Díjak 

Az Európai Parlament nem csak törvényalkotással foglalkozik. Az értékekre is szeretné felhívni a figyelmet. Minden évben négy díjat adományoz a kiválóság jutalmazásának szándékával az emberi jogok védelme, a filmművészet, az ifjúsági projektek, valamint a polgárság értékeinek felmutatása terén. Ez alkalom arra, hogy ráirányítsa a figyelmet azokra az emberekre és szervezetekre, akik és amelyek mindent megtesznek annak érdekében, hogy világunk kicsivel jobbá váljon és hogy mások is kövessék példájukat.

 • 2022. évi Európai Polgár díj: pályázzon projekttel vagy jelöljön projektet! 

  Az Európai Polgár díj azokat a kezdeményezéseket ismeri el, amelyek hozzájárulnak az európai együttműködéshez és a közös értékek előmozdításához. Ismer olyan projektet, amely megérdemelné a díjat? Akkor jelölje most!

  Az Európai Parlament által minden évben odaítélt díjat olyan magánszemélyek vagy szervezetek által szervezett projektek kapják, amelyek ösztönzik:

  • az emberek közötti kölcsönös megértést és a szorosabb integrációt az Unióban
  • az erősebb európai szellemiséget teremtő határokon átnyúló együttműködést
  • az uniós értékeket és az alapvető jogokat

  A jelentkezés módja 
  Az Európai Polgár díjra magánszemélyek, csoportok, egyesületek és szervezetek is pályázhatnak projekttel, illetve ők is jelölhetnek projektet a díjra. Az EP képviselői is jogosultak egy-egy jelöltet állítani.

  Jelentkezéshez vagy projektjelöléshez kérjük, használja ez az űrlapot. További információért kérjük, hogy írjon a CitizensPrize@ep.europa.eu címre.

  A jelentkezés lezárult, köszönjük a részvételt!


  További információk:

    
 • Szaharov-díj – a gondolat szabadságáért 

  A Szaharov-díjat a következő területeken elért kiemelkedő teljesítményért adományozzák:

  • az emberi jogok és az alapvető szabadságok – elsősorban a véleménynyilvánítás szabadságának
  • védelme, a kisebbségek jogainak védelme
  • a nemzetközi jog tiszteletben tartása
  • a demokrácia fejlesztése és a jogállamiság alkalmazása érdekében kifejtett tevékenység.
     
  • Az „Nagy Károly Európai Ifjúsági díj” – minden kiemelten motivált fiatal európainak 

   Az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat az európai és nemzetközi megértést előmozdító ifjúsági projekteknek ítélik oda. A díj kiemeli a fiatalok az európai demokrácia megerősítése érdekében Európa-szerte végzett mindennapi munkáját, és támogatja aktív részvételüket Európa jövőjének alakításában.

   A legjobb projektért járó díj 7500 euró, míg a második helyezett 5000, a harmadik 2500 eurós jutalomban részesül, melyet az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány évenként közösen ítél oda. A díj részeként a három végső díjazott látogatást tehet az Európai Parlamentbe (Brüsszelben vagy Strasbourgban). Ezenkívül mind a 27 kiválasztott nemzeti projekt képviselőjét meghívják egy négynapos utazásra a németországi Aachenbe.

   16-30 év közötti uniós lakoslakos vagy, és olyan projekten dolgozol, amely hozzájárul Európa alakításához? Akkor te lehetsz az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj következő nyertese!


     
  • LUX közönségdíj: a kultúra támogatása és az európaiak összekapcsolása 

   Az Európai Parlament LUX filmdíja 2007 óta épít hidakat Európában azáltal, hogy reflektorfénybe helyezi a nyilvános európai vita középpontjába kerülő filmeket.

   2020 szeptemberében a LUX filmdíj LUX közönségdíjjá alakult át. A díjat az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas hálózattal együttműködésben az Európai Parlament és a European Film Academy hozta létre.

   Az új díj célja a polgárok és az őket képviselő politikusok közötti kapcsolatok erősítése azáltal, hogy az európai nézőket felkérik arra, hogy legyenek Európa legnagyobb filmes zsűrijének tagjai, és szavazzanak kedvenc filmjükre. A cél az is, hogy a nézőket a mozikba vonzza inspiráló európai filmeket nézni, és arra ösztönözze őket, hogy vegyenek részt az Európáról szóló vitákban. A kiválasztott filmek Európa legfontosabb társadalmi, politikai és történelmi kérdéseire hívják fel a figyelmet, és az európai filmvilág szépségét és sokszínűségét tükrözik.

   A nyertes filmet a közönség és az Európai Parlament képviselői közösen választják ki (a két csoport között a szavazatok 50–50%-ban oszlanak meg).

   Az aktuális programmal kapcsolatos további részletekért látogasson el az alábbi weboldalra: luxaward.eu.