Europski izbori: prilika da se vaši glasovi čuju 

Na sljedećim europskim izborima koji se održavaju od 6. do 9. lipnja 2024. možete iskoristiti svoj glas i pomoći u odlučivanju u kojem smjeru će ići Europa.

Glasanjem na europskim izborima koristite svoje demokratsko pravo sudjelovanja u odlučivanju o budućnosti Europe, ali i dajete Parlamentu legitimnost za izvršavanje njegove dužnosti.

Pogledajte internetsku stranicu o europskim izborima, saznajte kako oni funkcioniraju i prijavite se za primanje podsjetnika za glasanje.

Zašto su europski izbori važni

Na tim izborima birate zastupnike za koje želite da štite vaše interese u EU-u. Zastupnici ne samo da oblikuju nove zakone i odlučuju o njima, već i glasaju o novim trgovinskim sporazumima, nadziru ostale institucije i potrošnju novca EU-a te pokreću istrage o konkretnim pitanjima. Saznajte više o zastupnicima u EP-u koji trenutačno predstavljaju vašu zemlju.

Izbori se održavaju svakih pet godina i najveći su transnacionalni izbori na svijetu. Nakon izbora Parlament glasa o izboru novog predsjednika Europske komisije, izvršnog tijela EU-a, te o imenovanju svih povjerenika.

Odaziv birača na zadnjim izborima održanima u svibnju 2019. znatno je porastao te je prosjek na razini EU-a iznosio više od 50 posto. Parlament je vodio nestranačku informativnu kampanju s namjerom da potakne ljude na glasanje. Kampanja je dovela do pokretanja zajednice zajednoza.eu u cilju promicanja aktivnog sudjelovanja u demokraciji u Europi.

Zajednica zajednoza.eu predano radi na poticanju što većeg broja građana da izađu na europske izbore 2024. godine. Pridruži nam se!

Kako se glasa?

Iako postoje određeni zajednički izborni propisi, neki se aspekti ipak razlikuju od zemlje do zemlje, primjerice je li moguće glasati poštom odnosno iz inozemstva.

Izborni dani također mogu biti različiti. Izbori obično počinju u četvrtak (dan kada se obično glasa u Nizozemskoj) i završavaju u nedjelju (kada se izbori održavaju u većini zemalja).

Broj izabranih zastupnika ovisi o broju stanovnika u toj zemlji, s tim da manje zemlje dobivaju više mjesta no što bi dobile strogom primjenom proporcionalnosti. Trenutačno se njihov broj kreće od šest zastupnika za Maltu, Luksemburg i Cipar do 96 zastupnika za Njemačku.

Na izborima sudjeluju nacionalne političke stranke, no nakon izbora većina se zastupnika učlanjuje u transnacionalne klubove zastupnika. Većina nacionalnih stranaka povezana je s nekom političkom strankom na europskoj razini.

Saznajte više o pravilima za izbore u svakoj državi članici EU-a.