Parlaméter 2018 – A Kihívás: A Hallgatólagos Támogatás Váljon Szavazattá
 

A 2018. évi Parlaméter a választások előtt hét hónappal azt mutatja, hogy az európaiak egyre jobban értékelik az Európai Uniót, és hogy jobban tudatában vannak, hogy európai parlamenti választásokra fog sor kerülni. Ez a csendes többség által kifejezett, megalapozott optimizmus képezheti az európai polgárokat összekötő pozitív európai narratíva alapját, amely ellentételezheti a populista hangokat. A 2018. évi Parlaméter a felmérés eredményeit azzal a céllal teszi közzé, hogy megfelelhessünk a kihívásnak: a hallgatólagos támogatás váljon szavazattá.

Az európai polgárok minden eddiginél pozitívabban tekintenek uniós tagságukra. A berlini fal 1989-es leomlása óta most a legmagasabb a népszerűségi mutató: Az európaiak 62%-a gondolja úgy, hogy országuk uniós tagsága jó dolog. A válaszadók többsége mind a 28 tagállamban úgy véli, hogy országuknak az uniós tagságból előnye származott. Ez a vélemény a 2018. áprilisi legutóbbi felmérés óta tovább javult, és jelenleg 68%-on áll, ami az 1983 óta valaha mért legjobb eredmény. Arra a kérdésre, hogy az országnak milyen előnye származott az uniós tagságból, a legtöbben a gazdasági előnyt és azt jelölték meg, hogy az EU segít fenntartani a többi országgal a biztonságos kapcsolatokat.

Az európaiak elégedettebbek azzal is, ahogy a demokrácia működik az Unióban és saját országukban. A válaszadók azt is megerősítették, hogy érzésük szerint véleményük számít az EU-ban. Ugyanakkor az uniós tagállamok több mint felét érintő, ezzel ellentétes tendencia is érzékelhető. A 2018. évi Parlaméter kimutatásai szerint ambivalens a kép, mivel a válaszadók fele szerint az EU rossz irányba halad.

A 2018. évi Parlaméter a következő európai parlamenti választásokkal kapcsolatban közelről vizsgálja a polgárok véleményét: az általános tájékozottság jobb, ám a vélemények és az attitűdök eltérnek.

Az európaiak 41%-a tudja, hogy a választások időpontja 2019 májusa, ami egy hat hónappal ezelőtti egy hasonló felméréshez képest kilenc százalékpontos emelkedés. 44%-uk azonban még mindig nem tudta, mikor lesznek a választások.  A polgárok 51%-a nyilatkozott úgy, hogy érdeklődést mutat a választások iránt, és a kampányprioritások az elmúlt hat hónap során sokat változtak. A legfőbb kérdés most a bevándorlás (50%), amelyet a gazdaság (47%) és az ifjúsági munkanélküliség (47%) követ, míg a terrorizmus elleni küzdelem a negyedik helyre (44%) esett vissza.