Stažiranje u Europskom parlamentu 

Europski parlament nudi dvije vrste stažiranja: stažiranje u Glavnom tajništvu (stipendije Schuman) i stažiranje u uredu zastupnika u Europskom parlamentu

Stažiranje u Glavnom tajništvu – stipendije Schuman

Stipendije Schuman plaćena su stažiranja u jednom od službenih mjesta rada Europskog parlamenta (Bruxellesu, Luxembourgu i Strasbourgu) ili u njegovim uredima za vezu u državama članicama.

Stipendije su nazvane po Robertu Schumanu, jednom od glavnih tvoraca projekta europske integracije koji je zaslužan za više od 70 godina mira i blagostanja u Europi. Schuman je predložio ujedinjenje francuske i njemačke proizvodnje ugljena i čelika. To je postala Europska zajednica za ugljen i čelik, prva od Europskih zajednica od koje je nastala Europska unija. 

  • Stipendije Schuman obogatit će vaše obrazovanje i strukovno osposobljavanje i pružit vam uvid u rad institucija EU-a i Europskog parlamenta, glavnog mjesta za donošenje odluka i političku raspravu na razini EU-a.

    Stipendije Schuman obuhvaćaju široki spektar područja, od unutarnje i vanjske politike EU-a, financija, prava, višejezičnosti, administracije, infrastrukture i logistike do komunikacija ili IT-a.

    Europski parlament svima pruža jednake mogućnosti; prijaviti se mogu svi kandidati, bez obzira na spol, spolnu orijentaciju, kulturu, etničku i vjersku pripadnost ili invaliditet, pri čemu se uspješnim kandidatima s invaliditetom omogućuju prilagođeni uvjeti unutar razumnih granica.

    U čast novinarima koji su ubijeni tijekom obavljanja svojih dužnosti, Glavna uprava za komunikaciju Europskog parlamenta nudi nekoliko stipendija Schuman u sjećanje na Jána Kuciaka, slovačkog istraživačkog novinara koji je ubijen u veljači 2018.

Kome se možete obratiti?

Za sve dodatne informacije o stipendijama Schuman obratite se:

Contact: 

Stažiranje u uredu zastupnika u Europskom parlamentu

Zastupnici u Europskom parlamentu, na temelju sporazuma s Europskim parlamentom, mogu ponuditi plaćeno stažiranje u prostorima Europskog parlamenta u Bruxellesu (ili Strasbourgu).

Kome se možete obratiti?

Obratite nam se za sve dodatne informacije o pripravništvima zastupnika u Europskom parlamentu:

Contact: Stažiranje u drugim institucijama Europske unije

Sve o programima stažiranja u drugim institucijama EU-a možete saznati ovdje