Europski izbori: prilika da se vaš glas čuje
 

Na europskim izborima birate tko će vas zastupati u Europskom parlamentu i odlučujete kakvu Europu želite.

Na tim izborima birate zastupnike za koje želite da štite vaše interese u EU-u. Zastupnici ne samo da oblikuju nove zakone i odlučuju o njima, već i glasaju o novim trgovinskim sporazumima, nadziru ostale institucije i potrošnju novca EU-a te pokreću istrage o konkretnim pitanjima. Saznajte više o zastupnicima u EP-u koji trenutačno predstavljaju vašu zemlju.

Glasanjem na europskim izborima ostvarujete svoje demokratsko pravo na sudjelovanje u odlukama o budućnosti Europe i dajete Parlamentu legitimnost koja mu je potrebna za obavljanje dužnosti.

Potrebna nam je Europa u kojoj ljudi znaju da se njihov glas čuje.

Predsjednik Parlamenta David Sassoli tijekom govora na sastanku Europskog vijeća 17. listopada 2019.

Share: 

  Izbori se održavaju svakih pet godina i najveći su transnacionalni izbori na svijetu. Nakon izbora Parlament glasa o izboru novog predsjednika Europske komisije, izvršnog tijela EU-a, te o imenovanju svih povjerenika.

  Odaziv birača na zadnjim izborima održanima u svibnju 2019. znatno je porastao te je prosjek na razini EU-a iznosio više od 50 %. Parlament je vodio nestranačku informativnu kampanju s namjerom da potakne ljude na glasanje. Kampanja je dovela do pokretanja zajednice zajednoza.eu u cilju promicanja rasprave o demokratskoj budućnosti Europe.

  Kako se glasa?

  Iako postoje određeni zajednički izborni propisi, neki se aspekti ipak razlikuju od zemlje do zemlje, primjerice o tome je li moguće glasati poštom odnosno iz inozemstva.

  Izborni dani također mogu biti različiti. Izbori obično počinju u četvrtak (dan kada se obično glasa u Nizozemskoj) i završavaju u nedjelju (kada se izbori održavaju u većini zemalja).

  Broj izabranih zastupnika ovisi o broju stanovnika u toj zemlji, s tim da manje zemlje dobivaju više mjesta no što bi dobile strogom primjenom proporcionalnosti. Trenutačno se njihov broj kreće od šest zastupnika za Maltu, Luksemburg i Cipar do 96 zastupnika za Njemačku.

  Na izborima sudjeluju nacionalne političke stranke, no nakon izbora većina se zastupnika učlanjuje u transnacionalne klubove zastupnika. Većina nacionalnih stranaka povezana je s nekom političkom strankom na europskoj razini.