Állampolgári tájékoztatáskérések (Ask EP) 

Ha szeretne többet megtudni az Európai Parlament tevékenységeiről, hatásköreiről és szervezeti felépítéséről, az alábbi linken elérhető űrlap segítségével lépjen kapcsolatba az Állampolgári Tájékoztatáskérések Osztályával („Kérdezze meg az EP-t!” /”Ask EP”)

Ön kérdez, mi válaszolunk

Itt talál néhányat az Európai Parlamentnek író polgárokat különösen érdeklő legfrissebb témák közül és válaszainkat.

 • Mit tesz az Európai Unió a korrupció ellen? 

  A korrupció súlyos bűncselekmény, amelynek uniós dimenziója is lehet. Ma is kihívást jelent a társadalom egésze számára. Megállítása elsősorban tagállami hatáskörbe tartozik, mivel végső soron a tagállamok felelősek azokért a területekért, amelyeknek a leginkább szerepük van a korrupció elleni küzdelemben: a bűnüldözésért, az igazságszolgáltatásért és a helyi büntetés-végrehajtásért. Azt is ők döntik el, hogy költségvetésükből mennyit fordítanak rendfenntartásra.

    
 • Milyen ügyekben és kérdésekkel fordulnak a polgárok az Európai Parlamenthez és elnökéhez? 

  A polgárok az Európai Parlament elnökét, David Maria Sassolit és a parlamenti képviselőket Európa és a világ minden tájáról megkeresik, és a legkülönbözőbb témákban nyilvánítanak véleményt, tesznek javaslatokat, kérnek információt vagy intézkedéseket. A Parlament Állampolgári Tájékoztatáskérések Osztálya (Ask EP) az EU bármely hivatalos nyelvén válaszol ezekre a megkeresésekre, a svédtől a szlovákon és a lengyelen át a portugálig.

    
 • Mit tesz az Európai Parlament annak érdekében, hogy eloszlassa a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanságot Európában? 

  Vannak, akik a védőoltásoknak csak hosszas megfontolás után szavaznak bizalmat vagy egyenesen elutasítják beadatásukat, hiába áll előttük a védekezés lehetősége. A védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság rendkívül összetett és helyzetfüggő. Mértéke időben, földrajzilag és vakcinától függően is eltér. Okozhatja többek között a veszélyérzet hiánya (például az érintettségnek vagy a védőoltások jelentőségének a téves megítélése miatt), a kényelmetlenségek kerülése (ha például körülményes hozzáférni) és a bizalom hiánya (a gyártó vagy a vakcina iránt). A védőoltásokkal kapcsolatos politika a tagállami hatóságok hatáskörébe tartozik. Az Európai Unió a programok és politikák összehangolásában nyújt számukra segítséget a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság terén is.

    
 • Mi az Európai Parlament álláspontja a mesterséges intelligenciával kapcsolatban? 

  A mesterséges intelligencia a gépi tanulást, a robotikát és az automatizált döntéshozatalt ötvöző technológia. Központi szerepet tölt be a társadalom digitalizációjában. Az Európai Unió kiemelt figyelmet szentel ennek a technológiának, mert az egyfelől pozitív hatást gyakorolhat a társadalomra és a gazdaságra (gondoljunk csak az egészségügyi vagy a közlekedési alkalmazásokra), másfelől viszont számos kockázatot is magában rejt, amelyeknek káros következményei lehetnek az uniós polgárok alapvető jogaira nézve. Ebből a megfontolásból az Európai Unió úgy kívánja ösztönözni és szabályozni a mesterséges intelligencia fejlesztését és alkalmazását, hogy egyaránt számol a kockázatokkal és a lehetőségekkel.

    
 • Milyen intézkedéseket hozott az Európai Unió az évszakokhoz igazodó óraátállítással kapcsolatban? 

  Az Európai Unió (EU) a belső piac összehangolt működése érdekében először 1980-ban egységesítette a nyári időszámítás kezdetének és végének napját és óráját valamennyi tagállamban. Egészen addig rendkívül változatos képet mutatott az egyes országok gyakorlata, ami gyakran szomszédos országok tekintetében is időkülönbségeket eredményezett. Az évszakokhoz igazodó óraátállítást ma a nyári időszámításra vonatkozó rendelkezésekről szóló 2000. évi uniós irányelv szabályozza. Az irányelv szerint a nyári időszámítási időszak „az évnek azon szakasza, amelynek során az év többi részéhez képest az órákat 60 perccel előbbre állítják”. Előírja, hogy az „március utolsó vasárnapján” kezdődjön és „október utolsó vasárnapján” érjen véget. Az irányelv kimondja, hogy a nyári időszámítás egységes alkalmazása fontos a belső piac működése szempontjából.

    
 • Ha a teljes szöveget meg szeretné kapni az Európai Unió Ön által beszélt hivatalos nyelvén, ezen az űrlapon vegye fel a kapcsolatot az Európai Parlament Állampolgári Tájékoztatáskérések Osztályával (Ask EP).