Kansalaisten tiedusteluihin vastaava yksikkö (Ask EP) 

Voit pyytää lisätietoja Euroopan parlamentin toiminnasta, valtuuksista ja organisaatiosta kansalaisten tiedusteluihin vastaavalta yksiköltä (Ask EP) käyttäen tätä lomaketta.

Ota yhteyttä

Tällä sivulla on joitakin aiheita, joita Euroopan parlamentille viime aikoina kirjoittaneet kansalaiset ovat pitäneet erityisen tärkeinä, sekä vastauksemme näitä aiheita koskeviin kysymyksiin.

 • Miten Euroopan unioni torjuu tulevia epidemioita, joissa taudit tarttuvat eläimistä ihmisiin? 

  Kansalaiset kääntyvät usein Euroopan parlamentin puoleen ja kysyvät, miten Euroopan unioni (EU) torjuu tulevia epidemioita, joissa taudit tarttuvat eläimistä ihmisiin. Viime vuosikymmeninä on esiintynyt useita epidemioita ja pandemioita, joissa tauteja on tarttunut eläimistä ihmisiin. Näitä tauteja kutsutaan myös zoonooseiksi. Merkittävin niistä on koronaviruspandemia. Epidemioita ovat aiheuttaneet myös muun muassa SARS, ebola, lintuinfluenssa ja HI-virus/aids.

    
 • Ask EP – sinä kysyit, me vastaamme 

  Ask EP on kansalaisten tiedusteluihin vastaava yksikkö. Se sai vuonna 2021 noin 8 600 yksittäistä viestiä ja 4 300 kampanjakyselyä. Kansalaiset kirjoittivat koronapandemiasta, perusoikeuksista, muuttoliikkeestä ja turvapaikka-asioista, Afganistanista, Valko-Venäjästä ja monista muista aiheista. Ask EP:ltä kysyttiin usein myös Euroopan parlamentista ja sen jäsenistä sekä harjoittelu- ja vierailumahdollisuuksista.

    
 • Opiskelu ulkomailla 

  Kansalaiset kääntyvät usein Euroopan parlamentin puoleen ja kysyvät, miten Euroopan unioni (EU) auttaa tarjoamaan kansalaisille mahdollisuuksia ulkomailla opiskeluun. Erasmus+ on EU:n integroitu koulutusohjelma. Tavoitteena on parantaa kansalaisten taitoja ja työllistymismahdollisuuksia. Ohjelma on avoin kaikille iästä tai ammatista riippumatta. Se on jatkoa useille aiemmille aloitteille, jotka on yhdistetty ja integroitu samaan ohjelmaan.

    
 • Mikrosirujen ja puolijohteiden toimitukset 

  Kansalaiset kääntyvät usein Euroopan parlamentin puoleen ja kysyvät, miten Euroopan unioni (EU) varmistaa mikrosirujen ja puolijohteiden toimitukset. Mikrosiruja on kaikkialla. Niitä käytetään huomattavan suuressa määrässä erilaisia tuotteita. Mikrosiruja on muun muassa tietokoneissa, lääkinnällisissä laitteissa, 5G- ja tekoälyjärjestelmissä sekä turvallisuus- ja puolustuslaitteissa. Sirujen tuotanto on riippuvainen laajasta globaalista toimitusketjusta, jossa on mukana maita eri puolilta maailmaa. Häiriöt jossain kohtaa toimitusketjua voivat aiheuttaa suuria ongelmia. Myrsky Texasissa, tulipalot Taiwanissa ja Japanissa ja koronapandemia johtivat vuonna 2020 maailmanlaajuiseen mikrosirupulaan.

    
 • EU:n toimet valeuutisten torjumiseksi 

  Kansalaiset kääntyvät usein Euroopan parlamentin puoleen ja kysyvät, miten Euroopan unioni (EU) torjuu disinformaatiota ja ”infodemiaa”. Yhä useammat hallitukset, valtiosta riippumattomat kotimaiset ja ulkomaiset toimijat sekä ääriliikkeet levittävät disinformaatiota (eli tarkoituksellisesti vilpillistä tietoa) Euroopassa. Ne käyttävät levittämiseen algoritmien, automaation ja tekoälyn kaltaisia kehittyneitä tekniikoita. Ukrainan sodan myötä ulkomaiset ja erityisesti venäläiset toimijat puuttuvat yhä enemmän tiedotusvälineiden ja verkkoyhteisöjen toimintaan. Yksi niiden päätavoitteista on luoda sekaannusta ja polarisoida yhteiskuntaa ja heikentää siten demokratiaa. EU on tehostanut toimiaan suojellakseen demokraattisia prosessejaan manipuloinnilta.

    
 • Saat koko tekstin haluamallasi EU:n virallisella kielellä ottamalla yhteyttä kansalaisten tiedusteluihin vastaavaan yksikköön (Ask EP) tällä lomakkeella.