Työpaikat: Miten paikkaa haetaan?
Parlamentissa työskentelevään henkilöstöön sovelletaan erilaisia sopimusehtoja sen mukaan, miten heidät on valittu työhönsä ja mitä työtä he tekevät. Työntekijöinä on virkamiehiä, väliaikaisia toimihenkilöitä, sopimussuhteisia toimihenkilöitä ja parlamentin jäsenten valtuutettuja avustajia. Lue lisää!
-
APPLY4EP on alusta, jolla julkaistaan kaikki parlamentissa tarjolla olevat uramahdollisuudet. Sitä kautta voit hakea avoimiin työpaikkoihin.
Voit myös ilmoittaa meille olevasi kiinnostunut työskentelystä Euroopan parlamentissa tekemällä omatoimisen hakemuksen Apply4EP:n kautta.
Voit olla varma siitä, että henkilötietojasi käsitellään asetuksen (EU) 2018/1725 mukaisesti.
Parlamentti järjestää myös kaksi viiden kuukauden pituista harjoittelujaksoa vuodessa.
-
Parlamentin vakituiset työntekijät ovat sen ”virkamiehiä”, jotka valitaan kilpailuilla, joita järjestetään seuraavilla kolmella tasolla:
- AD-taso (hallintovirkamiehet): Politiikka-, tutkimus-, analysointi- ja johtotason tehtävät erilaisilla aloilla
- AST-taso (hallintoavustajat): Hallinnolliset, tekniset ja muut tukitehtävät erilaisilla aloilla
- AST/SC-taso (sihteeri- ja virkailijahenkilöstö): Sihteerin ja virkailijan tehtävät erilaisilla aloilla
Euroopan unionin henkilöstövalintatoimisto (EPSO) järjestää yleensä kilpailut yhteisesti kaikkien EU:n toimielinten puolesta.
Kilpailuilmoituksia julkaistaan säännöllisesti EPSOn verkkosivustolla olevalla Meneillään-sivulla. Sivulla on myös alustavaa tietoa vielä julkaisemattomista tulevista uramahdollisuuksista.
Euroopan parlamentti julkaisee toisinaan virkamiesten virkoja koskevia erityisiä valintamenettelyjä suoraan Apply4EP:ssä.
-
Väliaikaisia toimihenkilöitä voidaan ottaa palvelukseen
- väliaikaiseksi luokitellun parlamentin toimen täyttämiseksi
- vakinaisen (virkamiehen) viran täyttämiseksi väliaikaisesti
- avustamaan parlamentin puhemiestä, yhtä parlamentin neljästätoista varapuhemiehestä tai yhtä sen viidestä kvestorista.
Euroopan parlamentti julkaisee toisinaan väliaikaisten toimielinten toimia koskevia erityisiä valintamenettelyjä Apply4EP:ssä.
Väliaikaiset toimet julkaistaan myös EPSOn verkkosivustolla.
Myös parlamentin poliittiset ryhmät palkkaavat väliaikaisia toimihenkilöitä, joita koskevat valintamenettelyt julkaistaan kunkin poliittisen ryhmän verkkosivustolla.
-
Sopimussuhteiset toimihenkilöt otetaan palvelukseen yleensä rajatuksi ajaksi korvaamaan virkamiehiä ja väliaikaista henkilöstöä tai siksi, että johonkin yksikköön tarvitaan lisätyövoimaa.
Sopimussuhteisia toimihenkilöitä voidaan palkata hoitamaan erilaisia tehtäviä. Heitä tarvitaan esimerkiksi tukemaan organisaatiomuutosta siirtymäkaudella ja tarjoamaan lisäkapasiteettia erikoisaloilla, joilla tarvitaan lisää osaamista. Heitä voidaan palkata myös suorittavaan työhön avustaviin hallinnollisiin tehtäviin.
Sopimussuhteisia toimihenkilöitä voidaan palkata hoitamaan tehtäviä neljällä eri alalla:
- hallinnolliset, neuvoa-antavat, kielialan ja muut vastaavat tekniset tehtävät
- toimeenpanevat tehtävät, tekstien laatiminen, kirjanpito tai muut vastaavat tekniset tehtävät
- avustavat ja sihteerin tehtävät, toimiston hoitoon liittyvät ja muut vastaavat tehtävät
- suorittava työ ja avustavat hallinnolliset tehtävät
Euroopan parlamentti julkaisee toisinaan sopimussuhteisten toimielinten uramahdollisuuksia koskevia erityisiä valintamenettelyjä Apply4EP:ssä.
Useimmiten parlamentti rekrytoi sopimussuhteiset toimihenkilöt EPSOn sopimussuhteisten toimihenkilöiden valintatietokannan (CAST) kautta, joten kaikkein ensimmäiseksi sinun kannattaa luoda EPSO-tili. Jos ammattiprofiilisi vastaa palvelukseen ottavan yksikön erityistarpeita, sinut voidaan kutsua valintakokeisiin ja haastatteluun.
EPSOn verkkosivustolla on luettelo avoimista CAST-profiileista.
-
Parlamentin jäsenet valitsevat itse valtuutetut avustajansa. Valintakriteerinä voi osaamisen, tiedon ja asiantuntemuksen lisäksi olla myös poliittinen kanta. Parlamentin hallinto tarjoaa sopimuskehyksen, mutta se ei osallistu valtuutettujen avustajien valintaan.
Valtuutettujen avustajien palkkaluokkia on 19 ja tehtäväryhmiä kaksi (I ja II).
- Tehtäväryhmään I palkatut valtuutetut avustajat hoitavat pääasiassa hallinnollisia sihteerintehtäviä (palkkaluokat 1–13).
- Tehtäväryhmään II palkatut valtuutetut avustajat hoitavat pääasiassa tekstien laadinta- ja neuvontatehtäviä (palkkaluokat 7–19).
Valtuutetut avustajat työskentelevät suoraan Euroopan parlamentin jäsenille näiden Brysselin- ja Strasbourgin-toimistoissa. He tukevat jäseniä parlamentaarisessa ja poliittisessa työssä ja antavat hallinnollista tukea. Euroopan parlamentin jäsenten luettelon löydät tästä.
Parlamentin henkilöstöhallinto laatii työsopimukset ja hallinnoi niitä kaikkiin jäsenten avustajiin sovellettavien ehtojen mukaisesti.