European elections     
 

Európai választások 

2019. május 23–26. 

A következő európai parlamenti választásokra 2019. május 23–26-án kerül sor. Minden felnőtt uniós polgár lehetőséget kap arra, hogy kiválassza, ki képviselje az Európai Parlamentben. Segítsen alakítani Európa jövőjét és szavazzon!

A legutóbbi, 2014. évi európai parlamenti választások voltak a valaha megtartott legnagyobb nemzetek feletti választások. A tét ezúttal még nagyobb. Szavazásával eldöntheti, hogy milyen lesz Európa az elkövetkezendő években.

A 2019. májusi európai parlamenti választások közvetlen hatással lesznek az Ön életére. A választások döntik el, hogy az Unió a következő években milyen lépéseket tesz a munkahelyekkel, a vállalkozásokkal, a biztonsággal, a migrációval és az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekben.

Mivel Európa mindannyiunké, ezekben a kérdésekben együtt kell döntenünk. Fontos tehát, hogy ne csak Ön, hanem családja, barátai, szomszédai és kollégái is szavazzanak. Ha mindenki szavaz, azzal mindenki nyer.

 

A szavazás menete

Bár vannak közös szabályok a választásokra vonatkozóan, egyes lehetőségek – például a postai úton vagy külföldről történő szavazás – országonként eltérőek lehetnek.

A konkrét részletekről, tehát hogy kik a jelöltek és hogy hol szavazhat, időben tájékoztatást kap. A legfrissebb adatokról a nemzeti választási hatóságnál tájékozódhat.

Ha Ön egy másik uniós országban él, módjában áll ott szavazni európai parlamenti képviselőre. Ha származási országa lehetővé teszi a külföldről történő szavazást, akkor ezzel a lehetőséggel is élhet. Erről nagykövetségén tud tájékozódni. Természetesen azonban csak egyszer, tehát vagy származási, vagy lakóhelye szerinti országában szavazhat, mindkettőben nem.

A már elért eredményekre alapozva meg kell változtatnunk Európát, és hatékonyabbá kell tennünk azért, hogy választ adhassunk a polgárok aggályaira.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke

     

Mit tehet még

A szavazáson túlmenően fontos szerepet játszhat abban, hogy minél többen szavazzanak, és ezzel meghatározza, hogy az EU milyen irányban haladjon.

Jelentkezzen, és vegyen részt a demokrácia előmozdításában! 

     

Európai választások

Nézzen utána, mi az európai választások folyamata, és hogyan szavazhat  otthon, illetve külföldről.

     

Választási sajtócsomag

Ha Ön újságíró és a választásokról ír, mindent megtalál a választási sajtócsomagban .

     

Miért szavazzon a 2019. évi európai parlamenti választásokon?

Az elmúlt néhány évben az Európai Parlament sokat tett annak érdekében, hogy javítsa az élet különböző aspektusait. Ennek a munkának a következő parlamenti ciklusban is folytatódnia kell. Vessen egy pillantást erre az áttekintésre , és ossza meg barátaival a legfontosabb információkat.

Az EU a kereskedelem fellendítésétől a fogyasztók védelmén keresztül a kutatás ösztönzéséig számos kérdéssel foglalkozik. Az EU folyamatosan hatással van városára és régiójára. Itt megtudhatja, mit tesz az EU Önért .

Hogyan képviselik Önt az európai parlamenti képviselők?

Az európai parlamenti választások lényege, hogy megválaszthatja, ki képviselje Önt az Európai Parlamentben, és ki álljon ki érdekei mellett az EU-ban. Az európai parlamenti képviselők nemcsak az új jogszabályokat módosíthatják és szavazhatják meg, hanem az új kereskedelmi megállapodásokat is, továbbá ellenőrzést gyakorolnak az uniós intézmények és afelett, hogy azok mire fordítják az adófizetők pénzét. Konkrét esetekben vizsgálatot is indíthatnak.

Az európai parlamenti választások részletesen

Az európai polgárok ötévente határoznak arról, ki képviselje őket az Európai Parlamentben, e közvetlenül választott intézményben, amely védi érdekeiket az európai uniós döntéshozatal során. A szavazási gyakorlat tagállamonként változik, de vannak bizonyos közös elemek. Az alábbiakban rövid áttekintést nyújtunk arról, hogyan választják meg az európai parlamenti képviselőket.

Hány európai parlamenti képviselő van országonként ?

A képviselői helyek elosztását az uniós szerződések határozzák meg. Figyelembe veszik az egyes országok lakosságának számát, bár néhány kisebb országnak több hely jut, mint amennyit a szigorúan vett arányosság diktálna. Az európai parlamenti képviselői helyek száma jelenleg 6 (Málta, Luxemburg, Ciprus) és 96 (Németország) között mozog.

Választási rendszer

A szabályok értelmében az európai parlamenti képviselők megválasztásakor az arányos képviselet valamely formáját kell alkalmazni. Ez a rendszer biztosítja, hogy amennyiben egy párt megkapja a szavazatok 20%-át, úgy a vitatott képviselői helyek mintegy 20%-a is az övé lesz, így a nagyobb és a kisebb politikai pártok is lehetőséget kapnak arra, hogy képviseltessék magukat az Európai Parlamentben.

Az országok szabadon dönthetnek a szavazási eljárás számos más fontos szempontjáról. Egyesek például regionális választási körzetekre osztják területüket, míg mások egyetlen választási körzetet állapítanak meg.

Szavazási napok

Az uniós országoknak eltérő szavazási hagyományaik vannak, ezért a szavazás pontos napjáról egy négy napos – csütörtöktől (Hollandia általában ezt a napot preferálja) vasárnapig (a legtöbb országban ezen a napon tartják a választásokat) tartó – választási perióduson belül saját maguk döntenek.

Ki indul a választásokon?

A választásokon nemzeti pártok versengenek, ám az európai parlamenti képviselők megválasztásuk után nemzetek feletti képviselőcsoportok tagjai lesznek. A legtöbb nemzeti párt egy európai politikai párt tagja (lásd lentebb a további információkat), így a választások éjszakájának nagy kérdése az, hogy melyik európai csoportosulás gyakorol majd nagyobb befolyást a következő parlamenti ciklusban.

Van beleszólás abba, hogy ki álljon a Bizottság élén

A 2014-es választásokon a főbb európai politikai pártok először állítottak jelöltet az EU végrehajtó szerve, az Európai Bizottság elnöki posztjára. Az új Parlament többségi jóváhagyását követően az Európai Néppárt jelöltje nyerte el a Bizottság elnöki posztját.

Az európai parlamenti választásokon való szavazáskor a polgároknak tehát abba is beleszólásuk van, hogy ki fogja javasolni és működtetni az uniós politikákat.

Az európai politikai pártok várhatóan legesélyesebb jelöltjeiket indítják a 2019-es választásokon is.

Az európai szintű politikai pártok

Az európai szintű politikai pártokat nemzeti pártok és egyének alkotják, és több tagállamban is képviseltetik magukat. Az európai parlamenti választásokon a nemzeti politikai pártok – gyakran egy európai politikai párthoz rendelve – méretik meg magukat, és a választásokat követően politikai családjuk hasonlóan gondolkodó pártjaival együtt csatlakozhatnak az Európai Parlament valamely képviselőcsoportjához.