Díjak 

Az Európai Parlament nem csak törvényalkotással foglalkozik. Az értékekre is szeretné felhívni a figyelmet. Minden évben négy díjat adományoz a kiválóság jutalmazásának szándékával az emberi jogok védelme, a filmművészet, az ifjúsági projektek, valamint a polgárság értékeinek felmutatása terén. Ez alkalom arra, hogy ráirányítsa a figyelmet azokra az emberekre és szervezetekre, akik és amelyek mindent megtesznek annak érdekében, hogy világunk kicsivel jobbá váljon és hogy mások is kövessék példájukat.

 • Európai Polgár díj
 •  

  Az Európai Parlament által évente odaítélt Európai Polgár díj olyan, az Európai Unió polgárai és szervezetei által irányított projekteket jutalmaz, amelyek európai együttműködésről, kölcsönös megértésről, valamint a közös európai értékek és az alapvető jogok előmozdításáról tanúskodnak.

  További információért kérjük, írjon a CitizensPrize@ep.europa.eu e-mail-címre.


  További információk:

    
 • Az „Nagy Károly Európai Ifjúsági díj” – minden kiemelten motivált fiatal európainak 

  Az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat az európai és nemzetközi megértést előmozdító ifjúsági projekteknek ítélik oda. A díj kiemeli a fiatalok az európai demokrácia megerősítése érdekében Európa-szerte végzett mindennapi munkáját, és támogatja aktív részvételüket Európa jövőjének alakításában.

  A legjobb projektért járó díj 7500 euró, míg a második helyezett 5000, a harmadik 2500 eurós jutalomban részesül, melyet az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány évenként közösen ítél oda. A díj részeként a három végső díjazott látogatást tehet az Európai Parlamentbe (Brüsszelben vagy Strasbourgban). Ezenkívül mind a 27 kiválasztott nemzeti projekt képviselőjét meghívják egy négynapos utazásra a németországi Aachenbe.

  16-30 év közötti uniós lakoslakos vagy, és olyan projekten dolgozol, amely hozzájárul Európa alakításához? Akkor te lehetsz az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj következő nyertese!


    
 • Szaharov-díj – a gondolat szabadságáért 

  A Szaharov-díjat a következő területeken elért kiemelkedő teljesítményért adományozzák:

  • az emberi jogok és az alapvető szabadságok – elsősorban a véleménynyilvánítás szabadságának
  • védelme, a kisebbségek jogainak védelme
  • a nemzetközi jog tiszteletben tartása
  • a demokrácia fejlesztése és a jogállamiság alkalmazása érdekében kifejtett tevékenység.
     
  • LUX közönségdíj: a kultúra támogatása és az európaiak összekapcsolása 

   Az Európai Parlament LUX filmdíja 2007 óta épít hidakat Európában azáltal, hogy reflektorfénybe helyezi a nyilvános európai vita középpontjába kerülő filmeket.

   2020 szeptemberében a LUX filmdíj LUX közönségdíjjá alakult át. A díjat az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas hálózattal együttműködésben az Európai Parlament és a European Film Academy hozta létre.

   Az új díj célja a polgárok és az őket képviselő politikusok közötti kapcsolatok erősítése azáltal, hogy az európai nézőket felkérik arra, hogy legyenek Európa legnagyobb filmes zsűrijének tagjai, és szavazzanak kedvenc filmjükre. A cél az is, hogy a nézőket a mozikba vonzza inspiráló európai filmeket nézni, és arra ösztönözze őket, hogy vegyenek részt az Európáról szóló vitákban. A kiválasztott filmek Európa legfontosabb társadalmi, politikai és történelmi kérdéseire hívják fel a figyelmet, és az európai filmvilág szépségét és sokszínűségét tükrözik.

   A nyertes filmet a közönség és az Európai Parlament képviselői közösen választják ki (a két csoport között a szavazatok 50–50%-ban oszlanak meg).

   Az aktuális programmal kapcsolatos további részletekért látogasson el az alábbi weboldalra: luxaward.eu.