Spring 2021 survey 

Otpornost i oporavak – javno mnijenje godinu dana nakon izbijanja pandemije

U posebnom istraživanju Eurobarometra provedenom za Europski parlament u razdoblju od ožujka do travnja 2021. pokazalo se da pandemija bolesti COVID-19 sve više utječe na osobne živote i financijsku situaciju građana. S obzirom na to da je osam od deset ispitanika svjesno djelovanja Unije u borbi protiv pandemije, građani očekuju da Europski parlament posveti posebnu pažnju javnom zdravlju, borbi protiv siromaštva i ponovnom pokretanju gospodarstva. Ukupno gledajući, proljetno istraživanje Eurobarometra za Europski parlament potvrđuje snažnu potporu Europskoj uniji tijekom pandemije, kao i uspostavljen opći konsenzus o tome da se globalni izazovi kao što je pandemija bolesti COVID-19 najbolje rješavaju na razini EU-a.

Ključni zaključci:

  • Na kraju prvog tromjesečja 2021. 31 % Europljana već je osjetilo negativne učinke pandemije na osobnu financijsku situaciju. Dodatnih 26 % očekuje da će se to tek dogoditi.
  • Unatoč tom učinku, većina ispitanika (58 %) smatra da su restriktivne mjere u njihovim zemljama donijele više zdravstvene koristi nego što su možda prouzročile gospodarske štete.
  • Europljani su vrlo svjesni napora koje Europska unija ulaže u borbu protiv pandemije bolesti COVID-19 – o mjerama Unije osam od deset Europljana ima neku informaciju, neki su za njih čuli, neki su svjedočili provedbi tih mjera ili o njima čitali, a gotovo polovica svih građana (48 %) zna točno o kojim je mjerama riječ.
  • Unatoč kratkoročnim fluktuacijama i nacionalnim razlikama, ukupna predodžba o EU-u i dalje je na jednoj od najviših razina u više od deset godina. U prosjeku gotovo svaki drugi građanin EU-a (48 %) ima pozitivnu predodžbu o EU-u.
  • Veće ovlasti EU-a za suočavanje s krizama kao što je pandemija bolesti COVID-19 želi 74 % Europljana, uključujući 28 % onih koji se s tom tvrdnjom „u potpunosti slažu”.
  • Na konkretno pitanje što očekuju od Europskog parlamenta građani odgovaraju da žele da izabrani zastupnici u središte pozornosti stave javno zdravstvo (49 %). Nakon toga slijede borba protiv siromaštva i društvene isključenosti (39 %), mjere za potporu gospodarstvu i otvaranje novih radnih mjesta (39 %) te borba protiv klimatskih promjena (34 %).