Európai választások: az Ön lehetősége arra, hogy véleményt nyilvánítson 

A következő, 2024. június 6–9-i európai választások lehetőséget kínálnak, hogy éljen szavazati jogával, és segítsen eldönteni, milyen irányba haladjon Európa.

Az uniós választásokon való szavazással gyakorolja demokratikus jogát, hogy részt vegyen az Európa jövőjével kapcsolatos döntések meghozatalában, és jogszerűséget biztosít a Parlament számára a feladatai ellátásához.

Nézze meg az európai választások weboldalát, ahol további információkat találhat a választások működéséről, és regisztrálhat a szavazási emlékeztetőkre is.

Miért fontosak az európai választások?

Az európai választások lényege, hogy megválaszthatja, ki álljon ki érdekei mellett az EU-ban. Az európai parlamenti képviselők nemcsak az új jogszabályokat alakíthatják és szavazhatják meg, hanem az új kereskedelmi megállapodásokat is, továbbá ellenőrzést gyakorolnak az uniós intézmények és afelett, hogy az uniós alapokat jól költsék el. Konkrét esetekben vizsgálatot is indíthatnak. Tudjon meg többet azokról az európai parlamenti képviselőkről, akik jelenleg az Ön hazáját képviselik.

Az európai választásokon való szavazással Ön gyakorolja azt a demokratikus jogát, hogy részt vegyen az Európa jövőjével kapcsolatos döntések meghozatalában, és felruházza a Parlamentet a feladatai ellátásához szükséges legitimitással.

A választásra ötévente kerül sor, és ez a világ legnagyobb transznacionális választása. A választásokat követően a Parlament szavaz az Európai Bizottság – az EU végrehajtó szerve – új vezetőjének megválasztásáról, valamint a biztosok teljes testületének jóváhagyásáról.

A legutóbbi, 2019. májusi választásokon jelentősen, uniós szinten több mint 50%-ra nőtt a részvételi arány. A Parlament részrehajlás nélküli tájékoztató kampánnyal buzdított a szavazásra. A kampány eredményeként megszületett a „together.eu” platform, amelynek célja az európai demokráciában való aktív részvétel előmozdítása.

Az europaert.eu közösség elkötelezett amellett, hogy a lehető legtöbb polgárt ösztönözzön a szavazásra a 2024-es európai választásokon. Regisztráljon itt a csatlakozáshoz!

A választások folyamata

Bár vannak közös szabályok a választásokra vonatkozóan, egyes lehetőségek – például a postai úton vagy külföldről történő szavazás – országonként eltérőek lehetnek.

A választási napok is eltérhetnek. A választások általában csütörtökön kezdődnek (Hollandia általában ezen a napon szavaz), és vasárnap (aznap, amikor a legtöbb ország megtartja a választást) fejeződnek be.

A megválasztott képviselők száma az egyes országok lakosságának számától függ, bár néhány kisebb országnak több hely jut, mint amennyit a szigorúan vett arányosság diktálna. Az európai parlamenti képviselői helyek száma jelenleg 6 (Málta, Luxemburg, Ciprus) és 96 (Németország) között mozog.

A választásokon nemzeti pártok versengenek, ám az európai parlamenti képviselők megválasztásuk után nemzetek feletti képviselőcsoportok tagjai lesznek. A legtöbb nemzeti párt európai szintű politikai párthoz kapcsolódik.

Tudjon meg többet az egyes uniós országok választási szabályairól!