Informatieverzoeken van de burger (Ask EP) 

Als u meer wilt weten over de activiteiten, bevoegdheden en organisatie van het Europees Parlement, kunt u via onderstaand formulier contact opnemen met de afdeling Informatieverzoeken van de burger (Ask EP).

U vraagt, wij antwoorden

Hier vindt u een selectie van recente onderwerpen die de burgers die naar het Europees Parlement schrijven bijzonder aan het hart gaan, en onze antwoorden daarop.

 • Wat doet de Europese Unie in de strijd tegen toekomstige epidemieën als gevolg van ziekten die overdraagbaar zijn van dier op mens? 

  Burgers vragen het Europees Parlement vaak wat de Europese Unie (EU) doet in de strijd tegen toekomstige epidemieën als gevolg van ziekten die overdraagbaar zijn van dier op mens. De afgelopen decennia hebben een aantal op de mens overdraagbare dierenziekten (zoönosen) geleid tot epidemieën en pandemieën. De coronapandemie is het opmerkelijkste voorbeeld, maar er zijn vroeger ook golven geweest van SARS, ebola, de vogelgriep en hiv/aids.

    
 • Ask EP 2021 – U vroeg, wij antwoordden! 

  In 2021 ontving Ask EP ongeveer 8 600 individuele berichten en 4 300 vragen rond publieke campagnes. Burgers schreven over uiteenlopende onderwerpen, zoals de coronapandemie, grondrechten, migratie en asiel, Afghanistan en Belarus. Ask EP heeft ook veel vragen ontvangen over het Europees Parlement, meer bepaald over de leden, stagemogelijkheden en bezoeken aan het Parlement.

    
 • Studeren en leren in het buitenland 

  Burgers vragen het Europees Parlement vaak hoe de Europese Unie (EU) burgers de kans biedt om in het buitenland te studeren of te leren. Erasmus+ is het geïntegreerde onderwijsprogramma van de EU. Het doel ervan is de vaardigheden en inzetbaarheid van mensen te verbeteren. Zij kunnen ongeacht hun leeftijd of beroep aan het programma deelnemen. Erasmus+ de opvolger van een reeks eerdere initiatieven, die erin zijn gecombineerd en geïntegreerd.

    
 • Toelevering van computerchips en halfgeleiders 

  Burgers vragen het Europees Parlement vaak wat de Europese Unie (EU) doet om de toelevering van microchips en halfgeleiders zeker te stellen. Computerchips zijn alomtegenwoordig. We gebruiken ze in een enorme waaier aan producten, van computers tot medische toestellen, 5G- en AI-systemen, en veiligheids- en defensieapparatuur. De productie van deze chips is afhankelijk van een grote wereldwijde toeleveringsketen waar landen over de hele wereld deel van uitmaken. Verstoringen in deze keten kunnen grote problemen veroorzaken. In 2020 bijvoorbeeld leidde de combinatie van de coronapandemie, een storm in Texas en branden in Taiwan en Japan tot een wereldwijd tekort aan chips.

    
 • EU-maatregelen tegen nepnieuws 

  Burgers vragen het Europees Parlement vaak wat de Europese Unie (EU) doet om desinformatie en de “infodemie” te bestrijden. Meer en meer regeringen en binnen- en buitenlandse niet-overheidsactoren, zoals extremistische bewegingen, verspreiden opzettelijk bedrieglijke informatie in Europa. Dit noemen we desinformatie en er worden steeds geavanceerdere technieken voor gebruikt, waaronder algoritmen, automatisering en artificiële intelligentie. Door de oorlog in Oekraïne mengen buitenlandse (vooral Russische) actoren zich steeds meer in de media en op sociale netwerken. Een van hun belangrijkste doelstellingen is verwarring te creëren en de samenleving te polariseren, om zo de democratie te ondermijnen. De EU heeft extra maatregelen genomen om haar democratische processen te beschermen tegen manipulatie.

    
 • Als u graag de volledige tekst in uw officiële EU-taal ontvangt, neem dan contact op met de afdeling Informatieverzoeken van de burger (Ask EP) via dit formulier.