Upiti građana (Ask EP) 

Želite li saznati više o aktivnostima, ovlastima i ustroju Europskog parlamenta, obratite se Odjelu za upite građana (Ask EP) služeći se niže dostupnim obrascem.

Vi pitate, mi odgovaramo

Ovdje možete pronaći odabrane nedavne teme od posebnog interesa za građane koji pišu Europskom parlamentu i naše odgovore na svaki od tih upita.

 • Što Europska unija poduzima kako bi zaštitila prava putnika u zračnom prometu? 

  Europska unija na snazi ima zakone koji štite naša prava kada putujemo zrakoplovom. Europski parlament već se dugi niz godina zalaže za što veću zaštitu, a Europska komisija je u kontekstu pandemije koronavirusa poduzela korake kako bi se zajamčila zaštita putnika u zračnom prometu.

    
 • Stajalište Europskog parlamenta o Konferenciji o budućnosti Europe 

  Sve veća važnost digitalnog gospodarstva, klimatske promjene, migracije i terorizam te izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije povod su za institucionalnu reformu EU-a i sve veće sudjelovanje građana. Stoga se razmatranje budućnosti EU-a ne odvija samo na institucionalnoj razini, nego i u akademskim zajednicama te na širim političkim forumima.

    
 • Kakvu ulogu imaju odbori Europskog parlamenta i kako funkcioniraju? 

  Odbori Europskog parlamenta detaljno razmatraju predložene zakone EU-a i sastavljaju prijedloge izmjena o kojima zastupnici zatim raspravljaju i glasuju. Odbori su ključan dio sustava odlučivanja EU-a i ovlasti Europskog parlamenta.

    
 • Koje je stajalište Europskog parlamenta o stanju u Siriji? 

  Stanje u Siriji tema je brojnih rasprava i rezolucija Europskog parlamenta. U svojoj Rezoluciji donesenoj 15. ožujka 2018. Europski parlament ponovno najoštrije osuđuje „sva zlodjela i raširena kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava počinjena u ovom sukobu, a posebne ona koja su počinile snage Asadova režima, uključujući uz pomoć saveznika Rusije i Irana, te terorističke skupine s popisa UN-a”. Nadalje, EP izražava duboko žaljenje zbog „neuspjeha ponovljenih regionalnih i međunarodnih pokušaja da se rat okonča” te „snažno potiče na obnovljenu i intenzivnu suradnju na svjetskoj razini radi postizanja mirnog i održivog rješenja za taj sukob”.

    
 • Što su klubovi zastupnika u Europskom parlamentu i kako se osnivaju? 

  Zastupnici u Europskom parlamentu ne djeluju na temelju nacionalnosti, već na temelju političke pripadnosti. Stoga zastupnici, i mnoge političke stranke koje oni zastupaju, osnivaju klubove zastupnika koji dijele slične vrijednosti i politički program. Ti klubovi zastupnika sjede na točno određenim mjestima u vijećnici Europskog parlamenta. Nakon europskih izbora u svibnju 2019. u Europskom parlamentu osnovano je sedam klubova zastupnika. Zastupnici koji ne pripadaju niti jednom klubu zastupnika zovu se nezavisni zastupnici.

    
 • Želite li inačicu cijelog teksta na svojem jeziku (jedan od službenih jezika EU-a), obratite se Odjelu za upite građana (Ask EP) koristeći ovaj obrazac.