Állampolgári tájékoztatáskérések (Ask EP) 

Ha szeretne többet megtudni az Európai Parlament tevékenységeiről, hatásköreiről és szervezeti felépítéséről, az alábbi linken elérhető űrlap segítségével lépjen kapcsolatba az Állampolgári Tájékoztatáskérések Osztályával („Kérdezze meg az EP-t!” /”Ask EP”)

Ön kérdez, mi válaszolunk

Itt talál néhányat az Európai Parlamentnek író polgárokat különösen érdeklő legfrissebb témák közül és válaszainkat.

 • Mit tesz az Európai Unió a légi utasok jogainak védelme érdekében? 

  Az Európai Unió (EU) rendelkezik olyan jogszabályokkal, amelyek célja a repülőgéppel történő utazás során bennünket megillető jogok védelme. Az Európai Parlament évek óta szorgalmazza a magasabb szintű védelmet, és a Covid19-világjárvánnyal összefüggésben az Európai Bizottság lépéseket tett annak biztosítására, hogy a légi utasok jogait továbbra is megvédje.

    
 • Az Európai Parlament álláspontja az Európa jövőjéről szóló konferenciáról 

  A digitális gazdaság növekvő jelentőségére, az éghajlatváltozásra, a migrációra, a terrorizmusra és az Egyesült Királyság Európai Unióból (EU) való kilépésére és más fejleményekre reagálva egyre többen kérik az EU intézményi reformját és a polgárok nagyobb mértékű bevonását. Következésképpen az EU jövőjéről szóló viták nemcsak intézményi szinten, hanem tudományos körökben és szélesebb politikai fórumokon is zajlanak.

    
 • Milyen szerepet töltenek be az Európai Parlament bizottságai, és hogyan működnek? 

  Az Európai Parlament bizottságai részletesen megvizsgálják a javasolt uniós jogszabályokat, és módosítási javaslatokat dolgoznak ki, amelyekről a képviselők ezt követően vitát folytatnak és szavaznak. A bizottságok alapvető fontosságúak az uniós döntéshozatali rendszerek és az Európai Parlament hatáskörei szempontjából.

    
 • Mi az Európai Parlament álláspontja a szíriai helyzetről? 

  A szíriai helyzet sok vita és állásfoglalás tárgyát képezte az Európai Parlamentben. Egy 2018. március 15-én elfogadott állásfoglalásban az Európai Parlament határozottan elítélte „... a konfliktus során, és különösen az Asszád-rezsim erői által többek közt szövetségeseik, Oroszország és Irán segítségével, illetve az ENSZ terrorista szervezeteket felsoroló jegyzékében szereplő szervezetek által elkövetett minden atrocitást és a széles körben elkövetett emberi jogi és nemzetközi humanitárius jogi jogsértéseket”. Továbbá mélységes sajnálatát fejezte ki „a háború lezárása érdekében regionális és nemzetközi szinten tett ismételt kísérletek kudarca miatt”, és nyomatékosan szorgalmazta „egy megújított és intenzív globális együttműködés kialakítását a konfliktus békés és fenntartható megoldása érdekében”.

    
 • Mik azok az európai parlamenti képviselőcsoportok, és hogyan jönnek létre? 

  Az Európai Parlamentben a képviselők nem állampolgárságuk alapján, hanem politikai hovatartozásuk szerint folytatják tevékenységüket. Így a hasonló értékeket valló és hasonló célokat követő képviselők és az általuk képviselt számos politikai párt képviselőcsoportokat hoznak létre. Az egyes képviselőcsoportok az Európai Parlament üléstermében meghatározott ülésrend szerint foglalnak helyet. A 2019. májusi európai választásokat követően az Európai Parlamentben hét képviselőcsoport jött létre. Azok a képviselők, akik nem tagjai valamelyik képviselőcsoportnak, a független képviselők.

    
 • Amennyiben a teljes szöveget az Ön hivatalos uniós nyelvén kívánja megkapni, kérjük, hogy ezen űrlap kitöltésével forduljon az Európai Parlament Állampolgári Tájékoztatáskérések Osztályához (Ask EP).