Palkinnot 

Euroopan parlamentti ei ainoastaan säädä lakeja, vaan se haluaa myös edistää hyviä asioita. Se myöntää vuosittain neljä palkintoa tunnustukseksi erityisistä ansioista ihmisoikeuksien, elokuvatuotannon, nuorisohankkeiden ja hyvän kansalaisuuden alalla. Palkintojen avulla se voi tuoda esille ihmisiä ja järjestöjä, jotka tekevät lujasti töitä tehdäkseen maailmastamme hieman paremman ja kannustavat muita noudattamaan esimerkkiään.

 • Euroopan kansalaisen palkinnon 2023 voittajat ovat selvillä! 

  Euroopan kansalaisen palkinnon kanslia valitsi 28. kesäkuuta 2023 tämän vuoden Euroopan kansalaisen palkinnon voittajahankkeet.

  Palkinnolla annetaan tunnustusta hankkeille, joilla edistetään eurooppalaista yhteistyötä ja tuodaan esille yhteisiä arvoja. Tänä vuonna jätettiin 216 hakemusta monenlaisista aiheista, kuten ihmisoikeuksista kertovan 1veistospuiston rakentaminen koulun tiloihin, EU:n laulukirjan kokoaminen ja väsymättömien vapaaehtoisten ryhmän perustama solidaarisuushanke tuhoisista tulvista kärsineiden kanssaihmisten auttamiseksi.

  Euroopan parlamentti myöntää palkinnon vuosittain kansalaisten tai järjestöjen hankkeille, joilla edistetään

  • ihmisten keskinäistä ymmärtämystä ja lähentymistä EU:ssa
  • rajat ylittävää yhteistyötä, joka auttaa vahvistamaan Eurooppa-henkeä
  • EU:n arvoja ja perusoikeuksia.

  Yksittäiset kansalaiset, ryhmät, yhdistykset tai järjestöt voivat hakea palkintoa omalle hankkeelleen tai nimetä ehdolle jonkun muun hankkeen. Myös kukin Euroopan parlamentin jäsen voi nimetä yhden ehdokashankkeen.

  Voittajahankkeet luetellaan alla.

  Lisätietoja saa osoitteesta CitizensPrize@ep.europa.eu.


  Lisätietoja:

    
 • Nuorten eurooppalainen Kaarle Suuri -palkinto – kaikille hyvin motivoituneille nuorille eurooppalaisille 

  Nuorten eurooppalainen Kaarle Suuri -palkinto myönnetään nuorten toteuttamille hankkeille, joilla edistetään keskinäistä ymmärrystä Euroopassa ja kansainvälisesti. Palkinnolla annetaan tunnustusta nuorten eri puolilla Eurooppaa tekemästä päivittäisestä työstä eurooppalaisen demokratian vahvistamiseksi ja tuetaan heidän aktiivista panostaan Euroopan tulevaisuuden rakentamiseksi.

  Euroopan parlamentti ja Aachenin kansainvälisen Kaarle Suuri -palkinnon säätiö myöntävät yhdessä vuosittain palkinnon. Parhaan hankkeen palkinto on 7500 euroa, toinen palkinto on 5 000 euroa ja kolmas palkinto on 2 500 euroa. Osana palkintoa kolme parasta osallistujaa saavat kutsun vierailulle Euroopan parlamenttiin (Brysseliin tai Strasbourgiin). Kaikkien 27 valitun kansallisen hankkeen edustajat kutsutaan nelipäiväiselle vierailulle Aacheniin Saksaan.

  Asutko EU:ssa ja oletko 16–30-vuotias ja mukana hankkeessa, jolla muutetaan Eurooppaa? Siinä tapauksessa voit olla Kaarle Suuri -nuorisopalkinnon tuleva voittaja!


    
 • Saharov-mielipiteenvapauspalkinto 

  Saharov-palkinnolla palkitaan merkittävä saavutus jollakin seuraavista aloista:

  • ihmisoikeuksien ja perusvapauksien, erityisesti sananvapauden, puolustaminen
  • vähemmistöjen oikeuksien suojeleminen
  • kansainvälisen oikeuden kunnioittaminen,
  • demokratian kehittäminen ja oikeusvaltioperiaatteen toteuttaminen.
     
  • LUX-yleisöpalkinto tukee kulttuuria ja yhdistää eurooppalaisia 

   Euroopan parlamentin LUX-elokuvapalkinto on vuodesta 2007 rakentanut siltoja halki Euroopan nostamalla valokeilaan elokuvia, joissa pureudutaan eurooppalaisen julkisen keskustelun ytimeen.

   Syyskuussa 2020 palkinnon uudeksi nimeksi tuli LUX-yleisöpalkinto. Palkinnon perustivat Euroopan parlamentti ja European Film Academy yhteistyössä Euroopan komission ja Europa Cinemas -verkoston kanssa.

   Uudella palkinnolla pyritään vahvistamaan kansalaisten ja heidän poliittisten edustajiensa välisiä suhteita kutsumalla eurooppalaiset elokuvankatsojat mukaan Euroopan suurimpaan elokuvapalkintolautakuntaan äänestämään suosikkielokuviaan. Tavoitteena on myös saada yleisöä elokuvateattereihin katsomaan inspiroivia eurooppalaisia elokuvia ja kannustaa ihmisiä osallistumaan keskusteluun Euroopasta. Valitut elokuvat pyrkivät lisäämään tietoisuutta Euroopassa ajankohtaisista sosiaalisista, poliittisista ja historiallisista kysymyksistä, ja ne kuvastavat eurooppalaisen elokuvan kauneutta ja monimuotoisuutta.

   Voittajaelokuvan valitsevat yleisö ja Euroopan parlamentin jäsenet yhdessä (kunkin ryhmän antamien äänten painotus on 50 prosenttia).

   Lisätietoja meneillään olevasta palkintokierroksesta: luxaward.eu.