Nagrade 

Europski parlament ne bavi se isključivo zakonodavnim radom, već nastoji i promicati izvrsnost. Svake godine Parlament dodjeljuje četiri nagrade za iznimna postignuća na području ljudskih prava, kinematografije, projekata za mlade i dobroga građanskog ponašanja. To je prilika za isticanje velikoga truda pojedinaca i organizacija koji nastoje učiniti svijet nešto boljim te za poticanje ostalih na slijeđenje njihova primjera.

 • Nagrada Saharov za slobodu mišljenja 

  Nagrada Saharov dodjeljuje se za iznimna postignuća na jednom od sljedećih područja:

  • zauzimanje za ljudska prava i temeljne slobode, osobito za pravo na slobodno izražavanje mišljenja,
  • zaštita prava manjina,
  • poštovanje prema međunarodnome pravu,
  • razvoj demokracije i provedba vladavine prava
     
     
  • Europska nagrada za mlade „Karlo Veliki” – za sve vrlo motivirane mlade Europljane 

   Cilj europske nagrade za mlade „Karlo Veliki” je potaknuti razvoj europske svijesti među mladima te njihovo sudjelovanje u europskim integracijskim projektima. Nagrada se dodjeljuje projektima mladih kojima se potiče međusobno razumijevanje, promiče razvoj svijesti o zajedničkom europskom identitetu i nude praktični primjeri kako Europljani žive zajedno kao jedno društvo.

   Dodjeljuju je jednom godišnje zajednički Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade „Karlo Veliki” iz Aachena, a nagrada za najbolji projekt iznosi 5 000 eura, druga nagrada 3 000 eura i treća 2 000 eura. Dio nagrade čini i posjet troje finalista Europskom parlamentu (u Bruxellesu ili Strasbourgu). Predstavnici svih 28 odabranih nacionalnih projekata pozivaju se na četverodnevno putovanje u Aachen u Njemačkoj.

   Dobitnike nagrada za tri najbolja projekta objavljuju predsjednik Europskog parlamenta i predstavnik Zaklade međunarodne nagrade „Karlo Veliki” iz Aachena.

     
     
  • Nagrada „Europski građanin” – nagrada za iznimna postignuća 

   Europski parlament svake godine dodjeljuje nagradu „Europski građanin”. Nagrada je namijenjena kao priznanje za iznimna postignuća na sljedećim područjima:

   Aktivnosti ili djela građana, skupina, udruga ili organizacija kojima su pokazali izniman angažman u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanju prekogranične ili transnacionalne suradnje unutar Europske unije. Ovdje se također ubrajaju Aktivnosti ili djela građana koji dugoročnom prekograničnom ili transnacionalnom kulturnom suradnjom doprinose jačanju europskog duha. Prednost se daje projektima koji su povezani s tekućom Europskom godinom.

   Svakodnevne Aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima.

   Samo zastupnici Europskog parlamenta imaju pravo predložiti kandidate, pri čemu svaki od njih može predložiti samo jednog kandidata godišnje.

     
     
  • Nagrada LUX – podrška kulturi i europskom identitetu 

   Nagrada LUX Europskog parlamenta od 2007. godine usmjerava pozornost na filmove koji se bave samom srži rasprava u europskoj javnosti. Parlament smatra da film kao masovni kulturni medij može poslužiti kao idealno komunikacijsko sredstvo za raspravu i promišljanje o Europi i njezinoj budućnosti. Film je popularan i privlači različite naraštaje, a uživanje u njemu nije skupo.