από τις ιδιαιτέρως έντονες εκκλήσεις για ανάληψη περαιτέρω δράσης από την ΕΕ σε δεκαπέντε σημαντικούς τομείς δράσης. Εάν συγκρίνουμε, μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά με εκείνα του προηγούμενου έτους, παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι η δράση της ΕΕ είναι κατάλληλη παρουσιάζει σαφή αύξηση, κάτι που καταδεικνύει ότι οι ερωτηθέντες συνειδητοποιούν ολοένα περισσότερο ότι η ΕΕ ενεργεί γι’ αυτούς. Αυτό μαρτυρούν, για παράδειγμα, οι απαντήσεις σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το θέμα των μεταναστευτικών ροών.


Στο πλαίσιο αυτό, το αίσθημα ότι η συμμετοχή στην ΕΕ είναι κάτι θετικό παρουσιάζει σαφή άνοδο, επανερχόμενο σχεδόν στα προ της κρίσης επίπεδα του 2007.


Σε αυτόν τον μήνα της επετείου των 60 ετών της Συνθήκης της Ρώμης, οι Ευρωπαίοι εκφράζονται περισσότερο υπέρ ενός διαφοροποιημένου ρυθμού ολοκλήρωσης και λιγότερο υπέρ της προσέγγισης που συνίσταται στην ανάπτυξη ορισμένων πολιτικών ταυτόχρονα. Ωστόσο, ως προς το θέμα αυτό οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών είναι πολύ μεγάλες.


Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για την ευρωπαϊκή πολιτική περισσότερο απ’ ό, τι παλαιότερα και το αίσθημα ότι η άποψή τους μετράει στο επίπεδο της ΕΕ αυξάνεται, χωρίς ωστόσο να επιτυγχάνει την απόλυτη πλειοψηφία. Αντιθέτως, έξι στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν ότι η άποψή τους μετράει στις χώρες τους, δηλαδή δέκα τοις εκατό περισσότεροι σε σχέση με το 2016.


Η ΕΕ, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, πρέπει να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για να πείσει για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας στο εσωτερικό της. Το ποσοστό των πολιτών που εκφράζουν το αίσθημα αυτό είναι κατά τι μικρότερο από την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ την υπερβαίνει μόλις όσον αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα τους.


Τέλος, παρά τις ενθαρρυντικές αυτές εξελίξεις, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν μαζικά ότι οι ανισότητες μεταξύ των κοινωνικών τάξεων είναι μεγάλες και το ένα τρίτο από αυτούς φοβάται ότι η κρίση πρόκειται να διαρκέσει πολλά χρόνια ακόμη.