Αιτήματα Πολιτών για Παροχή Πληροφοριών (Ask EP) 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δραστηριότητες, τις εξουσίες και την οργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Μονάδα Αιτημάτων Πολιτών για Παροχή Πληροφοριών (Ask EP) χρησιμοποιώντας την ακόλουθη φόρμα.

Επικοινωνία

Θα βρείτε μια επιλογή πρόσφατων θεμάτων που απασχολούν ιδιαίτερα τους πολίτες οι οποίοι έχουν γράψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και τις απαντήσεις μας.

 • Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει επιδημίες ασθενειών που μπορεί στο μέλλον να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο; 

  Οι πολίτες συχνά απευθύνουν ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας να μάθουν τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για να αντιμετωπίσει επιδημίες ασθενειών που μπορεί στο μέλλον να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Τις τελευταίες δεκαετίες, αρκετές ασθένειες που μεταδόθηκαν από τα ζώα στον άνθρωπο —γνωστές ως ζωονόσοι— ευθύνονται για διάφορες επιδημίες και πανδημίες. Πιο γνωστή είναι η πανδημία του κορονοϊού, αλλά στο παρελθόν γνωρίσαμε επίσης το SARS, τον Έμπολα, τη γρίπη των πτηνών και τον HIV/AIDS.

    
 • Ask EP 2021: η απάντηση στα ερωτήματά σας! 

  Το 2021 η Μονάδα Αιτημάτων Πολιτών για Παροχή Πληροφοριών (Ask EP) έλαβε περίπου 8.600 μηνύματα επισκεπτών και 4.300 ερωτήσεις στο πλαίσιο εκστρατειών. Τα μηνύματα των πολιτών αφορούσαν διάφορα θέματα, όπως η πανδημία του κορονοϊού, τα θεμελιώδη δικαιώματα, η μετανάστευση και το άσυλο, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και τη Λευκορωσία και πολλά άλλα. Η σελίδα Ask EP έλαβε επίσης πολλές ερωτήσεις σχετικά με τους ευρωβουλευτές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το πρόγραμμα πρακτικής άσκησής του και τις επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του.

    
 • Σπουδές και μάθηση στο εξωτερικό 

  Οι πολίτες συχνά απευθύνουν ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας να μάθουν ποιες ευκαιρίες παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στους πολίτες για να σπουδάσουν και να αποκτήσουν γνώσεις στο εξωτερικό. Το Erasmus+ είναι ένα πολύπλευρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΕ. Στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων και της ικανότητάς τους να βρουν απασχόληση. Είναι ανοιχτό σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγέλματος. Το πρόγραμμα αποτελεί τη συνέχεια πολλών πρωτοβουλιών που έχουν προηγηθεί και προέκυψε από τον συνδυασμό και την ενοποίηση τους.

    
 • Προμήθεια μικροτσίπ και ημιαγωγών 

  Οι πολίτες συχνά απευθύνουν ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας να μάθουν τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για να εξασφαλίσει την προμήθεια μικροτσίπ και ημιαγωγών. Τα μικροτσίπ βρίσκονται παντού. Τα χρησιμοποιούμε για ένα εντυπωσιακά ευρύ φάσμα προϊόντων: υπολογιστές, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και 5G, μηχανισμοί ασφάλειας και άμυνας. Η παραγωγή των μικροτσίπ βασίζεται σε μια μεγάλη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, στην οποία συμμετέχουν χώρες από ολόκληρο τον κόσμο. Διαταραχές σε ένα κομμάτι της αλυσίδας εφοδιασμού μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα. Το 2020 ο συνδυασμός της πανδημίας του κορονοϊού με μια χειμωνιάτικη θύελλα στο Τέξας και πυρκαγιές στην Ταϊβάν και την Ιαπωνία οδήγησε σε παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ.

    
 • Δράσεις της ΕΕ κατά των ψευδών ειδήσεων 

  Οι πολίτες συχνά απευθύνουν ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας να μάθουν τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για να καταπολεμήσει την «επιδημία» παραπληροφόρησης. Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις, καθώς και ξένοι ή εγχώριοι μη κρατικοί παράγοντες όπως εξτρεμιστικά κινήματα, προσπαθούν να διασπείρουν παραπληροφόρηση (δηλαδή παραπλανητικές πληροφορίες που διαδίδονται σκόπιμα) στην Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές, στις οποίες περιλαμβάνονται αλγόριθμοι, αυτοματισμοί και τεχνητή νοημοσύνη. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης παρεμβαίνουν όλο και περισσότερο παράγοντες από το εξωτερικό και ειδικότερα από τη Ρωσία. Ένας από τους κύριους στόχους τους είναι να προκαλέσουν σύγχυση και πόλωση της κοινωνίας, υπονομεύοντας έτσι τη δημοκρατία. Η ΕΕ έχει εντείνει τις προσπάθειες για να προστατεύσει τις δημοκρατικές της διαδικασίες έναντι των προσπαθειών χειραγώγησης.

    
 • Αν θέλετε να λάβετε την πλήρη απάντηση στη δική σας επίσημη γλώσσα της ΕΕ, απευθυνθείτε στη Μονάδα Αιτημάτων Πολιτών για Παροχή Πληροφοριών (Ask EP) χρησιμοποιώντας αυτό το ηλεκτρονικό έντυπο.